Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 3. 12:14 Tech

Ion, a robot képviseli a közvéleményt a román miniszterelnök kabinetjében

A román kormány szerdai ülésén mutatta be Iont, a mesterséges intelligenciával működő új tanácsadót Nicolae Ciuca miniszterelnök, ami egy tükör formájában testet öltve az ország lakosságát hivatott képviselni a kabinetben. A világ első kormányzati robottanácsadójaként emlegetett fejlesztés abban segítheti az ország vezetését, hogy a döntéseik során jobban figyelembe vehessék választók mindennapi gondjait, sőt, idővel saját ötleteket felvethet majd az üléseken, derül ki a Washington Post beszámolójából.

A robot a természetesnyelv-feldolgozás eszközeivel azonosítja a lakossági problémákat és véleményeket a közösségi médiában megjelenő szövegrészletek alapján, ráadásul egy új portál is elindult, ahol a román állampolgárok kifejezetten Ionnak címezve fejthetik ki nézeteiket.

Az algoritmusok kategorizálják, majd rangsorolják a beérkező információtömeget, majd végül a kormányzat elé tárja az adatokat.

Sebastian Burduja, kutatásokért felelős miniszter elmondása szerint – akinek minisztériuma fejlesztette Iont – a rendszer még tanulási fázisban van, amit a lakosság intenzív véleménynyilvánítással segíthet elő a közösségi médiában.

A fejlesztéssel kapcsolatban etikai aggályok is felmerültek, amelyek elsősorban egyrészt az algoritmus működésének átláthatóságát, másrészt a figyelt felületeken megjelenő vélemények reprezentativitást érintik. Az érdeklődők számára ismertté kellene tenni, hogy a szövegeket milyen kritériumrendszer mentén értékeli a szoftver, valamint kérdéses, hogy a legaktívabb internetezők vélekedései mennyiben tükrözik a közhangulatot – nyilatkozta az amerikai lapnak egy szakértő. Aggasztó továbbá, hogy a hacker- vagy spamtámadások is torzíthatják az Ion által a kormány felé közvetített információkat – igaz, a fejlesztők külön hangsúlyozták, hogy a rendszer képes a géppel előállított tartalmak kiszűrésére.

Az újdonságra a lakosság a korrupcióra, a magas inflációra és a nyugdíjpolitikára vonatkozó panaszok özönével válaszolt, sokan élcelődő, szarkasztikus hangnemben kommentálva a fejleményeket. És bár Románia úttörő lépésre szánta rá magát, a mesterséges intelligencia kormányzati alkalmazása más országokban is napirenden van: az Egyesült Királyságban például a múlt hónapban merült fel a kérdés, igaz, Londonban épp a szoftverek mellőzésére kérte a kormányzat a közszolgálati dolgozókat a lehetséges etikai problémák miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech chatbot ion mesterséges intelligencia Románia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. február 18. 04:34 Élet, Tech

Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon

A telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

Nagy Zsolt
2024. február 12. 15:41 Tech, Vállalat

Besokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedők

Átrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak segítségért.

Váczi István
2024. január 4. 13:06 Tech, Világ

Lesajnált, elfeledett fegyver támadt fel az ukrajnai háborúban

Úgy nézett ki, hogy a légvédelmi gépágyúk felett eljárt az idő, de a drónok tömeges harctéri megjelenése fordulatot hozott.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.