Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 14. 09:09 Tech

Az USA-ban már 1400 forintért lehet drónnal boltból rendelni, és Európában is elkezdett terjedni a drónos szállítás

Miközben az amerikai dróncégek nagyobb berepülési területek hatósági engedélyeiért lobbiznak, a világ legnagyobb áruházlánca, a Walmart – saját állítása szerint – már 10 ezer drónos kiszállítást teljesített az USA-ban.

  • Hét amerikai állam 36 áruházának körzeteiben tesztelte a Walmart a drónos házhozszállítást az elmúlt két évben. A legtöbbet házhoz reptetett árucikk az energiaital, a banán és a keksz.
  • A drónos házhozszállítás ára 4 dollár (1430 forint) a Walmartnál, és legfeljebb 4,5 kiló árut lehet rendelni. A folyamat így néz ki: 

Miért fontos ez? Az USA-ban egyre inkább terjed a robotok általi szállítás. Számos városban mindennapos látvány az utcán közlekedő ételhordó robot vagy az embereket szállító önvezető autó, és a jelek szerint a drónos házhozszállítás is egyre nagyobb teret nyerhet.

  • A drónok használata enyhíthet a nyugati országokban általános munkaerőhiányon, és az elektromos drónok károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb lehet a hagyományos kiszállításnál.

Részletek: a világ egyik legnagyobb cége, az USA-ban lényegében bármit házhoz szállító Amazon tíz éve osztotta meg először drónos kiszállítási terveit, és 2022-ben indították el a szolgáltatást. Először az Egyesült Királyságban teszteltek, jelenleg Kaliforniában és Texasban szállítanak ki.

  • A Google anyacégéhez, az Alphabethez tartozó Wing szintén Texasban tesztel, tavaly például egy drónállomásról maximum 6 mérföldre (10 kilométerre) elhelyezkedő címekre szállított ki élelmiszert.

Európai kontextus: az Európai Unió második drónstratégiája elvileg megteremti a lehetőséget a kereskedelmi drónszolgáltatásokra, de eddig leginkább földek és az infrastruktúra felmérésére használták a drónokat Európában. Ugyanakkor az egészségügyi ellátó helyek közötti drónos eszköz- vagy gyógyszerszállításban is jelentős előrelépések történtek.

  • Az Európai Bizottság szerint 2030-ig egészségügyi minták, csomagok sürgősségi mozgatása, területek feltérképezése, megfigyelése drónokkal a mindennapok részévé válhat a civil szektorban is.

 
Gyógyszereket szállító drónok Afrikában

Alulnézet: a Wing nemrég kezdte meg tevékenységét Európában, azon belül Írországban, és tesztelt Finnországban is. A drónok egészségügyi csomagokat, mintákat szállítanak kórházak, illetve az intézmények és pácienseik között. Az egyelőre Dublinban működő szolgáltatást a tervek szerint az Egyesült Királyság teljes területére kiterjesztenék a jövőben.

  • Budapesten idén év elején egy drogérialánc tesztelte a drónos házhozszállítás lehetőségét, a tesztrepülés során az eszköz több mint 15 kilométert repült, átlagosan 50 kilométer/óra sebességgel, általában 20 és 50 méter közötti magasságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech amazon drónok gyógyszer házhoz szállítás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 19. 04:34 Tech, Világ

Akkora lesz a világ akkuigénye, hogy 28 Magyarország kellene a kielégítéséhez

A kínai cégek ma még messze az élen járnak, de a nyugati fogyasztói szokások és a konkurencia által ígért technológiai áttörések is átrendezhetik a piacot.

Avatar
2023. szeptember 17. 13:16 Élet, Tech

Nem helyes potyautasnak hívni a napelemeseket

A beruházók egy államilag szabályozott rendszerbe fektettek be jogszabályok és a jogalkotó nyilatkozatai alapján, és nem felelőtlenül hoztak egy rossz döntést.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.