Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 28. 11:16 Podcast, Támogatói tartalom

Ma még extrának számít egy fenntartható irodaház, a jövőben viszont ez lesz a minimum

Európában és világszerte is növekvő kockázatokat, emelkedő kamatlábakat és hozamkörnyezetet látunk, és ez alól az ingatlanpiac sem kivétel. Sőt, számos jelenséget legelőször az ingatlanbefektetéseknél lehet megfigyelni, hiszen a piacok már a legalacsonyabb hozamszintre érkeztek, és most kiigazítás, átárazódás zajlik.

Tuza Rita és Zeller Gábor, a JLL tőkepiaci részlegének igazgatói voltak a G7 podcast vendégei. A beszélgetést ide kattintva, vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

Míg korábban az ingatlanpiaci befektetők csak a kiszemelt épület bérleti díjbevételét, kihasználtságát nézték, valamint azt, hogy mennyit kell rákölteni, ma az első kérdés az, hogy mennyire energiahatékony. Ennek extrém példáit is látjuk: Németországban például biodiverzitási szempontok miatt nem vásárolt meg egy zöldmezős beruházást az egyik nagy befektető.

Itthon ennek az átmenetnek még az elején vagyunk, de egy ESG-szempontoknak megfelelő épület mind befektetési, mind bérbeadhatósági szempontból prémiumot jelent a tulajdonosnak vagy a befektetőnek. Ez megnyilvánulhat alacsonyabb tranzakciós hozamokban, kedvezőbb finanszírozási környezetben vagy éppen magasabb bérleti díjakban. Ez azonban egy átmenet, ami később minimummá, sztenderddé érik, és azok az épületek, amelyek nem felelnek meg a környezeti szempontoknak, lemaradnak: ezeknek már „barna diszkontja”  lesz, nem zöld prémiuma.

Magyarországon a befektetési volumen éves szinten jelenleg nagyon alacsony, a régió többi államához, Lengyel- vagy Csehországhoz képest is. A bérleti díjak nagyjából azonos szinten vannak, a hozamszintekben azonban 100-150 bázispont eltérés mutatkozik. Ez az országkockázat és egyéb ingatlanpiaci kockázatok beárazása. A cseh és a lengyel piacok sokkal likvidebbek, például a válság alatt sokkal hamarabb pattant vissza náluk a kereslet. Szlovákiában pedig euró van, míg itthon a befektetők még úgy is futják a devizakockázatot, hogy a kereskedelmi ingatlanpiacon már minden euróalapon megy. Ami viszont Magyarország javára írható, az a nagyon erős hazai befektetői réteg: az ingatlanügyletek 60-70 százaléka már magyar tőke felhasználásával zajlik.

A podcast elkészítését a JLL Hungary támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.