Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. december 15. 12:09 Podcast, Támogatói tartalom

A gödör alja az idei második negyedév volt a gazdaságban, jövőre már lassabb, de egészségesebb szerkezetű növekedés várható

Vége a viszonylag hosszú, egyéves recessziós trendnek, a harmadik negyedéves GDP-adat már bővülést mutat az előző negyedévhez képest. Jövőre az eddigieknél alacsonyabb, 3 százalék alatti, de szerkezetében fenntarthatóbb növekedési pályára juthatunk.

Bukovszki András, a CIB Bank elemzője volt a G7 podcast vendége, akivel évet értékeltünk, és a varázsgömbbe is benéztünk, hogy lássuk, mi lesz jövőre. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban meg lehet hallgatni:

Az idei visszaesés természetes reakció volt arra, hogy tavaly sokat veszített egyensúlyából a magyar gazdaság. Drasztikusan visszaesett a fogyasztás, mert a béremelések nem tudták lekövetni az inflációt, a beruházási oldalon pedig ott voltak a finanszírozást drágító magas kamatok, míg az uniós források hiánya szűkítette a költségvetés mozgásterét.

Az infláció nagyon várt, októberi 9,9 százalékra csökkenése számos dolognak köszönhető. Egyrészt csökkent a külső, importált infláció, másrészt az energiaárak is lejjebb mentek, és stabilabb a forint árfolyama is, amellett, hogy nincs keresleti boom, ami felfelé hajtaná az inflációt – és természetesen a bázishatás is közrejátszott.

Fontos hozzátenni, hogy a 25 százalék feletti inflációs szintről 7 százalékra mérséklődni viszonylag gyorsan megy, aztán lesz egy kicsit lassabb pálya a magyar infláció csökkenésében. Jövőre árnyalatnyival 5 százalék alatti éves átlagos inflációval számol a CIB elemzője, a 3 százalékos jegybanki célszintet várhatóan 2025 második felében érhetjük el, de addig még nagyon sok minden történhet.

Jövőre 3 százalék alatti gazdasági növekedést várnak a CIB Banknál, ami alacsonyabb az eddigi 4-5 százalékosnál, de pozitív, hogy ez egészséges szerkezetű lesz. Nem feltétlen a fogyasztás fogja húzni, inkább a nettó export és a finanszírozási költségek csökkenése miatt a vállalati beruházások dinamikája lesz meghatározó.

A podcast megjelenését a CIB Bank Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?