Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 6. 15:38 Tech

Látványos volt a hétvégi sarki fény Magyarország felett, de ez még nem a csúcs

Szokatlan és látványos jelenséget figyelhettek meg, akik vasárnap este felnéztek az égre, ahol rózsaszínes színben pompázott a leginkább csak a sarkköröknél ismert jelenség, az északi fény (Aurora Borealis).

  • A jelenséget nemcsak Magyarországon lehetett látni, hanem Európa-szerte megfigyelték. Idén eddig tízszer tűnt fel sarki fény Magyarországon, de a mostani felülmúlta a korábbiak intenzitását, még Budapesten is látható volt a fényszennyezés ellenére. 

 

Háttér: az északi fény akkor jön létre, amikor a Nap légkörének legkülső rétegéből kilökődő, szuperforró, töltéssel rendelkező részecskék – ezt hívjuk Napszélnek –  a Föld magnetoszférájába, azaz mágneses terébe jutva leadják energiájukat.

  • Minél intenzívebb a Nap aktivitása, minél erőteljesebbek ezek a kilökődések, annál nagyobb kiterjedésű lehet az Aurora Borealis megjelenése. 

Tágabb kontextus: az utóbb két évben látványosan emelkedett a naptevékenységek száma, idén júliusban 2002 óta nem tapasztalt intenzitást mértek. Jövőre pedig valószínűleg még gyakoribb és/vagy látványosabb északi fényeket lehet látni a világban, mivel 2024-ben várható a naptevékenységek maximuma. 

  • A Napnak is van ciklusa, az pedig, hogy a naptevékenység mennyire erős, összefügg ezzel. A ciklus során a napfoltok száma változik, egy ilyen ciklus nagyjából 11 év alatt megy végbe. A folyamat során a Nap mágneses pólusai helyet cserélnek, és ilyenkor a legmagasabb a napfoltok és a napkitörések száma.

A napfoltok mennyiségének változása, valamint az ez alapján készített becslés a következő 8 évre. Forrás: NOAA

Alulnézet: a Nap pólusváltásának, illetve az ezt kísérő naptevékenységnek nincs bizonyított hatása az emberi szervezetre, számunkra leggyakrabban csak az északi fény szokatlan helyeken történő észlelése árulkodik erről.

  • Az elektronikai eszközöknél már más a helyzet, zavart tud előidézni a GPS-eszközökben, elektromos hálózatokban és a telekommunikációban is, sőt, a fokozott naptevékenység minimális mértékben még a bolygó hőmérsékletére is hatással van

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech csillagászat GPS napkitörés tudomány Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.