Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. szeptember 23. 14:06 Tech

Mire az unió dűlőre jut az egységes mobiltöltő kábelekről, már alig lesznek kábelek

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos bejelentette, hogy az Európai Bizottság jogszabályi javaslata szerint a tagállamokban csak egyfajta mobiltöltő kábelt lehetne forgalmazni. Csaknem tíz év telt el azóta, hogy az egységes uniós követelmény ötlete először felmerült, de egyrészt az iparág is igyekezett saját vállalásokkal elébe menni a kötelezettségnek, másrészt az előkészítés is nagyon elhúzódott Brüsszelben.

A választás végül nem meglepő módon az USB-C típusra esett. Egy 2019-es bizottsági felmérés szerint az unióban a mobilok csaknem felét USB-B töltővel lehetett használni, az USB-C akkoriban még csak 29 százalékot képviselt (ma már bizonyosan jóval többet), az Apple saját Lightning töltője pedig 21 százalékon állt. Az USB szabványok az Android telefonokat takarják.

Az új szabály elsődleges célja az egyszerűbb használat mellett környezetvédelmi: amikor az ötletet először bedobták, az egyik fő érv az egységesség mellett az volt, hogy az újonnan vett mobilokhoz nem kell a gyártóknak új töltőt adni, a vásárló használhatja a régi kábelét, és csak akkor vesz újat, ha az tönkremegy. Ezzel rengeteg hulladék keletkezését lehet meggátolni, és eleve nem kell ennyi kábelt legyártani.

Az új jogszabály a mobiltelefonokon kívül vonatkozik majd a tabletekre, a fejhallgatókra, a hangszórókra, a hordozható konzolos játékokra és a fényképezőgépekre is.

Az Apple sokáig technológiai okokra hivatkozva nem állt be a mikro-USB megoldások mögé. A Lightning csatlakozóknak ugyanis sokáig megvolt az a piaci előnyük, hogy alkalmazásukkal könnyebb volt laposabb, szennyeződésnek ellenálló és vízálló készülékeket tervezni. Az USB-C megjelenésével ezek az érvek már nem feltétlenül állnak meg, de az Apple-nek gazdasági oka is van a Lightning megtartására: a töltőkábelek független gyártói csak az Apple engedélyével léphetnek be a piacra.

Az Európai Bizottság javaslatát az Európai Parlamentnek és az Európa Tanácsnak is el kell fogadnia, utána a tagországoknak várhatóan egy évük lesz arra, hogy a nemzeti jogalkotásba áthelyezzék a szabályt, amely két éves átmeneti időszakot is magába foglal majd. Az egységes európai töltő követelménye így gyakorlatilag 2024 előtt nem lesz kötelező a gyártóknak.

A technológiai fejlődést nézve azonban könnyen lehet, hogy ekkor már a vezeték nélküli töltők fogják uralni a piacot. Az Apple mindenesetre azonnal jelezte, hogy ellenzi a döntést, mert az szerinte gátolja az innovációt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Android Apple egységes töltő EU mobiltelefon töltő usb Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.