Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. szeptember 4. 09:01 Tech

Hosszú távon cinikussá tesz és kiéget a Tinder, de közben nem ereszt

Nemcsak a felhasználók társkeresési szokásait, hanem az érzelmi életüket is felforgatta a napokban tizedik születésnapját ünneplő Tinder és a hozzá hasonló alkalmazások. Egy, a The New York Times cikkében megszólaló 28 éves nő nyolc éve próbál társra lelni, és bár elege van a monoton módon ismétlődő ismerkedésekből, mégis bizakodva – illetve egy esetlegesen kecsegtető találkozás kihagyásától tartva – tölt el továbbra is akár naponta több mint két órát a profilok böngészésével.

Persze sokan találnak társat az interneten, az amerikaiak 12 százaléka él az online térben kezdődött kapcsolatban a lap által idézett statisztikák szerint, amihez egy szakértő hozzátette, hogy egyénenként erősen változnak az internetes társkeresés lelki következményei. Mindenesetre a felhasználók döntő részét érinti a tinderezés okozta kiégés egy másik felmérés szerint, aminek pszichológiai következményeit súlyosbítja, hogy egy boldogság megtalálására hivatott alkalmazás sikertelen használata miatt jelentkezik.

A probléma triviális megoldásának tűnik az alkalmazás törlése, és van, akinek ez be is vált, a Tinder elhagyását követően kisvártatva újult erőre kapott és jobb kedve lett.

A The New York Timesnak nyilatkozó pszichiáter szerint azonban az esetek többségében mindenekelőtt tisztázni kell, hogy miért vezet kimerültséghez és cinizmushoz az internetes társkeresés, és érdemes apránként mérsékelni a társkeresésre fordított időt. Ezzel aligha lehet mellényúlni, mivel a társkeresésbe való belefáradásnak egyszerű neurológiai oka is van: az emberek rövid távú memóriájának teljesítőképességét a profilok túl gyors lapozgatásával hamar át lehet lépni.

Továbbá a szakember szerint érdemes egy virtuális találkozót beiktatni a személyes randevúk előtt, amivel nem csak energiát és időt, de pénzt is spórolhatnak az ismerkedni vágyók – a társkeresés  ugyanis a legelszántabb felhasználók számára tekintélyes anyagi terhekkel jár, ami szintén erősíti a frusztrációt. A túlzott használatból fakadó problémákat már az alkalmazások fejlesztői is tudomásul vették, noha, ők kevéssé érdekeltek abban, hogy a felhasználók mérsékeljék a böngészéssel töltött időt, így egyelőre jellemzően új szolgáltatásokkal, jobban személyre szabható keresési funkciókkal rukkolnak elő.

Tech online társkeresés randevú társkeresés Tinder Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2022. szeptember 24. 07:51 Tech

G7 Reggel: Goudát beérő trappista és egy spórolós óvónő

A kormány recessziós várakozása, egy szemléletformáló élményről és árdrágítók elleni razzia a mai G7 Reggelben.

Stubnya Bence
2022. szeptember 23. 11:06 Tech

Még a műtőasztalon is képes elterelni a figyelmet a fájdalomról a virtuális valóság

Hatodannyi érzéstelenítőt kértek azok a betegek, akik kézműtét közben megnyugtató virtuális közegbe kerültek, mint azok, akik nem hordtak VR-szemüveget.

Fabók Bálint
2022. szeptember 22. 09:56 Tech

G7 Reggel: Siralomház-hangulat és csökkenő életszínvonal

Borús gazdasági kilátások, az energiaválság dilemmái, egy Sevillába vágyó üzletvezetőrő és Jelcin a mai G7 Reggelben.

Fontos

Kiss Péter
2022. szeptember 25. 16:44 Közélet, Pénz

Alaposan betárazva indul harcba az MNB az infláció ellen

De vajon elegendő lesz-e a muníció a forint árfolyamának stabiliziálásra, és a pénzromlás megfékezésére?

Avatar
2022. szeptember 24. 15:27 Pénz, Világ

Fontos részleteket takar el a nyilvánosság elől a brit udvartartás, a közvélemény ennek ellenére kitart mellettük

III. Károly népszerűsége sokat javult, mióta király lett, bár vannak, akik szerint túl sokba kerül a királyi intézmény fenntartása.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 24. 06:41 Világ

A balti államok és Lengyelország nem látják szívesen az Oroszországból menekülőket

A már külföldre menekült oroszok szerint azonban még akár a Putyinhoz közel állók számára is engedélyezni kellene a határátlépést bizonyos feltételek mellett.

Ne hagyd ki