Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. december 14. 11:08 Podcast, Támogatói tartalom

A társadalom többsége lesajnálóan tekint a nyugdíjasokra, nem látja az erőt bennük

Nem látja a társadalom a nyugdíjasokban rejlő erőt. Emellett pedig a magyar nyugdíjasok is inkább lemondanak magukról, nem tekintenek magukra a társadalom hasznos tagjaiként – hangzott el a Pénz(m)érték podcastsorozat utolsó részében.

A sorozat hatodik epizódjában a baby boomer generáció pénzhez való viszonyáról lesz szó. A most 60-as, 70-as éveikben járókról, akiknek már felnőttek a gyerekei és jórészt nyugdíjasok, de korántsem biztos, hogy a piacra járás kitölti a mindennapjaikat.

A témát Törőcsik Mária közgazdásszal és Meskó Lászlóval, a Nyugdíjasok Országok Szövetségének elnökével jártuk körbe. 

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón meg lehet hallgatni:

Néhány fontos gondolat a hatodik epizódból:

Nincs olyan, hogy idős korosztály, nagy különbség van a fiatal és az idős nyugdíjasok között, a 60, 70 vagy 80-asok között. A férfi-nő, vidék-város ellentét már kevésbé számít, mint az, hogy mikor vonult nyugdíjba valaki vagy hogy mennyi a nyugdíja. (Meskó László)

A nyugati jóléti államokhoz képest a magyar nyugdíjasok inkább lemondanak magukról, nem tartanak ki amellett, hogy hasznos tagjai a társadalomnak, célokkal, jó közérzettel, hanem inkább arra lyukadnak ki, hogy már megint leértékeltek, kiszorulnak a társadalomból. Erre a korosztályra a többség általában lesajnálóan tekint, nem látja az erőt benne. (Törőcsik Mária)

Én nem annyira a pénzhez, hanem inkább az élethez való viszonyt tanítanám a fiataloknak. Számít, milyen mintákat választanak, mihez képest érzik gazdagnak, szegénynek vagy elégedettnek magukat. Most tág tere van annak, hogy akárhonnan jöjjenek minták, és sokan szerintem nem tűznek ki reális célokat maguk elé. (Törőcsik Mária)

Amíg nincs meg a polgári öntudat, polgári felelősségvállalás, addig nagyon nehéz kivonni magunkat a fogyasztásra buzdítás mindenhonnan ránk zúduló hatása alól. Egyetértek azzal, hogy önmagunkkal és környezetünkkel is felelősséget kell vállalni, de amíg minden ez ellen szól, nehéz védekezni. (Meskó László)

A podcast megjelenését az Amundi Alapkezelő Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?