Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 6. 08:23 Podcast, Támogatói tartalom

Bár nincs nagy kereslet a piaci hitelek iránt, soha nem látott eszköztár segíti most a kkv-kat

A kis- és középvállalkozások támogatására talán soha nem látott mennyiségű, nagy részben már kipróbált gazdaságpolitikai eszköztár áll rendelkezésre. Ilyenek a kedvezményes források, a fizetési moratórium, a kamatstop, a célzott támogatások működésre vagy beruházásra – ezek az intézkedések nagyon sok cég talpon maradásához járulhatnak hozzá.

Győr Tamás, a CIB Bank KKV Üzletág igazgatója volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

 

A megnövekedett hitelköltségek, az energia- és a munkaerőhelyzet talán a legfontosabb kérdések most a kkv-knak. Ma biztos nem a hitelkínálat a felvétel gátja, hanem a kamatok, 18 százalék a irányadó jegybanki kamat, amire jön a kamatfelár is – ilyen feltételek mellett nincs is nagy kereslet a piaci kamatozású forinthitelek iránt. A cégek inkább a tartalékaikat, illetve meglévő, kedvező hitelkereteiket használják. A Széchenyi Kártya Program és az Exim programok várhatóan továbbra is rendelkezésre állnak majd számukra, és az euróban bevételt szerző cégek euróalapon is kedvezően tudnak hitelhez jutni.

A munkaerőpiacon csalóka a helyzet: eddig nagyon feszes volt, most ez egy kicsit oldódik, de várhatóan ez átmeneti lesz – mondta a szakember. Fontos, hogy továbbra is legyen a cégeknek tervük a hatékonyságnövelésre, legyen ez akár automatizálás, akár robotizálás, folyamatot javítani pedig nagyobb beruházás nélkül is lehet.

A magyar kkv-k kreatívan reagáltak az energiaárak emelkedésére a műszakok átszervezésével, nem használt helyiségek fűtésének kikapcsolásával, és vannak olyan szerencsések is, akiknek akár 2023 végéig fix áras energiaszerződésük van.

Az elmúlt több mint tíz év alatt bebizonyosodott a kkv-k számára, hogy a bankszektorral érdemes tartósan jó bizalmi kapcsolatot ápolni, banki oldalról pedig megtanultuk, hogy a válságok után is van élet. A bankoknak sem mindegy, az ügyfelek hogyan emlékeznek arra, hogy a nehéz időszakban mennyire támogatták őket.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.