Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 1. 12:23 Pénz, Vállalat

Vajnával sikerült, bevételben a TV2 lenyomta az RTL-t

Közel másfélszeresére növelte 2017-ben árbevételét a TV2 Zrt., aminek köszönhetően története során először megelőzte az RTL-t. Az Andy Vajna tulajdonában álló csoport tavaly 34,5 milliárd forintos forgalmat hozott össze, 11 milliárddal többet, mint 2016-ban. A gyors bővülés sem volt azonban elég ahhoz, hogy a vállalat eredménye nyereségbe forduljon. Igaz ezúttal legalább nem 7, csak 2 milliárd volt a veszteség.

A bevétel megugrása részben a fixen érkező, és rengeteg pénzt hozó állami hirdetéseknek köszönhető, ám a legnagyobb növekedést nem ezen a területen érte el a TV2. A csoport, amely Vajna érkezése után rengeteg új csatornát indított, tavaly közel 11 milliárd forintot gyűjtött be terjesztési díjként a kábelszolgáltatóktól. Ez pedig 7 milliárddal több, mint amennyit 2016-ban kaptak ilyen formában.

A magyarázat az, hogy korábban a törvényi szabályozás értelmében nem szedhetett a szolgáltatóktól pénzt sem az RTL, sem a TV2. Pedig a terjesztési díjnak elég hosszú története van Magyarországon. A kisebb tévéadók, amelyekhez viszonylag kevés pénz folyik be reklámokból, már jó ideje elsősorban abból élnek, amit a szolgáltatók fizetnek nekik. Amikor ezek a csatornák bekerülnek a UPC, vagy a Magyar Telekom egyik csomagjába, akkor ezek a vállalatok minden elért néző után fizetnek egy bizonyos (jellemzően néhány 100 forintos összeget) az adott csatorna működtetőjének.

Nos, ez az amit a két legnagyobb kereskedelmi csatorna után a törvényi szabályozás miatt jó ideig nem lehetett szedni. Pedig a TV2 és az RTL már hosszú idő óta küzd ezért, a TV2 előző tulajdonosai állítólag üzleti tervüket is a terjesztési díjra építették. A kormányzat azonban sokáig húzta a dolgot, és végül csak 2016 közepén módosítottak a szabályozáson. Ekkor a kisebbik kereskedelmi csatornát fenntartó csoport tulajdonosa már Andy Vajna volt.

Két éve így még nem lehetett teljesen látni, hogy mennyi pénzt hozhat az RTL-nek és a TV2-nek a terjesztési díj, hiszen 2016-ban csak az év felében, sőt inkább csak harmadában szedhették. Tavaly azonban már végig, ezért ugrott meg jelentősen az ebből származó bevétel.

 

A díjnak köszönhető nyolcmilliárdos többlet, és a reklámbevételek 4 milliárdos gyarapodása pedig piacvezetővé tette TV2-t*A TV2 Média Csoport Zrt. valójában tavaly év elején alakult a hasonló nevű Kft, illetve az Interaktív Televíziós Műsorkészítő Kft. összeolvadásával. A korábbi éveknél ez utóbbi két cég számait vettük figyelembe.. Már ami az árbevételt illeti, nézettségben ugyanis az RTL még mindig veri konkurensét.

Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy hasonló növekedést tudjanak elérni, mint Andy Vajna csoportja. Bár a Magyar RTL Zrt. bevételei is nőttek*Az RTL nem részletezte bevételi számait, de szinte biztos, hogy részben szintén a terjesztési díjnak köszönhetően., de csak 22 százalékkal, így forgalma egy hajszállal elmaradt a TV2-jétől.

Más kérdés, hogy szemben versenytársával, az RTL-nek sikerült a 2016-os milliárdos veszteséget nyereségbe fordítani. A cég adózott profitja 1,22 milliárd forint volt, ami a legmagasabb az elmúlt négy évben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.