Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. december 15. 12:09 Podcast, Támogatói tartalom

A gödör alja az idei második negyedév volt a gazdaságban, jövőre már lassabb, de egészségesebb szerkezetű növekedés várható

Vége a viszonylag hosszú, egyéves recessziós trendnek, a harmadik negyedéves GDP-adat már bővülést mutat az előző negyedévhez képest. Jövőre az eddigieknél alacsonyabb, 3 százalék alatti, de szerkezetében fenntarthatóbb növekedési pályára juthatunk.

Bukovszki András, a CIB Bank elemzője volt a G7 podcast vendége, akivel évet értékeltünk, és a varázsgömbbe is benéztünk, hogy lássuk, mi lesz jövőre. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban meg lehet hallgatni:

Az idei visszaesés természetes reakció volt arra, hogy tavaly sokat veszített egyensúlyából a magyar gazdaság. Drasztikusan visszaesett a fogyasztás, mert a béremelések nem tudták lekövetni az inflációt, a beruházási oldalon pedig ott voltak a finanszírozást drágító magas kamatok, míg az uniós források hiánya szűkítette a költségvetés mozgásterét.

Az infláció nagyon várt, októberi 9,9 százalékra csökkenése számos dolognak köszönhető. Egyrészt csökkent a külső, importált infláció, másrészt az energiaárak is lejjebb mentek, és stabilabb a forint árfolyama is, amellett, hogy nincs keresleti boom, ami felfelé hajtaná az inflációt – és természetesen a bázishatás is közrejátszott.

Fontos hozzátenni, hogy a 25 százalék feletti inflációs szintről 7 százalékra mérséklődni viszonylag gyorsan megy, aztán lesz egy kicsit lassabb pálya a magyar infláció csökkenésében. Jövőre árnyalatnyival 5 százalék alatti éves átlagos inflációval számol a CIB elemzője, a 3 százalékos jegybanki célszintet várhatóan 2025 második felében érhetjük el, de addig még nagyon sok minden történhet.

Jövőre 3 százalék alatti gazdasági növekedést várnak a CIB Banknál, ami alacsonyabb az eddigi 4-5 százalékosnál, de pozitív, hogy ez egészséges szerkezetű lesz. Nem feltétlen a fogyasztás fogja húzni, inkább a nettó export és a finanszírozási költségek csökkenése miatt a vállalati beruházások dinamikája lesz meghatározó.

A podcast megjelenését a CIB Bank Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.