Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 6. 08:23 Podcast, Támogatói tartalom

Bár nincs nagy kereslet a piaci hitelek iránt, soha nem látott eszköztár segíti most a kkv-kat

A kis- és középvállalkozások támogatására talán soha nem látott mennyiségű, nagy részben már kipróbált gazdaságpolitikai eszköztár áll rendelkezésre. Ilyenek a kedvezményes források, a fizetési moratórium, a kamatstop, a célzott támogatások működésre vagy beruházásra – ezek az intézkedések nagyon sok cég talpon maradásához járulhatnak hozzá.

Győr Tamás, a CIB Bank KKV Üzletág igazgatója volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

 

A megnövekedett hitelköltségek, az energia- és a munkaerőhelyzet talán a legfontosabb kérdések most a kkv-knak. Ma biztos nem a hitelkínálat a felvétel gátja, hanem a kamatok, 18 százalék a irányadó jegybanki kamat, amire jön a kamatfelár is – ilyen feltételek mellett nincs is nagy kereslet a piaci kamatozású forinthitelek iránt. A cégek inkább a tartalékaikat, illetve meglévő, kedvező hitelkereteiket használják. A Széchenyi Kártya Program és az Exim programok várhatóan továbbra is rendelkezésre állnak majd számukra, és az euróban bevételt szerző cégek euróalapon is kedvezően tudnak hitelhez jutni.

A munkaerőpiacon csalóka a helyzet: eddig nagyon feszes volt, most ez egy kicsit oldódik, de várhatóan ez átmeneti lesz – mondta a szakember. Fontos, hogy továbbra is legyen a cégeknek tervük a hatékonyságnövelésre, legyen ez akár automatizálás, akár robotizálás, folyamatot javítani pedig nagyobb beruházás nélkül is lehet.

A magyar kkv-k kreatívan reagáltak az energiaárak emelkedésére a műszakok átszervezésével, nem használt helyiségek fűtésének kikapcsolásával, és vannak olyan szerencsések is, akiknek akár 2023 végéig fix áras energiaszerződésük van.

Az elmúlt több mint tíz év alatt bebizonyosodott a kkv-k számára, hogy a bankszektorral érdemes tartósan jó bizalmi kapcsolatot ápolni, banki oldalról pedig megtanultuk, hogy a válságok után is van élet. A bankoknak sem mindegy, az ügyfelek hogyan emlékeznek arra, hogy a nehéz időszakban mennyire támogatták őket.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2023. január 21. 04:33 Podcast

Nem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapján

Drónokkal és csempészettel igen, mással nem igazán tudja Irán segíteni a szintén erősen szankcionált Oroszországot. A G7 Podcast vendége Dudlák Tamás.

Kolozsi Ádám
2023. január 14. 04:34 Podcast

Motoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülről

Milyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége.

Stubnya Bence
2023. január 7. 04:34 Podcast

Életeket menthet, ha az emberek bíznak egymásban, ez a járvány egyik legfontosabb tanulsága

Minél nagyobb volt egy európai országban a bizalom, annál kevesebben haltak meg, és annál többen oltották be magukat. A G7 Podcast vendége Ságvári Bence.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.