Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. november 21. 15:01 Podcast, Támogatói tartalom

Biztató, hogy a fiatalok látják az érme mindkét oldalát a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

Sok potenciált látnak az adminisztratív jellegű munkák felszámolásában a mesterséges intelligencia felhasználásával a fiatalok, de közben elég reálisan látják azt is, hogy a kognitív és a tanulási képességek, az emberi intelligencia leépüléséhez vezethet.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminál vezetője, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke és Kotsis Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partner-társigazgatója voltak a G7 Beszélgetések podcast vendégei.

Az adást ide kattintva vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

A Brain Bar egy elsősorban egyetemistáknak, középiskolásoknak szóló jövőfesztivál, amin az idén több mint 10 ezren vettek részt. Kétezren kitöltötték a BCG-vel közösen készített kérdőívet is, amelyben a jövővel kapcsolatos félelmeikről, reményeikről kérdezték őket.

A válaszokból kiderült: 79 százalékuk optimista, hogy a mesterséges intelligencia (MI) pozitív hatással lesz a munkájára, de 49 százalékuk fél attól, hogy az emberi intelligenciára viszont negatív hatása lesz.

Az érvényesüléshez szükséges készségek között 30 százalék körül említették a kommunikációs képességet, míg az empátiát, érzelmi intelligenciát 6 százalék körül, ahogy a csapatmunka és az együttműködés is hasonlóan alacsony százalékot kapott.

„Valószínűleg azt gondolják, hogy az előrejutáshoz sokkal inkább technikai készségek, nem pedig emberi minőség kell. Egy olyan világot kellene építenünk, amiben ez fordítva van” – mondta Böszörményi-Nagy Gergely.

Kiderült az is, hogy 77 százalékuk szerint a legújabb technológiák elsajátítása fontosabb, mint a klasszikus tudásé.

„Igaz, hogy sokmindent megtalálunk az interneten, de ott kezdődik, hogy értelmezzem a világot, okos kérdést tegyek fel, és aztán kezdjek valamit a válasszal, kérdés, hogy tények nélkül el tudok-e idáig jutni. Nekem nem az a benyomásom, hogy egy bizonyos mennyiségű tényanyag nélkül értelmezni tudnánk a minket körülvevő világot” – mondta Kotsis Ádám.

A podcast elkészítését a Boston Consulting Group támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.