Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. december 14. 11:08 Podcast, Támogatói tartalom

A társadalom többsége lesajnálóan tekint a nyugdíjasokra, nem látja az erőt bennük

Nem látja a társadalom a nyugdíjasokban rejlő erőt. Emellett pedig a magyar nyugdíjasok is inkább lemondanak magukról, nem tekintenek magukra a társadalom hasznos tagjaiként – hangzott el a Pénz(m)érték podcastsorozat utolsó részében.

A sorozat hatodik epizódjában a baby boomer generáció pénzhez való viszonyáról lesz szó. A most 60-as, 70-as éveikben járókról, akiknek már felnőttek a gyerekei és jórészt nyugdíjasok, de korántsem biztos, hogy a piacra járás kitölti a mindennapjaikat.

A témát Törőcsik Mária közgazdásszal és Meskó Lászlóval, a Nyugdíjasok Országok Szövetségének elnökével jártuk körbe. 

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón meg lehet hallgatni:

Néhány fontos gondolat a hatodik epizódból:

Nincs olyan, hogy idős korosztály, nagy különbség van a fiatal és az idős nyugdíjasok között, a 60, 70 vagy 80-asok között. A férfi-nő, vidék-város ellentét már kevésbé számít, mint az, hogy mikor vonult nyugdíjba valaki vagy hogy mennyi a nyugdíja. (Meskó László)

A nyugati jóléti államokhoz képest a magyar nyugdíjasok inkább lemondanak magukról, nem tartanak ki amellett, hogy hasznos tagjai a társadalomnak, célokkal, jó közérzettel, hanem inkább arra lyukadnak ki, hogy már megint leértékeltek, kiszorulnak a társadalomból. Erre a korosztályra a többség általában lesajnálóan tekint, nem látja az erőt benne. (Törőcsik Mária)

Én nem annyira a pénzhez, hanem inkább az élethez való viszonyt tanítanám a fiataloknak. Számít, milyen mintákat választanak, mihez képest érzik gazdagnak, szegénynek vagy elégedettnek magukat. Most tág tere van annak, hogy akárhonnan jöjjenek minták, és sokan szerintem nem tűznek ki reális célokat maguk elé. (Törőcsik Mária)

Amíg nincs meg a polgári öntudat, polgári felelősségvállalás, addig nagyon nehéz kivonni magunkat a fogyasztásra buzdítás mindenhonnan ránk zúduló hatása alól. Egyetértek azzal, hogy önmagunkkal és környezetünkkel is felelősséget kell vállalni, de amíg minden ez ellen szól, nehéz védekezni. (Meskó László)

A podcast megjelenését az Amundi Alapkezelő Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.