Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2019. szeptember 17. 11:43 Tech

Nagyot nyerhet a német gyökerű szoftvercég a generációváltással

Több mint 600 állásajánlat ugrik fel a legnagyobb munkakereső portálon az SAP kulcsszóra szűrve, számos pozíció betöltéséhez szükséges vagy ajánlott a német cég üzleti szoftverei egyik megoldásának ismerete. Nem csak könyvelőkről van szó, egy raktáros-targoncás állásra jelentkezve is előny, ha valaki már dolgozott SAP-ban.

A német gyökerű üzleti szoftverszolgáltató már két évtizede jelen van Magyarországon, azóta közel 1200 alkalmazottat foglalkoztat, és megoldásai beépültek az iparágak nagy részébe. Nem elég, hogy kilőtt a felhőalapú szolgáltatások piaca az utóbbi években, amiből ők is jól profitáltak, eljött a több száz magyar cég által használt vállalatirányítási rendszerének új generációsra cserélésének az ideje, ami nem kevés időt, pénzt és energiát kíván a szintet lépni kívánó ügyfeleiktől. Mivel a hazai üzleti szoftverpiacon 58 százalékos részesedéssel bírnak, és tulajdonképp egyedül tudnak ekkora választékban lokalizált (azaz magyar nyelvű és a hazai jogszabályoknak megfelelő) üzleti szoftvert szállítani, nem igazán tartanak attól, hogy a várhatóan borsos áru generációváltás miatt elpártolnának tőlük az ügyfeleik. A tavalyi éves eredményeket bemutató sajtótájékoztatón Pintér Szabolcs ügyvezető igazgató nem is emlékezett olyan esetre az utóbbi több mint tíz évből, amikor egy nagyvállalati ügyfelük az SAP-ról másik szállítóra váltott volna.

A mintegy 500 hazai vállalatot érintő csere öt éven belül esedékes, ugyanis – ahogy már 2014-ben bejelentették – 2025-ben megszűnik az SAP régi rendszerének központi támogatása világszerte. A helyébe lépő új generációs szoftver az ügyvezető igazgató szavai szerint „nem verzióváltást, hanem paradigmaváltást” jelent, mert telepakolták mindennel a mesterséges intelligenciától kezdve a valós idejű analitikán át a digitális asszisztensig. De a csere egyben lehetőség egy cég folyamatainak áttekintésére, optimalizálására is. Az ügyvezető igazgató szerint megfelelően kommunikálták a váltást (ami egyébként nem kötelező), és már jó pár éve, az új verzió megjelenésekor lehetett tudni, hogy előbb-utóbb sor kerül rá. Magyarországon nagyjából 2000 vállalat használja az SAP valamelyik megoldását, és több mint 50 ezer ember dolgozik naponta a szoftverrel.

Az SAP tavaly 36,6 milliárd forint árbevételt ért el Magyarországon, ami csaknem kétmilliárd forintos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Nem rosszak az idei kilátások sem, felfutóban van a szoftverszolgáltatási piac: az IDC piackutató cég felmérése szerint tavaly 38 százalékkal, 77 milliárd forintra bővült a felhőszolgáltatások piaca itthon és 2019-re is kétszámjegyű növekedést várnak. A globális adatok még meggyőzőbbek, nagyot nőtt a szegmens egy évtized alatt. Míg tíz éve, 2009-ben mindössze 100 millió euró árbevétel származott felhőszolgáltatásokból az SAP-nál, ez 2018-ra ötvenszeresére, 5 milliárd euróra emelkedett. Prognózisuk, hogy 2023-ra 2018-ashoz képest is a háromszorosára nő a vállalat felhőszolgáltatásokból származó bevétele, mely jelenleg a teljes árbevétel negyede. Továbbra is jó pénzt lehet tehát a felhőben keresni, ahogy azt tudják az SAP-nál is.

Az éves árbevétel legnagyobb részét továbbra is a nagyvállalati ügyfélkör adja a magyar SAP esetében, de a felhőszolgáltatásokkal az utóbbi években a kkv-k is a középpontba kerültek, rendszeresen évi 60-80 új ügyfelük származik ebből a szektorból. Ennek jó hátszelet biztosít a kormány kkv-exportot ösztönző stratégiája is. „Lehetőségek vannak, csak rajtunk múlik, mit aknázunk ki belőle” – foglalta össze az ügyvezető igazgató, aki idén január óta irányítja az SAP hazai leányvállalatát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech SAP Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.