Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 4. 09:01 Tech

Hosszú távon cinikussá tesz és kiéget a Tinder, de közben nem ereszt

Nemcsak a felhasználók társkeresési szokásait, hanem az érzelmi életüket is felforgatta a napokban tizedik születésnapját ünneplő Tinder és a hozzá hasonló alkalmazások. Egy, a The New York Times cikkében megszólaló 28 éves nő nyolc éve próbál társra lelni, és bár elege van a monoton módon ismétlődő ismerkedésekből, mégis bizakodva – illetve egy esetlegesen kecsegtető találkozás kihagyásától tartva – tölt el továbbra is akár naponta több mint két órát a profilok böngészésével.

Persze sokan találnak társat az interneten, az amerikaiak 12 százaléka él az online térben kezdődött kapcsolatban a lap által idézett statisztikák szerint, amihez egy szakértő hozzátette, hogy egyénenként erősen változnak az internetes társkeresés lelki következményei. Mindenesetre a felhasználók döntő részét érinti a tinderezés okozta kiégés egy másik felmérés szerint, aminek pszichológiai következményeit súlyosbítja, hogy egy boldogság megtalálására hivatott alkalmazás sikertelen használata miatt jelentkezik.

A probléma triviális megoldásának tűnik az alkalmazás törlése, és van, akinek ez be is vált, a Tinder elhagyását követően kisvártatva újult erőre kapott és jobb kedve lett.

A The New York Timesnak nyilatkozó pszichiáter szerint azonban az esetek többségében mindenekelőtt tisztázni kell, hogy miért vezet kimerültséghez és cinizmushoz az internetes társkeresés, és érdemes apránként mérsékelni a társkeresésre fordított időt. Ezzel aligha lehet mellényúlni, mivel a társkeresésbe való belefáradásnak egyszerű neurológiai oka is van: az emberek rövid távú memóriájának teljesítőképességét a profilok túl gyors lapozgatásával hamar át lehet lépni.

Továbbá a szakember szerint érdemes egy virtuális találkozót beiktatni a személyes randevúk előtt, amivel nem csak energiát és időt, de pénzt is spórolhatnak az ismerkedni vágyók – a társkeresés  ugyanis a legelszántabb felhasználók számára tekintélyes anyagi terhekkel jár, ami szintén erősíti a frusztrációt. A túlzott használatból fakadó problémákat már az alkalmazások fejlesztői is tudomásul vették, noha, ők kevéssé érdekeltek abban, hogy a felhasználók mérsékeljék a böngészéssel töltött időt, így egyelőre jellemzően új szolgáltatásokkal, jobban személyre szabható keresési funkciókkal rukkolnak elő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech online társkeresés randevú társkeresés Tinder Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.