Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 6. 15:38 Tech

Látványos volt a hétvégi sarki fény Magyarország felett, de ez még nem a csúcs

Szokatlan és látványos jelenséget figyelhettek meg, akik vasárnap este felnéztek az égre, ahol rózsaszínes színben pompázott a leginkább csak a sarkköröknél ismert jelenség, az északi fény (Aurora Borealis).

  • A jelenséget nemcsak Magyarországon lehetett látni, hanem Európa-szerte megfigyelték. Idén eddig tízszer tűnt fel sarki fény Magyarországon, de a mostani felülmúlta a korábbiak intenzitását, még Budapesten is látható volt a fényszennyezés ellenére. 

 

Háttér: az északi fény akkor jön létre, amikor a Nap légkörének legkülső rétegéből kilökődő, szuperforró, töltéssel rendelkező részecskék – ezt hívjuk Napszélnek –  a Föld magnetoszférájába, azaz mágneses terébe jutva leadják energiájukat.

  • Minél intenzívebb a Nap aktivitása, minél erőteljesebbek ezek a kilökődések, annál nagyobb kiterjedésű lehet az Aurora Borealis megjelenése. 

Tágabb kontextus: az utóbb két évben látványosan emelkedett a naptevékenységek száma, idén júliusban 2002 óta nem tapasztalt intenzitást mértek. Jövőre pedig valószínűleg még gyakoribb és/vagy látványosabb északi fényeket lehet látni a világban, mivel 2024-ben várható a naptevékenységek maximuma. 

  • A Napnak is van ciklusa, az pedig, hogy a naptevékenység mennyire erős, összefügg ezzel. A ciklus során a napfoltok száma változik, egy ilyen ciklus nagyjából 11 év alatt megy végbe. A folyamat során a Nap mágneses pólusai helyet cserélnek, és ilyenkor a legmagasabb a napfoltok és a napkitörések száma.

A napfoltok mennyiségének változása, valamint az ez alapján készített becslés a következő 8 évre. Forrás: NOAA

Alulnézet: a Nap pólusváltásának, illetve az ezt kísérő naptevékenységnek nincs bizonyított hatása az emberi szervezetre, számunkra leggyakrabban csak az északi fény szokatlan helyeken történő észlelése árulkodik erről.

  • Az elektronikai eszközöknél már más a helyzet, zavart tud előidézni a GPS-eszközökben, elektromos hálózatokban és a telekommunikációban is, sőt, a fokozott naptevékenység minimális mértékben még a bolygó hőmérsékletére is hatással van

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech csillagászat GPS napkitörés tudomány Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.