Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. augusztus 31. 10:58 Vállalat

Már nem telefont, hanem minitévét akarunk, és ez menti meg az okostelefon-piacot

Nem kis meglepetést okozott év elején, amikor kiderült, hogy az okostelefonok megjelenése óta 2017 volt az első olyan év, amikor nem tudtak többet eladni belőlük a globális piacon, mint egy évvel korábban. Most úgy tűnik, hogy ha nem is rögtön, de hosszabb távon ismét fordulhat a trend. Igaz, az emberek többsége már nem is telefont, hanem egy kisebb tévét szeretne hordani a zsebében.

A közelmúltban több elemzést is közzétettek arról, hogyan alakultak az okostelefon-eladások az év első felében, és mi várható a jövőben. A múltbeli adatokban sincs teljes konszenzus, igaz, abban nagyjából egyetértenek az elemzőcégek, hogy darabszámban továbbra is szűkül a piac.

A GfK csütörtökön hozta nyilvánosságra az első félévre vonatkozó becsléseit, és eszerint 693,5 millió okostelefont értékesítettek világszerte, valamivel több mint 213 milliárd dollár értékben. Utóbbi 3 százalékkal haladja meg a 2017 első hat hónapjában mértet, mivel azonban az átlagár 4 százalékkal nőtt, ez azt jelenti, hogy darabban kifejezve – ha csak egy hajszállal is, de – tényleg kevesebb készülék fogyott, mint tavaly.

Az ágazatra specializálódott IDC ennél jóval nagyobb visszaesést becsült. Szerintük az első negyedévben majdnem 3, a másodikban pedig 1,8 százalékkal értékesítettek kevesebb okostelefont világszerte. Az első féléves eladásokat ők csak 676 millióra saccolták.

 

Emiatt egyébként az IDC az év egészében sem vár növekedést, igaz, úgy kalkulálnak, hogy a második félévben már javulhat a helyzet, elsősorban a kínai piac feltámadásának köszönhetően. A világ legnépesebb országában az elmúlt hónapokban szinte leszoktak az emberek az okostelefon-vásárlásról: az első félévben 11 százalékkal zuhantak az eladások. Ehhez képest a július és december közötti időszakra várt 2 százalékos hanyatlás tényleg komoly előrelépésnek tekinthető.

Persze az valójában az ünnepi szezonban dől majd el, hogy milyen évet zár a szektor, hiszen karácsony környékén fogy messze a legtöbb telefon. Tavaly is ennek az időszaknak a gyenge számai vágták haza az ágazat egész évét. Összességében azonban úgy tűnik, hogy az idén sem lesz növekedés, inkább stagnálhat, enyhén szűkülhet a piac.

Jövőre azonban ismét fordul a kocka, és ha nem is lesz jelentős a bővülés mértéke, hosszabb távon is növekedési pályára állhat a szektor. Ez pedig elsősorban a nagyobb kijelzővel felszerelt készülékek iránti igény megugrásának köszönhető. Tavaly az eladott telefonok még kevesebb mint felének volt 5,5 colosnál  nagyobb kijelzője, ez az arány már most 63 százalék, 2022-re pedig közel 85 lesz. Ráadásul igazán nagy potenciál ezen belül is a még nagyobb készülékekben van: az IDC szerint négy év múlva majdnem minden második eladott okostelefon kijelzőjének mérete 6 és 7 col között lesz. Tavaly ezek részesedése nagyjából 3-4 százalék volt. (A grafikonon az évre kattintva válthat az adatok között.)

 

A magyarázat nyilván az, hogy az emberek többsége számára egyre inkább az okostelefonok multimédiás funkciói a fontosak, ezek pedig nagyobb kijelzővel jobban élvezhetőek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat idc kijelző okostelefon Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.