Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 14. 09:09 Tech

Az USA-ban már 1400 forintért lehet drónnal boltból rendelni, és Európában is elkezdett terjedni a drónos szállítás

Miközben az amerikai dróncégek nagyobb berepülési területek hatósági engedélyeiért lobbiznak, a világ legnagyobb áruházlánca, a Walmart – saját állítása szerint – már 10 ezer drónos kiszállítást teljesített az USA-ban.

  • Hét amerikai állam 36 áruházának körzeteiben tesztelte a Walmart a drónos házhozszállítást az elmúlt két évben. A legtöbbet házhoz reptetett árucikk az energiaital, a banán és a keksz.
  • A drónos házhozszállítás ára 4 dollár (1430 forint) a Walmartnál, és legfeljebb 4,5 kiló árut lehet rendelni. A folyamat így néz ki: 

Miért fontos ez? Az USA-ban egyre inkább terjed a robotok általi szállítás. Számos városban mindennapos látvány az utcán közlekedő ételhordó robot vagy az embereket szállító önvezető autó, és a jelek szerint a drónos házhozszállítás is egyre nagyobb teret nyerhet.

  • A drónok használata enyhíthet a nyugati országokban általános munkaerőhiányon, és az elektromos drónok károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb lehet a hagyományos kiszállításnál.

Részletek: a világ egyik legnagyobb cége, az USA-ban lényegében bármit házhoz szállító Amazon tíz éve osztotta meg először drónos kiszállítási terveit, és 2022-ben indították el a szolgáltatást. Először az Egyesült Királyságban teszteltek, jelenleg Kaliforniában és Texasban szállítanak ki.

  • A Google anyacégéhez, az Alphabethez tartozó Wing szintén Texasban tesztel, tavaly például egy drónállomásról maximum 6 mérföldre (10 kilométerre) elhelyezkedő címekre szállított ki élelmiszert.

Európai kontextus: az Európai Unió második drónstratégiája elvileg megteremti a lehetőséget a kereskedelmi drónszolgáltatásokra, de eddig leginkább földek és az infrastruktúra felmérésére használták a drónokat Európában. Ugyanakkor az egészségügyi ellátó helyek közötti drónos eszköz- vagy gyógyszerszállításban is jelentős előrelépések történtek.

  • Az Európai Bizottság szerint 2030-ig egészségügyi minták, csomagok sürgősségi mozgatása, területek feltérképezése, megfigyelése drónokkal a mindennapok részévé válhat a civil szektorban is.

 
Gyógyszereket szállító drónok Afrikában

Alulnézet: a Wing nemrég kezdte meg tevékenységét Európában, azon belül Írországban, és tesztelt Finnországban is. A drónok egészségügyi csomagokat, mintákat szállítanak kórházak, illetve az intézmények és pácienseik között. Az egyelőre Dublinban működő szolgáltatást a tervek szerint az Egyesült Királyság teljes területére kiterjesztenék a jövőben.

  • Budapesten idén év elején egy drogérialánc tesztelte a drónos házhozszállítás lehetőségét, a tesztrepülés során az eszköz több mint 15 kilométert repült, átlagosan 50 kilométer/óra sebességgel, általában 20 és 50 méter közötti magasságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech amazon drónok gyógyszer házhoz szállítás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.