Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. december 31. 08:00 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre zöldebbek a bankok, de az ügyfelek nem tudnak róla

A bankszektor, bár önmagában nem nagy szén-dioxid kibocsátó, a hitelezésen keresztül rengeteg gazdasági folyamatra kihatással van. A finanszírozás fenntarthatóbbá tétele érdekében számos lépést tettek már a magyar hitelintézetek is, amit a fogyasztók el is várnak tőlük, de kétharmadukhoz nem jut el ez az információ.

Rácz Anna, a Mastercard fenntarthatóságért felelős marketing szakértője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszón lehet meghallgatni:

Olyan objektív mérőszámot szerettünk volna kialakítani, ami megmutatja a bankok felkészültsége mellett azt is, hogyan érzékelik ezt a fogyasztók, és hogy mennyire átláthatóak a bankok ebből a szempontból – mondta Rácz Anna.

2023-ban a Fenntarthatósági Percepciós index 100-ból 57 pontot ér el. Ez a pontszám az egyes pillérek pontszámaiból tevődik össze: 65 a banki felkészültségi, 40 a fogyasztói percepció, és 76 az átláthatóság alindex.

A fogyasztói percepció 40 pontjából látjuk, hogy bár a bankok sok mindent tesznek, ez mégse jön át a fogyasztóknak, van még tér a fejlődésre a következő években. Egy példa erre az ünnepi szezon előtt indított Green Friday kezdeményezés, amely során a Mastercard a bankokkal együtt hívja fel a figyelmet a környezettudatos vásárlás fontosságára.

A podcast megjelenését a Mastercard Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.