Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. július 17. 15:29 Vállalat, Világ

Egy konkrét példa arra, hogyan lőtte lábon magát Amerika a vámokkal

Amikor januárban az amerikai kormányzat bejelentette, hogy a külföldről behozott mosógépekre vámot vet ki, a Whirlpool vezére, Marc Bitzer a dél-koreai versenytársak felett aratott győzelmét kezdte ünnepelni. Ez minden kétséget kizáróan segít a Whirlpoolnak – mondta akkor. Mára azonban kiderült, hogy tévedett.

Ahogy a Wall Street Journal írja, fél év telt el azóta, és a cég részvényei ma 15 százalékkal kevesebbet érnek. Ennek egyik oka az acélra és alumíniumra márciusban kivetett vám: mivel ez a mosógép legfontosabb alapanyaga, a kereskedelmi háború miatt növekvő világpiaci árak megemelték a cég költségeit is. Ezzel párhuzamosan azonban a bevétele is csökkent.

Amerika évi 1,2 millió import mosógépre vetett ki 20 százalékos vámot, az ezen túl beérkező mennyiséget pedig 50 százalékos vámmal sújtotta. Az elképzelések szerint ez legalább három éven keresztül így lesz.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump nekiment a mosógépeknekA napelem- és mosógépgyártókat védi meg először az amerikai elnök. Nem mindenki örül neki.

 

A tavalyi import 4,2 milliós volt, azaz havi átlagban körülbelül 350 ezer mosógép érkezett be az országba, az idei átlag azonban eddig csak 161 ezer.

Minden nagy gyártó emelni kényszerült az árait, még a Whirlpool is, és pár hónap alatt az átlagos drágulás mértéke elérte a 20 százalékot. Most kezd látszani, hogy ezen az árszinten nincs megfelelő kereslet a termékek iránt.

Mivel a mosógépek gyártási költségének csaknem felét az acél beszerzési ára teszi ki, a készterméken azonban csak 3,7 százalékos a profit, az alapanyag drágulását senki sem tudja lenyelni, vagyis mindent a vásárlókra kell hárítani.

A kínai elektronikai termékekre tervezett további amerikai vámok hasonló hatással lehetnek a piacra, a háztartási gépekben ugyanis egyre nagyobb mértékben alkalmaznak intelligens elektronikát. Ha ezeknek a jórészt szintén importból származó összetevőknek az ára felmegy, akkor a mosógépek még többe fognak kerülni.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJön a nehéztüzérség a kereskedelmi háborúbanÉletbe lépnek az amerikai vámok Kína ellen, a kínaiak azonnal visszavágnak. Ez már nem szájalás, kezd élessé válni a helyzet.

 

Az amerikaiak a magasabb árak láttán elkezdték elhalasztani a háztartásigép-vásárlásaikat, ami komoly gondot okoz a kereskedőknek. Az intézkedések egyedüli nyertesei eddig a gépszerelő műhelyek, amelyek forgalma érezhetően megnőtt az utóbbi pár hónapban. Míg korábban egy átlagamerikainak eszébe sem jutott 200 dollárért megjavíttatni egy mosógépet, újabban már a 300-500 dolláros javítások sem ritkák. Most már inkább szerelőhöz viszik a régit, minthogy újat kelljen venni.

A Whirlpool arra számított, hogy az import visszaesésének következtében több mosógépet tud majd eladni, ezért 200 fővel növelte legnagyobb gyárának létszámát. Most azonban úgy tűnik, hogy nincs szükség ekkora kapacitásra, az üzem a július 4-i nemzeti ünnep környékén több napra le is állt. Ez egyébként nem szokatlan, de mindenképpen azt jelzi, hogy a raktárak tele vannak, és nincs szükség több termékre.

Ugyanezt támasztják alá a Whirpool beszállítói is, ők arról számoltak be, hogy a korábbi nagyobb megrendelések csak egyszeri kiugrásnak bizonyultak, és a cég már visszafogta az alaktrészbeszerzéseit. Ha pedig éves összehasonlításban nézik, akkor egyenesen csökkenést látnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ acél import LG mosógép Samsung vám Whirlpool Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.