Hírlevél feliratkozás
Avatar
2019. április 27. 13:25 Tech

Jövőtelefonból kínos bakivá vált a Samsung hajtogatható mobilja

A Samsung hajlítható kijelzős okostelefonja volt február végének legmenőbb mobilja. Magában hordozta annak az ígéretét, hogy az untig ismert fekete téglalapok valahogy ismét érdekessé válhatnak. A cég a Galaxy Unpacked nevű eseményen mutatta be a közel kétezer dollárba kerülő, hosszában kettéhajtható Galaxy Foldot. A Samsung nem csak egy új csúcstelefont mutatott be – minden eddiginél drágábbat ráadásul -, hanem a régóta ígért hajlítható elektronika egyik első tömeggyártásba kerülő példánya lett volna.

A bemutató utáni gyors, pár perces-órás kézbevétel után született írások még pozitívak voltak. A kinyitva 7,3 hüvelykes kijelzővel rendelkező, összehajtva pedig egy hátlapi 4,6 hüvelykes kijelzővel felszerelt, 512 gigabájt tárhelyet és 12 gigabájt memóriát tartalmazó mobil erőforrás dolgában felvette a versenyt egy izmosabb laptoppal. És amellett, hogy egy iszonyatosan erős készüléket rakott össze a Samsung, még a nyitó mechanika tartósságára is esküdöztek. A cég szerint 200 ezer nyitást is kibír a készülék, amiből ki lehet számolni, hogy öt évig kellene napi százszor széthajtani a telefont, hogy ezt a számot elérjük.

(Fotó: Samsung)

A hajtogatós készülék ötlete amúgy is a levegőben volt egy ideje. A kínai Xiaomi is előállt a saját készüléktervével, a Huawei és a Lenovo is ígéri a saját készülékét. Az LG pedig egyenesen feltekerhető tévében gondolkozik. A felcsavarhatóság, összehajthatóság 2019 egyik trendje lehetett volna. Az eszközök első generációja inkább látványosnak ígérkezett, mint valóban hasznosnak. Az okostelefonból tabletté alakítható méregdrága készülék csak arra jó, hogy bemutassa, hogyan működik a gyakorlatban a hajlítható kijelző. Nagy változásokat a technológia széleskörű alkalmazása hozhat magával. 

Hajlik mint a grafitceruza

A tervbe egyetlen, nem is apró hiba csúszott. Az újságoknak tesztre kiküldött Samsung Galaxy Fold telefonok nem élték túl a tesztet. A meghibásodások egy része kétségkívül az újságírók ostobaságának számlájára írható. Akadtak olyanok, akik a rugalmas OLED-kijelző legfelső rétegét választották le, mert azt hitték, hogy képernyővédő fólia. A kijelző természetesen nem élte túl az erőszakos beavatkozást. A The Verge április 17-én publikált tesztje viszont arról számolt be, hogy az egyszerűen zsebben hordott, mindennapi használatnak kitett készülék kijelzője is megadta magát.

A lap arról számolt be, hogy ismeretlen kitüremkedések jelentek meg azon a területen, ahol a kijelző zsanérzata van, a kép pedig torzult ezen a területen. Hasonló tapasztalatokról számolt be Steve Kovach, a CNBC technológiai újságírója is. Az aggályokra válaszolva a Samsung visszakérte a tesztkészülékeket, és elhalasztotta a készülék április 26-ra ígért piacra dobását.

A probléma, úgy tűnik, nem javítható egyszerűen. A kijelzők meghibásodását az okozza, hogy a zsanér mechanikánál mindenféle szennyeződés jut a készülék testébe. Amikor a telefont kinyitják, ez befeszül a kijelző alá, ezzel károsítja. A javítása pedig természetesen nehezebb annál, hogy átadás előtt jól besziloplasztozzák a mobil alját és tetejét. Az AT&T amerikai mobilszolgáltatótól kiszivárgott információk szerint a telefont leghamarabb június 13-án dobják piacra. Elképzelhető azonban, hogy ez is csak egy nagyon optimista forgatókönyv.

“Volt egy eset, amely során idegen anyagokat találtunk a készülék belsejében, amely befolyásolta a kijelző teljesítményét”

így mondják a Samsung nyelvén azt, hogy a zsanéron át bejutó kosz miatt eltört a kijelző.

Érthetetlen felületességről beszélnek a szakértők

A mobilról a legjobb leírást a kütyüelemzéseket, szétszedési és szerelési útmutatókat és egyéb elemzéseket gyártó iFixit rakta össze. Egyrészt megállapították, hogy a Samsung tényleg mindent megtett azért, hogy a zsanér ne törjön össze. Rosszul is venné ki magát, ha kettéreccsenne a világ egyik legdrágább csúcstelefonja használat közben.

A bejutó kosz sem lett volna akkor baj önmagában, ha az OLED-kijelzők nem lennének őrületesen sérülékenyek. A technológia előnye, hogy háttérvilágítás nélkül is működik. Viszont a porral, nedvességgel, fizikai behatásokkal szemben kevésbé ellenálló az OLED-kijelző. Ezt hagyományosan a kijelzőt védő Gorilla Glass réteggel védik ki a gyártók, de a hajtogatós mobil esetében ez a speciális üveg nem állt rendelkezésre, mert nem hajlékony. Arra fel lehetett készülve a cég, hogy a hajlított kijelzőkkel nehéz dolgozni. Már a Galaxy S6 Edge-ben is volt hajlított felület.

Galaxy S6 Edge – csak azért hajlított, mert megtehetik (Fotó: Kārlis Dambrāns CC-BY)

Ahhoz a Samsungnak kellene nyilatkozatot kiadnia vagy egy mérnöknek kellene szivárogtatnia, hogy megtudjuk, miért nem kapott koszvédelmet a Galaxy Fold. Illetve magyarázatra szorul az is, hogy hogyan juthatott el egy, a tesztelők által pár nap alatt tönkretett mobil a bemutatóig és a tömeggyártás kezdetéig úgy, hogy két helyen is por juthat a telefon belsejébe.

Ésszerű magyarázat egyikre sincs. A hiba megértését nehezíti, hogy 2017-ben kigyulladó akkumulátorok miatt kellett visszahívnia a cégnek az aktuális csúcstelefonját, a Galaxy Note 7-et. Az akkori visszahívás árát mindennel együtt 5,3 milliárd dollárra becsülte a sajtó. Ez az összeg a 2,5 millió túlmelegedő, tűzveszélyes telefon visszavásárlását, javítását és a kiesett profitot is tartalmazza. Egészen biztos, hogy a Samsung igazgatósági tárgyalójában még emlékeznek arra, mennyibe kerül egy visszahívás.

Unalmas telefont bezzeg tudnak gyártani

A legpesszimistább olvasat szerint a Samsung júniusra sem lesz képes megoldani a problémát. Nick Cronan, a Branch Creative dizájncég alapító partnere szerint a rendelkezésre álló technológia nem alkalmas arra, hogy egy sérüléseknek ellenálló Galaxy Foldot készítsenek vele. 

A Fortune magazin pedig már egyenesen azt a vészkürtöt fújja, hogy a Samsung mostani kudarca az összes hajlítható telefont hátrányosan érinti. A felhasználók nem hajtogatható mobilra vágytak, hanem erősebb, tartósabb akkumulátorral szerelt, jobb fotókat készítő mobilra. A Galaxy Fold egyik ilyen kívánalmat sem teljesíti, az pedig, hogy a meghibásodások miatt az egész sajtó erről beszél, nem segít a különleges készülékek ügyén. Sajnálni nincs mit, a legrosszabb esetben sem történik más, mint hogy a mobilos piac ugyanolyan unalmas marad, mint amilyen az elmúlt pár évben volt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech okostelefon összehajtható telefon Samsung Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.