Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 7. 09:08 Podcast, Támogatói tartalom

Kispályás foci és grillezés a munkahelyen – egy modern logisztikai ingatlan már ezeket is tudja

Rendkívül alacsony most Magyarországon a kihasználatlan logisztikai-ipari ingatlanterületek aránya. A Prologis – a budapesti piac 20 százalékát lefedő – portfóliójának jelenleg például 97 százaléka bérbe van adva, az év végére pedig ez 98 százalék körül fog tetőzni.

Szoboszlay Máté, a logisztikai és ipari ingatlanokkal foglalkozó Prologis magyarországi tőkeallokációs igazgatója volt a G7 podcast vendége.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni.

A logisztikai szegmensbe Magyarországon viszonylag későn, 2017-18-ban gyűrűződött be a globális keresletnövekedés. A 2020-ban kezdődő koronavírus-járvány csak felerősítette ezt a korábbi emelkedést, amit az e-kereskedelem felfutása, az ellátási láncok megszakadása miatt a tárolási kapacitások növelése és az úgynevezett near-shoring trend is segített, amely bizonyos gyártótevékenységeknek a célpiacokhoz közelebb hozatalát jelenti.

Az idei harmadik negyedév pedig a valaha volt legerősebb negyedéves számokat hozta a cégcsoport szintjén. Jelenleg átárazódás zajlik a piacokon, a befektetők is óvatosabbak lettek. A nyugat-európai hozamszintek 3 százalék körülről indultak el felfelé, de a magyarországi 5,5-6 százalékos hozamszintről is megindult a növekedés.

Az elmúlt években rekordkereslet volt a magyar piacon is, és 2022-ben is szép számokat várnak. A stratégiaalkotásban azonban konzervatív megközelítésük van, aminek fő oka az energiakérdés, amely Európában nagyon felerősödött, emiatt is nehéz most előre tervezi. A konzervatív tervezés mellett nincs semmiféle stop a cégnél. Körültekintőbben, de további telekingatlanok megvásárlásáról vagy meglévő ingatlanok megvételéről is folynak egyeztetések.

Szoboszlay Máté szerint a háború előtt a nagy ingatlanportfólióval rendelkező szereplők kényelmes helyzetben voltak, mert a piacon nagyobb mennyiségekkel 8-10 ajánlatot is kaptak – most ez 2-3-ra csökkent. Megváltozott a piac struktúrája is, a fix áras szerződés már a múlté, így volatilisebb is lett a felhasználók számára. Bejött a devizakockázat, amit szintén áthárítanak a szolgáltatók és erőteljesebb lett a biztosítéki struktúra is, a szolgáltatók ma már jobban megnézik a partnereket. A szakértő szerint az áram-gáz tengelyen lehet mozogni, a gázfogyasztás minimalizálásával egyre inkább az áramra lehet átállni, akár teljesen kiiktatni a gázt.

A Prologis a növekvő keresletre reagálva spekulatív megközelítésű fejlesztéseket is elindított itthon, amelyek, ha elkészülnek, 11 százalékkal növelik majd a jelenleg 650 ezer négyzetméteres magyarországi portfóliójukat. Ezeknek a lényege, hogy nem tudják előre, ki lesz a végfelhasználó, ezért saját sztenderdek, elképzelések szerint alakítják ki a területeket. Ilyenkor egyedi elemeket is beemelnek, ami lehet a nagyobb belmagasság, jobban terhelhető padlók, LED-világítás, de a közösségi terek fejlesztése is előtérbe került, így számos esetben kispályás focipályát, kültéri edzőtermet vagy grillezőrészt is kialakítanak az ott dolgozóknak.

A podcast elkészítését a Prologis Hungary Kft. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 19. 13:59 Közélet

Szigorítana a kormány a mindennapi testnevelés rendszerén, mert nem elég fittek a gyerekek

A Belügyminisztérium úgy látja, a tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak,

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Váczi István
2024. március 18. 12:28 Világ

Sztálint is lehagyhatja Putyin, de mire készül a győzelme után?

A diktatórikus berendezkedés több évtizedes építgetése után senki sem kételkedett Vlagyimir Putyin győzelmében. De behív-e újabb százezreket Ukrajna ellen?