Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. április 18. 17:55 Tech

1990 óta ígérgetik nekünk, hogy a szex jövője virtuális

Nagyot tévedett Gene Roddenberry, a Star Trek atyja, amikor minden epizód elejére odatette a monológot, amely szerint “az űr a legvégső határ”. Műholdak már évek óta voltak az űrben, pár évvel az Űrszekerek után pedig Carl Sagan amerikai ismeretterjesztő mindenkinek az otthonába bevitte az űrt a Cosmos című 12 részes sorozatával. Azóta meg minden magára valamit adó milliárdosnak van űrcége, az űr olyan, mint a hétvégi telek, egy óra utazásra van, csak nem északnak vagy délnek, hanem felfelé.

A legvégső határ. (Fotó: SpaceX)

Ha egy kicsit bevállalósabb Roddenberry, akkor természetesen a szexről forgat sci-fit. Nem mintha a Star Trek nagyon visszafogott lett volna ilyen téren, Kirk kapitánynak minden bolygón jutott – jelzésszerűen! – egy nő. A szexből azonban sem akkor, sem azóta nem lett igazán fősodrú téma. Még ha “22 újabb póz” típusú cikkeket nem is nehéz az interneten találni.

A nagyobb ígéret: szex

A nyolcvanas évek legvégére felpörgött a technológiai fejlődés. Megjelent az elvárás, hogy mindenbe kerüljön számítógép, rezgőmotor, kábel és kapjon nagyon jövőbe illő dizájnt. A trend a kilencvenes évek végére jutott a csúcsra, a buborékos, átlátszó műanyagos és neonszínekben pompázó Y2K esztétikával. Illetve annak az ígéretével, hogy nem csak számítógép, hanem net is kerül mindenbe.

Azért lett a téma újra aktuális, mert a kaliforniai nonprofit Internet Archive összegyűjtötte az 1990-től megjelenő, és mára mókásan avíttasnak ható Future Sex magazin összes számait. Mielőtt belemegyünk a lap témáiba, helyezzük el időben az 1990-es évet. Még nem jelent meg az első igazán nagyszabású számítógépes grafikával erősen felturbózott film, a Jurassic Park (1995), még nem volt Pentium processzor (1993), és a legtöbb számítógépben nem volt még CD-olvasó sem.

A fentiekhez képest már a magazin első számai is “3D digitális orgazmust” és “virtuális valóság szexet” ígér, illetve “kiborg szexszolgákról” beszél. A hangvétel nem véletlen, a szerkesztők között a Mondo 2000 ellen-kulturális a hacker szcénával és a kiberpunk irodalommal foglalkozó magazin illetve a későbbi Wired magazin körüli arcokat*Richard Kadrey, St. Jude Milhon, John Shirley, egy alkalommal William Gibson is. találunk.

“Mi értelme lefeküdni az androidokkal, ha a saját szexualitásunk annyira fejletlen, mint a bolgár űrprogram?”

– teszi fel a kérdést Lisa Palac főszerkesztő az első szám elején, megígérve az olvasóknak, hogy a számítástechnika a közbeszéd – egészen pontosan a világfalu közbeszédének! – témájává teszi a szexet is.

Virtuális valóság a floppyk korában

A második résszel, és ígérem nem fogjuk végigvenni az összes magazinszámot, megjelennek a hirdetések is. Ezek teszik igazán kordokumentummá a lapot. Mert megtudjuk, hogy valaki vett QuickTime videókat (felbontás 320*240 pixel körülbelül) CD-ROM-on 180 dollárért, ami mai árfolyamon 185 ezer forintnak felel meg. Illetve akinek erre nem volt pénze, az meglephette magát három, fotókat tartalmazó floppy lemezzel is 30 dollár plusz postaköltségért. A hirdetés rögtön megjegyzi azt is, hogy csak színes kijelzős Macintosh-sal működik a CD. Az interaktív pornót a telefon jelentette, Viagra helyett pedig Timothy Leary pszichedélia guru nevével fémjelzett okos drogokat kínált a lap. És jövőt, amiben majd egyszer androidok lesznek, a távvezérelt szexjátékok, az otthon biztonságában az interneten keresztül megélt kalandok.

(ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/Yoshikazu TSUNO (Photo by YOSHIKAZU TSUNO / AFP)

A magazinban az zseniális igazán, hogy ugyanúgy egy soha el nem ért jövőt mutat be, mint a kilencvenes évek science-fiction filmjei. A kütyük mellett azzal is, hogy vitát provokált. Az olvasói levelek vitatkoztak a szerzőkkel. John Shirley-nek egyenesen azt kellett tisztáznia, hogy novelláját szatírának szánta, nem pedig egy kizsákmányoló viszony dicsőítésének.

Valahogy minden cégesebb lett

Pont harminc év telt el a Future Sex megjelenése óta, érdemes megvizsgálni, mi jött be a vágyakból és jóslatokból. Már azon túl, hogy a pornó elérhetőbbé vált mindenki számára. Illetve ezzel párhuzamosan a pornó gyanús kis stúdiókban zajló üzletből multimilliárdos és amúgy multis környezetben gyártott termék lett.

Sokszor és sokan próbálták kinyomozni, hogy a Mindgeek nevű cég, amely a honlapja szerint webfejlesztésben és keresőoptimalizálásban utazik, mennyit és ér.

A céges honlap nem segít sokat. Még az sem derül ki róla, hogy a Mindgeek a tulajdonosa és üzemeltetője a legforgalmasabb *tube és *hub oldalaknak. A céget alapító és igazgató Feras Antoon üres óráiban csendesen elblogolgat a vagyoni különbségekről. Miközben hivatali órákban egy monopolhelyzetben lévő pornócéget igazgat. A technológiáról való kommunikáció segített amúgy felépíteni a céget. 2012-ben egy kilenc számjegyű Wall Street-i kölcsönből vették meg a legnagyobb stúdiókat.

(Fotó: Lora DiCarlo / Instagram)

Mindeközben tavaly még kidobtak a CES-ről egy olyan szexjátékot, ami annyit állított magáról, hogy nőknek tervezték. Pedig kezdetben még egy díjat is kapott. A 2019-es év részben arról szólt, hogy Lola DiCarlo Osé nevű vibrátora visszaszerzi-e a díját és beteheti-e a cég a lábát az idei CES-re. (Igen és igen.) Emellett pedig újraindította a vitát a szexről és arról, hogy a nőknek amúgy van-e hozzá köze. Jelentkezzen, aki nem érzi úgy, hogy kidobtunk harminc évet az ablakon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.