Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. október 10. 13:09 Pénz, Vállalat

Tíz embernek óriási befolyása van a német és a magyar gazdaságra

Viszonylag keveset hallani a részvénytársaságok felügyelőbizottsági (fb) tagjairól, mivel az operatív munkát végző cégvezetők vannak leginkább a frontvonalban. Amíg a cégvezetők általában egy vállalatot irányítanak, az fb-tagok több cégnél is betölthetnek ugyanolyan szerepet. Ők ugyanis a társaság működését ellenőrzik, és ezt a munkát a tulajdonosok érdekében végzik. Éppen a tulajdonosi összefonódások miatt egy-egy felügyelőbizottsági tagnak akár féltucatnyi cégre és ágazatra lehet ráhatása, így elképesztő hatalom koncentrálódhat néhány ember kezében.

A német részvénytársaságoknál nagyon fontos az fb: kinevezi (és visszahívja) az igazgatóság tagjait, ellenőrzi a tevékenységét, dönt az ügyvezető megbízásának feltételeiről (a juttatásairól is), vizsgálja és tanácsokkal támogatja a munkáját. Az igazgatóság köteles beszámolni a felügyelőbizottságnak az aktuális és a tervezett üzletpolitikáról, az eredményekről és a legfontosabb fejleményekről.

Németországban a tíz legnagyobb álláshalmozó összesen 37 cégben vállalt felügyelő bizottsági tagságot.

A Die Welt cikke szerint jelenleg Németország legfontosabb fb-tagja Michael Diekmann. Ő vezeti az Allianz felügyelőbizottságát, továbbá a grémium tagja többek között a BASF vegyipari óriásnál és a Siemensnél is.

Őt követi Karl Ludwig Kley, a Lufthansa és az E.ON felügyelőbizottsági elnöke, aki egyébként a BMW működését is ellenőrzi. A harmadik helyen áll Paul Achleitner, a Deutsche Bank fb-elnöke és a Bayer, a Henkel, illetve a Daimler felügyelő bizottságának a tagja. Nőként egyedül az ő feleségének, Ann-Kristin Achleitnernek sikerült a kilencedik helyre befutnia. Így idén lett először női tagja az első tíznek.

A nemek arányát tekintve sokat javult a helyzet az elmúlt bő tíz évben. 2006-ban a nők aránya a felügyelő bizottságokban 11,7 százalékos volt, mára ez 33,8 százalékra nőtt. Árnyalja ugyanakkor a helyzetet, hogy a döntéshozó testületekben továbbra is 78 százalékos a férfiuralom.

Az idei év legnagyobb bukását Ulrich Lehner, a ThyssenKrupp felügyelőbizottsági elnöke hozta össze, akit éveken keresztül a legbefolyásosabb német menedzserek között tartottak számon. A legfrissebb listán viszont már csak a huszadik helyen végzett.

A top 10 alapján az is látszik, hogy

az álláshalmozó fb-tagoknak nemcsak a német, hanem a magyar gazdaságra is nagy befolyásuk van,

hiszen az Allianz, a Siemens, az E.ON, a Henkel, a Daimler vagy éppen a Continental a magyar gazdaságban is meghatározó szerepet játszik.

Az idei top 10 szereplői, fontossági sorrendben:

  1. Michael Diekmann – elnök: Allianz, tag: BASF, Siemens, Fresenius SE & Co. KgaA, Fresenius Management SE
  2. Karl Ludwig Kley – elnök: Lufthansa, E.ON, tag: BMW
  3. Paul Achleitner – elnök: Deutsche Bank, tag: Bayer, Henkel, Daimler
  4. Werner Wenning – elnök: Bayer, tag: Siemens, Henkel
  5. Jim Hagemann Snabe – elnök: Siemens, tag: Allianz, Moller-Maersk
  6. Bernd Pieschetsrieder – elnök: Münchener Rück, tag: Daimler, Tetra Laval
  7. Wolfgang Reitzle – elnök: Continental, Linde, tag: Axel Springer, Ivoclar Vivident, Medical Park, Willy Bogner
  8. Werner Brandt – elnök: RWE, tag: Siemens, ProSiebenSat1 Media
  9. Ann-Kristin Achleitner – tag: Deutsche Börse, Linde, Münchener Rück, Engie
  10. Norbert Reithofer – elnök: BMW, tag: Siemens, Henkel

Pénz Vállalat felügyelő bizottság német gazdaság részvénytársaság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2019. március 21. 12:07 Pénz, Vállalat

Hamarosan már csak felárért hozzák ki a csomagodat a futárcégek

Túl sokba kerülnek az utolsó kilométerek a futárcégeknek. Keresni kell a címet, a parkolóhelyet és meg kell várni, amíg az ügyfél kinyitja az ajtót.

Avatar
2019. március 19. 10:09 Pénz

Nem várt mellékhatása lehet a 10 milliós ingyen hitelnek

Megugrott a magyar államadósság tízéves hozama, pont akkor, amikor kiderült, hogy a bankok számára jó üzletnek ígérkezik a babaváró hitelek kihelyezése.

Avatar
2019. március 13. 13:25 Pénz

Bezárhat Matolcsy unokatestvérének bankja, közel húszmilliárd ragadhat bent

Úgy tűnik, lehúzzák a rolót a Növekedési Hitel Banknál. Matolcsy Ádám cégei tökéletes időzítéssel váltottak bankot, a Valton nem volt ilyen szerencsés.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. március 24. 13:15 Adat

Miért támogatják a világ kormányai az éghajlatpusztítást ezermilliárd dollárokkal?

Az ár, amit a benzinért vagy a szénből nyert áramért fizetnek az emberek, nem tükrözi ezek felhasználásának valódi költségeit. Ezért valójában elképesztő pénzekkel támogatják az államok a fosszilis energiát.

Kasnyik Márton
2019. március 23. 07:50 Podcast

Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött

Nem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint.

Jandó Zoltán
2019. március 22. 06:51 Közélet

Vajna halála után egyből megjelent egy rejtélyes tulajdonos a TV2-ben

A máltai bejegyzésű új részvényes igazgatója korábban letelepedési kötvényekkel is üzletelt, és ugyanúgy Bibó-kollégista volt, mint Orbán Viktor.