Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 3. 12:14 Tech

Ion, a robot képviseli a közvéleményt a román miniszterelnök kabinetjében

A román kormány szerdai ülésén mutatta be Iont, a mesterséges intelligenciával működő új tanácsadót Nicolae Ciuca miniszterelnök, ami egy tükör formájában testet öltve az ország lakosságát hivatott képviselni a kabinetben. A világ első kormányzati robottanácsadójaként emlegetett fejlesztés abban segítheti az ország vezetését, hogy a döntéseik során jobban figyelembe vehessék választók mindennapi gondjait, sőt, idővel saját ötleteket felvethet majd az üléseken, derül ki a Washington Post beszámolójából.

A robot a természetesnyelv-feldolgozás eszközeivel azonosítja a lakossági problémákat és véleményeket a közösségi médiában megjelenő szövegrészletek alapján, ráadásul egy új portál is elindult, ahol a román állampolgárok kifejezetten Ionnak címezve fejthetik ki nézeteiket.

Az algoritmusok kategorizálják, majd rangsorolják a beérkező információtömeget, majd végül a kormányzat elé tárja az adatokat.

Sebastian Burduja, kutatásokért felelős miniszter elmondása szerint – akinek minisztériuma fejlesztette Iont – a rendszer még tanulási fázisban van, amit a lakosság intenzív véleménynyilvánítással segíthet elő a közösségi médiában.

A fejlesztéssel kapcsolatban etikai aggályok is felmerültek, amelyek elsősorban egyrészt az algoritmus működésének átláthatóságát, másrészt a figyelt felületeken megjelenő vélemények reprezentativitást érintik. Az érdeklődők számára ismertté kellene tenni, hogy a szövegeket milyen kritériumrendszer mentén értékeli a szoftver, valamint kérdéses, hogy a legaktívabb internetezők vélekedései mennyiben tükrözik a közhangulatot – nyilatkozta az amerikai lapnak egy szakértő. Aggasztó továbbá, hogy a hacker- vagy spamtámadások is torzíthatják az Ion által a kormány felé közvetített információkat – igaz, a fejlesztők külön hangsúlyozták, hogy a rendszer képes a géppel előállított tartalmak kiszűrésére.

Az újdonságra a lakosság a korrupcióra, a magas inflációra és a nyugdíjpolitikára vonatkozó panaszok özönével válaszolt, sokan élcelődő, szarkasztikus hangnemben kommentálva a fejleményeket. És bár Románia úttörő lépésre szánta rá magát, a mesterséges intelligencia kormányzati alkalmazása más országokban is napirenden van: az Egyesült Királyságban például a múlt hónapban merült fel a kérdés, igaz, Londonban épp a szoftverek mellőzésére kérte a kormányzat a közszolgálati dolgozókat a lehetséges etikai problémák miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech chatbot ion mesterséges intelligencia Románia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.