Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 14. 09:09 Tech

Az USA-ban már 1400 forintért lehet drónnal boltból rendelni, és Európában is elkezdett terjedni a drónos szállítás

Miközben az amerikai dróncégek nagyobb berepülési területek hatósági engedélyeiért lobbiznak, a világ legnagyobb áruházlánca, a Walmart – saját állítása szerint – már 10 ezer drónos kiszállítást teljesített az USA-ban.

  • Hét amerikai állam 36 áruházának körzeteiben tesztelte a Walmart a drónos házhozszállítást az elmúlt két évben. A legtöbbet házhoz reptetett árucikk az energiaital, a banán és a keksz.
  • A drónos házhozszállítás ára 4 dollár (1430 forint) a Walmartnál, és legfeljebb 4,5 kiló árut lehet rendelni. A folyamat így néz ki: 

Miért fontos ez? Az USA-ban egyre inkább terjed a robotok általi szállítás. Számos városban mindennapos látvány az utcán közlekedő ételhordó robot vagy az embereket szállító önvezető autó, és a jelek szerint a drónos házhozszállítás is egyre nagyobb teret nyerhet.

  • A drónok használata enyhíthet a nyugati országokban általános munkaerőhiányon, és az elektromos drónok károsanyag-kibocsátása is alacsonyabb lehet a hagyományos kiszállításnál.

Részletek: a világ egyik legnagyobb cége, az USA-ban lényegében bármit házhoz szállító Amazon tíz éve osztotta meg először drónos kiszállítási terveit, és 2022-ben indították el a szolgáltatást. Először az Egyesült Királyságban teszteltek, jelenleg Kaliforniában és Texasban szállítanak ki.

  • A Google anyacégéhez, az Alphabethez tartozó Wing szintén Texasban tesztel, tavaly például egy drónállomásról maximum 6 mérföldre (10 kilométerre) elhelyezkedő címekre szállított ki élelmiszert.

Európai kontextus: az Európai Unió második drónstratégiája elvileg megteremti a lehetőséget a kereskedelmi drónszolgáltatásokra, de eddig leginkább földek és az infrastruktúra felmérésére használták a drónokat Európában. Ugyanakkor az egészségügyi ellátó helyek közötti drónos eszköz- vagy gyógyszerszállításban is jelentős előrelépések történtek.

  • Az Európai Bizottság szerint 2030-ig egészségügyi minták, csomagok sürgősségi mozgatása, területek feltérképezése, megfigyelése drónokkal a mindennapok részévé válhat a civil szektorban is.

 
Gyógyszereket szállító drónok Afrikában

Alulnézet: a Wing nemrég kezdte meg tevékenységét Európában, azon belül Írországban, és tesztelt Finnországban is. A drónok egészségügyi csomagokat, mintákat szállítanak kórházak, illetve az intézmények és pácienseik között. Az egyelőre Dublinban működő szolgáltatást a tervek szerint az Egyesült Királyság teljes területére kiterjesztenék a jövőben.

  • Budapesten idén év elején egy drogérialánc tesztelte a drónos házhozszállítás lehetőségét, a tesztrepülés során az eszköz több mint 15 kilométert repült, átlagosan 50 kilométer/óra sebességgel, általában 20 és 50 méter közötti magasságban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech amazon drónok gyógyszer házhoz szállítás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.