Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2019. január 22. 07:14 Vállalat

Egy kis magyar cég, amely minden divatos dologhoz ért

Van egy cég a budapesti tőzsdén, amiről nem hallottak sokan, csak 21 embert alkalmaz, a közzétételei szerint mégis kolumbiai, dubaji, amerikai, kongói és nigériai üzletekben van benne. Az OTT-One Nyrt. (ejtsd: ott van) fő profilja ugyan a hazai online videós tartalmak sugárzása, és mostani nevén csak néhány éve fut, a befektetők a jelek szerint nagyon (már-már túl-) értékelik a céget, jelenleg 54 évnyi profitra tartják.

Utánajártunk, hogy mivel foglalkozik a legutóbbi lezárt évében, 2017-ben 1,15 milliárd forint forgalmat elérő cég. És szinte rögtön felmerült a kérdés, hogy egy ekkora cég hogyan érthet egyszerre ennyi mindenhez? Hivatalos bejelentéseivel a következőket adta a cég a befektetők tudtára:

  1. 2019. 01. 7.: Haditechnikai eszközök gyártására kapott engedélyt a cég az illetékes magyar kormányhivataltól.
  2. 2018. 12. 19.: 1,1 milliárd forint értékben vágtak bele egy szerverberuházásba, hogy a továbbiakban ne csak bérelt, hanem saját szerverekről szolgálhassák ki ügyfeleiket.
  3. 2018. 12. 17.: Egy légi közlekedésben a “mesterséges intelligencia, Big Data, Internet of Things, machine learning” és egyéb informatikai megoldásokat implementáló klaszter (CybAIr) alapítója lett az Ott-One.*A klaszter elnökét a HungaroControl, egyik alelnökét a T-Systems delegálja a bejelentés szerint. Tavaly év végén valóban indult egy cég CybAIr Klaszter Kft. néven, de a cégadatok szerint egy magánszemély az egyszemélyes tulajdonos-ügyvezető.
  4. 2018. 12. 12.: NATO beszállítói minősítést szerzett a cég. Jelenleg 249 magyar cég szerepel az adatbázisban, melyek közül 22 informatikai cég, köztük az OTT-One fő tulajdonosa, az iSRV is.
  5. 2018. 11. 13.: A Columbia Pictures Corporation számára nyújtanak streaming szolgáltatást 2019 augusztus végéig Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában. A Sony csatorna online videoplatformja azóta el is indult.
  6. 2018. 11. 08.: Az amerikai T2 Systems és Umojo parkolási szolgáltatókkal kötöttek együttműködéseket viszonteladó partnerükön keresztül, rendszámfelismerő szoftverre. Annyit közöltek, hogy az angliai bejegyzésű, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Asura Vision megoldásait értékesítik.*A tájékoztatás szerint az Umojo arra tett vállalást, hogy 2019-ben félmillió dollár értékben vásárol a magyar cég amerikai viszonteladójától, a T2 Systems-szerződéssel kapcsolatban nem közöltek számadatot.
  7. 2018. 06. 27.: Blokklánc alapú IT biztonsági modulcsomagot értékesítettek 2,3 millió dollárért egy dubaji partnernek. Ezelőtt a cég tőkeemelést is végrehajtott márciusban, a cég papírjainak 13 százalékát a dubaji Shipyard Conferences and Seminars Organizing cég jegyezte le. Erről a cégről csak annyit sikerült megtudni, hogy egy kis dubaj irodában működik.
  8. 2018. 10. 18.: Bejelentik az Asura és az Ott-One együttműködését értéknövelt viszonteladói szerződés keretében. A mesterséges intelligencia, plug and play kulcsszavak szerepelnek a bejelentésben.
  9. 2018. 10. 1.1: A TV2 számára a Spíler Extra videostreaming szolgáltatást fejlesztik, időközben ez is elkészült.
  10. 2018. 05. 31.: A kolumbiai Védelmi Minisztérium Cadeltec nevű cégével írtak alá megállapodást, vénaszkenneres megoldást telepítettek, lövészeti szimulációs rendszer forgalmazására kaptak jogot.*Itt még nincs híradás konkrét üzletről, árbevételről. A céget kerestük, hogy miért választottak egy magyar partnert egy ilyen, elég speciálisnak tűnő rendszer értékesítésére, de nem kaptunk választ.
  11. 2018. 04. 09.: 192,5 millió forint uniós támogatást nyert a cég egy összesen 385 millió forintos projektre, aminek keretében egy újfajta CNC berendezést készítenek el 2019.06.10-ig.
  12. 2018. 03. 23.:  Szerződést kötöttek a Kongói Demokratikus Köztársaság, a Kongói Köztársaság, Kenya, Ruanda, Burundi képviselőivel, hogy a Magyarországra orvosi ellátásra érkező páciensek adatait kezelik. Azt nem lehet tudni, hogy mennyi emberről lehet szó, néhány száz betegről biztosan, így ez az ügylet nem tűnik jelentős értékűnek.

Nem lenne tehát könnyű egy szuszra végigmondani a magyar tőzsdén forgó kkv globális kapcsolatrendszerét, ami Kongótól Dubajon át Kolumbiáig tart. A társaság a blokklánctól a vénaszkenneren át a Big Datáig minden, éppen divatos dologgal foglalkozik.

Ha megnézzük az OTT-One Nyrt. pénzügyi adatait, az látszik, hogy dinamikusan növekszik az árbevétel. 2017-ben már az 1,1 milliárd forintot is meghaladta, 2018-ban pedig már az első félévében eljutottak az 1,1 milliárdig. Talán kicsit túl jól is néznek ki a számok, hiszen egyetlen munkavállalóra 100 millió forint árbevétel juthat, ami a legmenőbb globális informatikai nagyvállalatokhoz mérhető. A cégnél kérdésünkre elmondták, hogy az informatikai iparágban bevett módon egy szakértői poollal dolgoznak, amely több mint 100 fős, és ezért nagyobb rugalmasságot biztosít.

Háromszor indult el a cég

A BÉT adatai szerint a cég részvényeinek 83 százaléka forog a tőzsdén, a fő tulajdonosai pedig az iSRV Szolgáltató Zrt. (10,54 százalék) és dr. Tűzkő Nándor (6,27 százalék).  Tűzkő Nándor nőgyógyász, és több vállalkozásban volt érdekeltsége. Az iSRV informatikai vállalkozás, ügyvezetője és tulajdonosa Kósa Gábor, aki több vállalkozást is indított már, 2008 és 2012 között a felnőttfilmek streamelésével foglalkozó LUXx Video Kft. ügyvezetője is volt, de több informatikai vállalkozásban is érdekelt. 2014. június és október között az InterDomino VoD Zrt.-nél dolgozott ügyvezetőként. Ez már az Ott-One-hoz hasonlóan videostreaming szolgáltatásokkal foglalkozik.

Az OTT-One Nyrt.-nek nem mindig ez volt a neve. Hybridbox Nyrt. néven indult a tőzsdén még 2010 őszén (legelső kibocsátási tájékoztatóját itt lehet elolvasni), aztán pár évre rá Fuso Nyrt. néven folytatta. A cég terméke eredetileg egy olyan set-top-box lett volna, amin kábeltévés adásokat is lehet nézni, és interneten keresztül videós tartalmakat. A VOD (video on demand) szolgáltatáshoz el is kezdték keresni az együttműködő tartalomszolgáltatókat, de nem sikerült áttörést elérni, a technológia felett aztán az idő is eljárt. A Fusót az MNB piacfelügyeleti bírsággal is sújtotta, és más problémák is felmerültek. A cég sosem tudott érdemi árbevételre szert tenni. Így tulajdonképpen egy teljesen új vállalkozást kellet 2014 végén létrehozni.

2014 decemberében döntöttek a cég átnevezéséről, és a korábbi vezetőség helyére új tagok érkeztek. A társaság új neve OTT-One Nyrt. lett, illetve ekkor választották meg az igazgatótanács vezetőjének a céghez szintén újonnan csatlakozott Májer Bálintot, aki az igazgatóságot azóta is vezeti. Az ő tapasztalata fontos volt a cég átalakításában, mert ismerte a médiás és a telekommunikációs területet, korábban a Telenornál és a Gameloft játékfejlesztőnél dolgozott business development területen. 2017 szetteremberében a Kósa Gábor tulajdonában álló iSRV lett a legnagyobb tulajdonos, 10 százalékot meghaladó részesedéssel, és ezt követően Kósa Gábor tevékenyen részt vállal a cég munkájában a speciális technológiai fejlesztések vezetésével.

Az újjáalakult cég 2016 áprilisában leszerződött a Telenorral, és leszállította a Telenor MyTV szolgáltatást. Ez fontos lépés volt a telekommunikációs cégnek, mivel ezzel a megoldással a tévés piacra is be tudott lépni. A rendszer a mobilkészülékek mellett számítógépen, Apple TV-n, Android TV-n és egyéb, nagyképernyős eszközökön is elérhetővé teszi a digitális tévézést. A cégnél kérdésünkre elmondták, hogy “Egy hazai szolgáltató mára azonban nem csupán az ár tekintetében lehet versenyképes, hanem a szolgáltatás minőségében is, ugyanakkor jól kamatoztatható a kiváló hazai informatikai tudásbázis és a magyar vállalkozásokra jellemző kreatív technológiai megoldások is, valamint a kisebb cégméretek miatt a szállítási határidőkben és fejlesztési agilitásban is versenyelőnyt élveznek az eredményes hazai vállalkozások.” Bár számos nemzetközi cég kínál hasonló szolgáltatást, a hazai nem csupán az ár szempontjából versenyképes, hanem a szolgáltatás minőségében is, mondták. A szolgáltatást csak a hazai Telenornál használják, más leánycégnél nem.

Az OTT-One-nál úgy látják, hogy a hazai szaktudás az online streaming területén nemzetközi szinten is kiváló, különösen a régió más országaival összevetve. A Ustream és a felnőtt videós tartalmak online közvetítésével foglalkozó, Gattyán György-féle Docler cégcsoport egy kiváló tudásbázist jelent a hazai szakembereknek.

 

Azok a számok

A cég éves beszámolóiban azonban érdemes alaposabban is elmélyedni. A vevői követelések durva megugrása például figyelemreméltó befektetői szemmel nézve. Növekvő árbevétel mellett a megugrásra magyarázat lehet, hogy amennyiben gyorsan nő a bevétel, akkor a többlet jó része nem folyik be az adott üzleti évben, különösen ha a partnerek 90 napos vagy még hosszabb fizetési határidővel dolgoznak.

2016 és 2017 között 130 millióról 438 millióra nőtt a vevőkövetelések összege. Ez olyan, mintha 2017 teljes árbevétel-növekedését nem utalták volna át a partnerek.

Az OTT-One Nyrt. teljes 2017-es árbevételéből a beszámoló alapján csak 38 százalék folyt be valóban a cég számláira, a többi számlájukat nem fizették a partnereik.

A 2018 első féléves beszámoló alapján még tovább nőtt a követelések és a vevői kinnlévőségek aránya: a rövid lejáratú követelések összege 1,5 milliárd forintra, a vevőkövetelések összege 1,1 milliárd forintra nőtt. A cég tájékoztatása szerint előbbi a jegyzési időszak beszámoló készítéséig le nem zárt állapota miatt, a második tétel pedig a beszámoló idején még le nem járt fizetési határidő miatt volt ilyen nagy összeg.

Az, hogy nem folyik be a pénz időben, jelentős kockázatot jelenthet a befektetőknek. Ha ezek egy része nem érkezik meg, vagy akár csak sokat csúszik, akkor könnyen finanszírozási problémák léphetnek fel a cégnél. Kérdésünkre a vállalatnál elmondták, hogy aggodalomra nincsen ok, mert a jegyzési időszak követelései maradéktalanul beérkeztek, valamint partnereik nagy része állami vagy multinacionális vállalat, amelyek bár szoktak késni a fizetéssel, de előbb-utóbb mindig utalnak.

A cég beszámolójában kiemeli, hogy az IFRS standardok szerint könyvelnek, és azt is, hogy mikor lehet árbevételként figyelembe venni egy leszámlázott tételt:
  • az ügylet kimenetele megbízhatóan megbecsülhető
  • a bevételek összege megbízhatóan mérhető
  • valószínű, hogy az ügylethez kapcsolódó gazdasági hasznok be fognak folyni
  • az ügylet mérlegforduló-napi teljesítési foka megbízhatóan mérhető
  • az ügylettel kapcsolatban felmerült vagy az ügylet befejezéséhez szükséges ráfordítások megbízhatóan mérhetők.
Azt sajnos a beszámolók alapján nem lehet megtudni, hogy mely partnereik és mennyi idő óta nem fizetnek.
 
2017-ben a bevételek 56 százalékát adta a videotartalom és -kiszolgálás, 18 százalékát a fejlesztés, médiaelemzés, marketing, 26 százalékát az IT biztonság. Mint az alábbi grafikonon látszik, ezek a tevékenységek alapvetően továbbértékesített szolgáltatások, partnerektől vásárolják őket, és meglehetősen kevés a saját hozzáadott érték. A bevétel 83 százalékát tette ki az anyagköltség. A 2018-as adatok még nem ismertek.
 

A beszámoló szerint 2017-ben 144 millió forint értékben bocsátottak ki saját részvényt, és a kibocsátás nagyon is bejött: felpörgött a részvény forgalma, az ára pedig 2017 utolsó negyedévében az ötszörösére növekedett.

 

Az OTT-One tájékoztatása szerint a részvények névértéke 18 forint, tehát a 35,85 millió darab részvény összesen 645,4 millió forint névértéken szerepel az alaptőkében. A tegnapi 207 forintos részvényárfolyam azt jelenti, hogy a részvényesek jelenleg a céget 7,42 milliárd forintra értékelik. Ez az árazás túlzónak tekinthető, hiszen a cég teljes éves árbevétele 2017-ben 1,15 milliárd forint, üzemi eredménye 137,5 millió forint volt. Ez összességében a cég 54 éves profitjának felel meg, ami túlzónak tűnik – nagyon ritka az a cég, amit 10 éves eredménynél többre értékelnek a piacon.

Ennél magasabb ár nagyon gyorsan növekvő, különleges és egyedi technológiával rendelkező cégnél lehet érthető, kevésbé észszerű egy elsősorban viszonteladással foglalkozó cégnél. De ha a részvényesek hisznek a kirobbanó növekedésben, akkor természetesen úgy árazzák egy cég papírjait, ahogyan gondolják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat OTT-ONE tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.