Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 28. 11:16 Podcast, Támogatói tartalom

Ma még extrának számít egy fenntartható irodaház, a jövőben viszont ez lesz a minimum

Európában és világszerte is növekvő kockázatokat, emelkedő kamatlábakat és hozamkörnyezetet látunk, és ez alól az ingatlanpiac sem kivétel. Sőt, számos jelenséget legelőször az ingatlanbefektetéseknél lehet megfigyelni, hiszen a piacok már a legalacsonyabb hozamszintre érkeztek, és most kiigazítás, átárazódás zajlik.

Tuza Rita és Zeller Gábor, a JLL tőkepiaci részlegének igazgatói voltak a G7 podcast vendégei. A beszélgetést ide kattintva, vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

Míg korábban az ingatlanpiaci befektetők csak a kiszemelt épület bérleti díjbevételét, kihasználtságát nézték, valamint azt, hogy mennyit kell rákölteni, ma az első kérdés az, hogy mennyire energiahatékony. Ennek extrém példáit is látjuk: Németországban például biodiverzitási szempontok miatt nem vásárolt meg egy zöldmezős beruházást az egyik nagy befektető.

Itthon ennek az átmenetnek még az elején vagyunk, de egy ESG-szempontoknak megfelelő épület mind befektetési, mind bérbeadhatósági szempontból prémiumot jelent a tulajdonosnak vagy a befektetőnek. Ez megnyilvánulhat alacsonyabb tranzakciós hozamokban, kedvezőbb finanszírozási környezetben vagy éppen magasabb bérleti díjakban. Ez azonban egy átmenet, ami később minimummá, sztenderddé érik, és azok az épületek, amelyek nem felelnek meg a környezeti szempontoknak, lemaradnak: ezeknek már „barna diszkontja”  lesz, nem zöld prémiuma.

Magyarországon a befektetési volumen éves szinten jelenleg nagyon alacsony, a régió többi államához, Lengyel- vagy Csehországhoz képest is. A bérleti díjak nagyjából azonos szinten vannak, a hozamszintekben azonban 100-150 bázispont eltérés mutatkozik. Ez az országkockázat és egyéb ingatlanpiaci kockázatok beárazása. A cseh és a lengyel piacok sokkal likvidebbek, például a válság alatt sokkal hamarabb pattant vissza náluk a kereslet. Szlovákiában pedig euró van, míg itthon a befektetők még úgy is futják a devizakockázatot, hogy a kereskedelmi ingatlanpiacon már minden euróalapon megy. Ami viszont Magyarország javára írható, az a nagyon erős hazai befektetői réteg: az ingatlanügyletek 60-70 százaléka már magyar tőke felhasználásával zajlik.

A podcast elkészítését a JLL Hungary támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2023. március 18. 04:34 Podcast

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.

Bucsky Péter
2023. március 11. 04:34 Podcast

Néhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatát

Osztrák polgármester már felfigyelt a magyar hálózatkutatók eredményeire, de magyar vállalatok is keresték már meg őket. A gazdasági és társadalmi folyamatok térbeli leírásával olyan új összefüggéseket tudnak ugyanis megmutatni, amit hagyományos módszerekkel nehezebben lehetne észrevenni.

Stubnya Bence
2023. március 4. 04:34 Podcast, Tech, Vállalat

Magyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra épít

Hogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?