Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 4. 09:01 Tech

Hosszú távon cinikussá tesz és kiéget a Tinder, de közben nem ereszt

Nemcsak a felhasználók társkeresési szokásait, hanem az érzelmi életüket is felforgatta a napokban tizedik születésnapját ünneplő Tinder és a hozzá hasonló alkalmazások. Egy, a The New York Times cikkében megszólaló 28 éves nő nyolc éve próbál társra lelni, és bár elege van a monoton módon ismétlődő ismerkedésekből, mégis bizakodva – illetve egy esetlegesen kecsegtető találkozás kihagyásától tartva – tölt el továbbra is akár naponta több mint két órát a profilok böngészésével.

Persze sokan találnak társat az interneten, az amerikaiak 12 százaléka él az online térben kezdődött kapcsolatban a lap által idézett statisztikák szerint, amihez egy szakértő hozzátette, hogy egyénenként erősen változnak az internetes társkeresés lelki következményei. Mindenesetre a felhasználók döntő részét érinti a tinderezés okozta kiégés egy másik felmérés szerint, aminek pszichológiai következményeit súlyosbítja, hogy egy boldogság megtalálására hivatott alkalmazás sikertelen használata miatt jelentkezik.

A probléma triviális megoldásának tűnik az alkalmazás törlése, és van, akinek ez be is vált, a Tinder elhagyását követően kisvártatva újult erőre kapott és jobb kedve lett.

A The New York Timesnak nyilatkozó pszichiáter szerint azonban az esetek többségében mindenekelőtt tisztázni kell, hogy miért vezet kimerültséghez és cinizmushoz az internetes társkeresés, és érdemes apránként mérsékelni a társkeresésre fordított időt. Ezzel aligha lehet mellényúlni, mivel a társkeresésbe való belefáradásnak egyszerű neurológiai oka is van: az emberek rövid távú memóriájának teljesítőképességét a profilok túl gyors lapozgatásával hamar át lehet lépni.

Továbbá a szakember szerint érdemes egy virtuális találkozót beiktatni a személyes randevúk előtt, amivel nem csak energiát és időt, de pénzt is spórolhatnak az ismerkedni vágyók – a társkeresés  ugyanis a legelszántabb felhasználók számára tekintélyes anyagi terhekkel jár, ami szintén erősíti a frusztrációt. A túlzott használatból fakadó problémákat már az alkalmazások fejlesztői is tudomásul vették, noha, ők kevéssé érdekeltek abban, hogy a felhasználók mérsékeljék a böngészéssel töltött időt, így egyelőre jellemzően új szolgáltatásokkal, jobban személyre szabható keresési funkciókkal rukkolnak elő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech online társkeresés randevú társkeresés Tinder Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.