Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. november 28. 15:31 Podcast, Támogatói tartalom

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

Sokkal tudatosabb vagyok a pénzzel kapcsolatban, mint régebben, nagyon fontosnak tartom, hogy a pénzemmel döntök, szavazok is – hangzik el a Pénz(m)érték podcast legfrissebb részében.

A sorozat ötödik epizódjában az X-generációsok pénzhez való viszonyáról lesz szó. Azaz a most ötvenes éveikben járókról, akiknek már felnőttek a gyerekei, így újból több idejük van magukkal, karrierjükkel foglalkozni. Vendégünk Barna Erika, a Magnet Bank fenntarthatósági projektvezetője és Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő vezérigazgatója.

A felvételt ide kattintva vagy bármely podcast lejátszón meg lehet hallgatni:

Néhány fontos gondolat az ötödik epizódból:

Régebben sokkal többször vállaltam el ingyen munkát, de mostanra ez megváltozott. Továbbra is vállalok szívességeket, de ott van mellette, hogy a munkámnak értéke van, és szeretném megkapni az árát. Lehet, hogy teszek kivételt így is, de ne legyen evidens az, hogy ingyen dolgozom (Barna Erika)

Amikor elmegyünk egy befektetésre kiszemelt cég vezetésével találkozni, mindig sok szépet mondanak, sikeres jövőképet vázolnak fel maguknak, de hogy tényleg az lesz-e, az egy trükkös kérdés. Bizonyos különbségeket nem látni a pénzügyi kimutatásokban, kérdés, hogy mik azok a soft mutatók, az adott cég vagy befektetés jövőállóságát jelzik. Ezekben a helyzetekben nagyon sokat segített az ESG kritérium rendszere, ami egyfajta módszertant ad. (Vízkeleti Sándor)

A hétköznapokban igyekszem olyan civil ügyekbe fektetni, amelyekről azt gondolom, hogy multiplikáló hatásúak. Vettem például egy kabátot az Adománytaxi turiban, amiért 7000 forintot fizettem. Ez azért jó, mert egyrészt újrahasznosítom, nem kerül kukába, másrészt a pénz a rászorulóknak megy. (Barna Erika)

Magyarországon már értik az emberek a klímaváltozás és zöld átállás fontosságát, de azt nem annyira, hogy társadalmi felelősségvállalás és a vállalatirányítási rendszerek változása nélkül ezek nem működnek. Egy banknál például nem a karbonlábnyomot kell nézni, hanem azt, hogy milyen etikai normák szerint hitelez. (Vízkeleti Sándor)

A podcast elkészítését az Amundi Alapkezelő támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom munka pénz(m)érték X-generáció Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.