Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 21. 08:33 Tech

Nőtt a motiváció a megújuló energiára, de a projektek tele vannak buktatókkal, és így is fényévekre vagyunk az EU-s célszámoktól 

Palkovics László technológiai és ipari miniszter kedden Brüsszelben arról beszélt, hogy Magyarországon minden adott ahhoz, hogy az energiatermelésünk zöld és független legyen: a szél és a geotermia ezt lehetővé teszi, egy energetikai átalakítás után legalábbis.

Palkovics Frans Timmermansszal, az európai zöld megállapodásért felelős biztossal és a környezetvédelmi ügyekért felelős uniós biztossal tárgyalt, például arról, hogy Magyarország 16 milliárd eurós beruházást hajtana végre a villamosenergia-rendszerén, EU-s forrásból.

A projektnek része a szél- és napenergia kihasználása, a geotermikus és biomasszából származó energia felhasználása, de a miniszter szerint biogáz területén is vannak kiaknázatlan lehetőségek. A nyilatkozatot az állami magyar hírügynökségnek adta a miniszter, egyéb részletek nem ismertek az beruházásról. Az EU-s helyreállítási alaphoz egyelőre nem fér hozzá Magyarország.

Az érdeklődés a zöld energia és a zöld energiára költhető források iránt nem csak a magyar kormányban lángolt fel hirtelen. Az EU-tagállamok az orosz gázról való leválás miatt sorra gondolják újra energiapolitikájukat: többé nem járható út a kőszénről földgázra, majd megújuló energiaforrásra való lassú áttérés, ugyanis a téli fűtéshez újra kőszénre van szükség, a kieső gázt pedig mihamarabb zöld energiával kellene pótolni. Németország még a nukleárisenergia-ellenes politikáját is újragondolta.

Vagyis jelentősen megnőtt az európai kormányok motivációja a megújuló energia növelésére az energiamixben, csakhogy ezek a projekt tele vannak buktatókkal, és még így is fényévekre van az EU a saját célszámaitól.

Májusban az EU a megújuló energia 2030-as célarányát 32 százalékról 45 százalékra emelte: az igény hatalmas a folyamat meggyorsítására, de ezzel együtt a nehézségek is gyarapodtak. Egy német energiaipari szakértő a Financial Times-nak egyenesen úgy fogalmazott: az EU új célszámai “mesebeliek”. 

  • A szárazföldi szélerőmű-kapacitás bővítése az EU-ban az elmúlt évben évi 8,3 gigawatt (GW) volt, az EU-cél eléréséhez viszont 26,8 GW teljesítményt kellene kiépíteni évente. 
  • Ugyanez a helyzet a napenergiával. Az átlagos EU-s teljesítménynövekedés 13,7 GW volt évente, 21,4 GW-os éves maximummal. Az EU-cél eléréséhez viszont 55,4 GW-os növekedés kellene, évente. 

A projektek leggyakoribb buktatója az, hogy az egyes országok engedélyeztetési eljárásai szigorúak és bonyolultak, képesek elnyújtani egy pár hónapos projektet évekre. 

Előfordul az is, hogy a természetvédelmi lobbi akadályoz olyan zöld projekteket, amelyek természetes élőhelyeket veszélyeztethetnek. 

Mindeközben a kínai koronavírus-helyzet és az elhúzódó orosz-ukrán háború egyes alkatrészek beszerzésének költségét folyamatosan növeli. A szélerőművekhez szükséges könnyű faanyag ára például február óta megháromszorozódott.

A turbinagyárak már nem tudnak többé fix áron szerződést kötni, mert nem látják a drágulási folyamat végét.

És nem beszéltünk még arról, hogy a megépült szél- vagy naperőmű által termelt energiát képes-e a helyi hálózat megfelelő formában felvenni. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ezen a területen is számos fejlesztésre lesz szükség a jövőben, jelentősen növelni kell a rendszerek tárolókapacitásait is. Persze megoldás lehet, ha a kormányok most hirtelen hatalmas összegeket pumpálnak ezekbe a beruházásokba, bár ez hosszú távon ellentétbe kerülhet azt EU közös piac alapelvével, és tovább szabdalhatja az európai energiapiacot. 

Tech megújuló energia Palkovics László szélerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2022. szeptember 27. 07:47 Tech

G7 Reggel: Szélenergia, petróleum és egy eltökélt kommentelő

A mai részben szó lesz szlovák élelmiszerárakról, települési hulladékról és a négynapos munkahétről.

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Hatodannyi érzéstelenítőt kértek azok a betegek, akik kézműtét közben megnyugtató virtuális közegbe kerültek, mint azok, akik nem hordtak VR-szemüveget.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki