Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 3. 12:14 Tech

Ion, a robot képviseli a közvéleményt a román miniszterelnök kabinetjében

A román kormány szerdai ülésén mutatta be Iont, a mesterséges intelligenciával működő új tanácsadót Nicolae Ciuca miniszterelnök, ami egy tükör formájában testet öltve az ország lakosságát hivatott képviselni a kabinetben. A világ első kormányzati robottanácsadójaként emlegetett fejlesztés abban segítheti az ország vezetését, hogy a döntéseik során jobban figyelembe vehessék választók mindennapi gondjait, sőt, idővel saját ötleteket felvethet majd az üléseken, derül ki a Washington Post beszámolójából.

A robot a természetesnyelv-feldolgozás eszközeivel azonosítja a lakossági problémákat és véleményeket a közösségi médiában megjelenő szövegrészletek alapján, ráadásul egy új portál is elindult, ahol a román állampolgárok kifejezetten Ionnak címezve fejthetik ki nézeteiket.

Az algoritmusok kategorizálják, majd rangsorolják a beérkező információtömeget, majd végül a kormányzat elé tárja az adatokat.

Sebastian Burduja, kutatásokért felelős miniszter elmondása szerint – akinek minisztériuma fejlesztette Iont – a rendszer még tanulási fázisban van, amit a lakosság intenzív véleménynyilvánítással segíthet elő a közösségi médiában.

A fejlesztéssel kapcsolatban etikai aggályok is felmerültek, amelyek elsősorban egyrészt az algoritmus működésének átláthatóságát, másrészt a figyelt felületeken megjelenő vélemények reprezentativitást érintik. Az érdeklődők számára ismertté kellene tenni, hogy a szövegeket milyen kritériumrendszer mentén értékeli a szoftver, valamint kérdéses, hogy a legaktívabb internetezők vélekedései mennyiben tükrözik a közhangulatot – nyilatkozta az amerikai lapnak egy szakértő. Aggasztó továbbá, hogy a hacker- vagy spamtámadások is torzíthatják az Ion által a kormány felé közvetített információkat – igaz, a fejlesztők külön hangsúlyozták, hogy a rendszer képes a géppel előállított tartalmak kiszűrésére.

Az újdonságra a lakosság a korrupcióra, a magas inflációra és a nyugdíjpolitikára vonatkozó panaszok özönével válaszolt, sokan élcelődő, szarkasztikus hangnemben kommentálva a fejleményeket. És bár Románia úttörő lépésre szánta rá magát, a mesterséges intelligencia kormányzati alkalmazása más országokban is napirenden van: az Egyesült Királyságban például a múlt hónapban merült fel a kérdés, igaz, Londonban épp a szoftverek mellőzésére kérte a kormányzat a közszolgálati dolgozókat a lehetséges etikai problémák miatt.

Tech chatbot ion mesterséges intelligencia Románia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Murka Domonkos
2023. március 21. 10:59 Adat, Tech

Tényleg olyan nagy baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, vagy milyen cipőt rendelek?

A megfigyelési kapitalizmus korában az ingyenes alapanyagot adatok formájában szolgáltatjuk, amelyből a termék születik: a viselkedésünk, cselekedeteink előrejelzése.

Kolozsi Ádám
2023. március 15. 04:34 Tech, Vállalat

Magyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligencia

Világszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Fontos

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.