Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. június 15. 15:43 Tech

Minden önvezető lesz, aminek kereke van, még a motor is?

Felülnél egy önvezető motorra? Elsőre elég bizarrnak hangzik a dolog, pedig komoly fejlesztések indultak meg annak érdekében, hogy ez mihamarabb valós kérdéssé váljon. Az autókkal és a kamionokkal szemben a motor automatizálásában nyilvánvalóan az adja a legkomolyabb feladatot, hogy két keréken kell navigálni, és az utasok sokkal jobban ki vannak téve az esetleges balesetek következményeinek.

Az egyik nagyágyú a Bosch, amelyik nemrég bejelentette, hogy elkezdte az olyan vezetést segítő rendszerek fejlesztését, mint például a fékező vagy gyorsító asszisztens. Ez nem olyan egyszerű, mint az autóknál, hiszen gyorsítás vagy lassítás közben az arra fel nem készült vezető könnyen kibillenhet a nyeregből. Az automata vészfék funkció könnyen gyilkos eszköz lehet, ezért inkább csak finom sebességváltoztatással kísérleteznek.

A fejlesztések lépésről lépésre haladnak, és még csak gyerekcipőben járnak. Ahogy a Recode írja, egy izraeli startup vállalkozás, a Ride Vision például azzal kezdi, hogy viszonylag egyszerű módon a környezetét 360 fokban pásztázni képes járművé teszi a motort, a felszerelt kamerák jeleznek, ha a motoros túl közel érne valamihez. Első körben a visszapillantó tükörre szerelt lámpák gyulladnak ki figyelmeztetésül.

Mivel azonban a motorozás elsősorban a jó időhöz kapcsolódik, a fejlesztések egyszerűbbek is lehetnek, mert a rendszereknek nem kell az esős-havas körülményekhez vagy a nagyon hideg időhöz is alkalmazkodniuk.

Úgy tűnik, hogy egyelőre nem dőlt el, melyik üzleti modell lesz a meghatározó: a kiegészítőket maguk a fejlesztők is árulhatják a meglévő motorokhoz, de persze a motorgyártóknak is eladhatják, amelyek eleve beépítik azokat a modelljeikbe. Mivel a fejlesztési költségek alacsonyabbak, mint az autóknál, elképzelhető, hogy a technológiai cégek legalább részben maguknál szeretnék tartani a piac egy részét, és az első verzióval is megpróbálkoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.