Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 6. 08:23 Podcast, Támogatói tartalom

Bár nincs nagy kereslet a piaci hitelek iránt, soha nem látott eszköztár segíti most a kkv-kat

A kis- és középvállalkozások támogatására talán soha nem látott mennyiségű, nagy részben már kipróbált gazdaságpolitikai eszköztár áll rendelkezésre. Ilyenek a kedvezményes források, a fizetési moratórium, a kamatstop, a célzott támogatások működésre vagy beruházásra – ezek az intézkedések nagyon sok cég talpon maradásához járulhatnak hozzá.

Győr Tamás, a CIB Bank KKV Üzletág igazgatója volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

 

A megnövekedett hitelköltségek, az energia- és a munkaerőhelyzet talán a legfontosabb kérdések most a kkv-knak. Ma biztos nem a hitelkínálat a felvétel gátja, hanem a kamatok, 18 százalék a irányadó jegybanki kamat, amire jön a kamatfelár is – ilyen feltételek mellett nincs is nagy kereslet a piaci kamatozású forinthitelek iránt. A cégek inkább a tartalékaikat, illetve meglévő, kedvező hitelkereteiket használják. A Széchenyi Kártya Program és az Exim programok várhatóan továbbra is rendelkezésre állnak majd számukra, és az euróban bevételt szerző cégek euróalapon is kedvezően tudnak hitelhez jutni.

A munkaerőpiacon csalóka a helyzet: eddig nagyon feszes volt, most ez egy kicsit oldódik, de várhatóan ez átmeneti lesz – mondta a szakember. Fontos, hogy továbbra is legyen a cégeknek tervük a hatékonyságnövelésre, legyen ez akár automatizálás, akár robotizálás, folyamatot javítani pedig nagyobb beruházás nélkül is lehet.

A magyar kkv-k kreatívan reagáltak az energiaárak emelkedésére a műszakok átszervezésével, nem használt helyiségek fűtésének kikapcsolásával, és vannak olyan szerencsések is, akiknek akár 2023 végéig fix áras energiaszerződésük van.

Az elmúlt több mint tíz év alatt bebizonyosodott a kkv-k számára, hogy a bankszektorral érdemes tartósan jó bizalmi kapcsolatot ápolni, banki oldalról pedig megtanultuk, hogy a válságok után is van élet. A bankoknak sem mindegy, az ügyfelek hogyan emlékeznek arra, hogy a nehéz időszakban mennyire támogatták őket.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.