Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 10. 15:21 Tech

Új platformot indítottak az Instagram egykori alapítói, szerintük a siker megismételhető, de nem lesz egyszerű

Kevin Systrom és Mike Krieger az Instagram fejlesztésével a telefonos fényképezés hirtelen fejlődését használták ki: az alkalmazásban a felhasználók leginkább a gyors, látványos és ingyenes retusálás lehetőségét látták meg eleinte, a megosztások és reakciók lehetősége sokáig csak másodlagos funkció volt, de végül az Instagram közösségi médiumként is sikeressé vált. Systorm szerint ez a modell a siker kulcsa, a legjobb felületek ugyanis

jellemzően valamilyen segédprogramként indulnak, majd idővel közösségi oldalakká nőnek.

A páros most egy mesterséges intelligencián alapuló hírolvasóval lépne piacra, amivel megismételhetőnek látják az Instagram sikerét a Bloomberg szerint. Az Artifactnak nevezett alkalmazás személyre szabott hírfolyamokkal látja el a felhasználóit, akik meg is vitathatják egymással az olvasottakat. Az ötlet bár újszerűnek egyáltalán nem mondható, most mégis aktuális, a Facebook ugyanis vonakodik a hírszolgáltatástól, a hírfüggők körében népszerű Twittertől továbbá Elon Musk ténykedése riaszt el egyre több felhasználót. 

A keletkező piaci űr mellett Systrom inkább mesterséges intelligencia fejlődése miatt érzi elérkezettnek az időt az Artifact debütálására. A szövegeket egyre jobban megértő és generáló algoritmusokat rengeteg új vállalkozás használhatja ki, a mostanság lezajló technológiai változást az iPhone megjelenéséhez hasonlítja a fejlesztő, ami a mobilappok fejlesztésének adott óriási lendületet.

A tervek szerint az Artifact először a felhasználók számára érdekes cikkek kiválogatására lesz alkalmas, ám a későbbiekben saját elemzéseket, összefoglalókat is generálhat. Üzleti szempontból javít az esélyeken, hogy Systrom és Krieger egy darabig a saját vagyonukból tudják finanszírozni a fejlesztést, amire az ismertségük révén várhatóan sokan fel fognak figyelni. A kedvező körülmények ellenére Systrom elismerte azt is az amerikai lapnak, hogy egy új vállalkozás kilátásai a közösségi média területén nem valami fényesek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech cég Instagram tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.