Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Vasas Norbert, a CIB Bank vagyonkezelési üzletágának vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón lehet meghallgatni.

 

Kialakult itthon a tőzsdének egy kultúrája a 90-es években, mivel Magyarországon mindig is volt államadósság, az államadósság pedig megszüli az államkötvényt, és az államkötvény hozza a tőzsdét. Sokan ott voltak a BÉT parkettjén az induláskor, és nézték, mi történik az üvegfalon túl. Bár nem a teljes társadalomról beszélünk, de ez a tudás beszivárgott a társadalom különböző rétegeibe.

Most egy átlagos magyar befektetőnél nagyjából egyenlő, egyharmados arányban van folyószámlán tartott pénz (amit a mostani inflációs környezetben érdemes lehet befektetni), állampapír és befektetési alapok. Anyabankunk, az Intesa Sanpaolo külföldi leánybankjai adatai alapján az látszik, hogy például Csehországban és Szlovákiában a számlapénz erősen ott van, de a kötvények kevésbé, és – a magyarhoz hasonló – államadósság híján állampapír sincsen nagyon, ezért befektetési alapokban is szegényebb ott a portfólió. Magyarországon sok a pénzpiaci, kötvény jellegű termék, főleg ingatlanalapok, ezek viszik el mintegy 60 százalékát a portfóliónak. De 40 százalékban megjelennek a vegyes termékek, vegyes alapok, árfolyamvédett, tőkevédett alapok, részvények.

Ha az inflációt nézzük, azt látjuk, hogy minden drágul, a vállalatok árat emelnek, hogy kigazdálkodják a költségeiket – ha nagyban gondolkodunk, ez megjelenik a tőzsdei vállalatoknál is. Így lehetnek a részvények akár az infláció ellenszerei is – a vállalatok magasabb áron árulják a termékeket, és ez a nyereség megjelenik a részvénytulajdonosok kezében, ami emelheti az árfolyamot.

Régi megfigyelés a tőzsdéken, hogy minden, amit vársz, sokkal később fog bekövetkezni, mint várod, viszont sokkal erősebben jelenik meg – ahogy ezt a mostani inflációs környezetben is látjuk a 2010-es években indult gigantikus méretű mennyiségi enyhítések után. A diverzifikáció tud segíteni abban, hogy megvédjük a megtakarításainkat az inflációval szemben.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Jelen, a tőke- és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Bank Zrt. marketingközleménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A hirdetés nem minősül ajánlattételnek, befektetési vagy adótanácsadásnak, kizárólag a figyelem felkeltése a célja. A tájékoztatás nem teljes körű. A CIB Bank Zrt. által nyújtott befektetési szolgáltatások feltételei tekintetében a bank mindenkori Befektetési Szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzata az irányadó, amely megtalálható a www.cib.hu honlapon, illetve bármely bankfiókban. A befektetési szolgáltatások díjairól a CIB Bank Zrt. Díjjegyzékében talál részletes felvilágosítást. A befektetési döntést minden esetben a befektető hozza meg. A CIB Bank Zrt.-t nem terheli semminemű felelősség a befektető által hozott befektetési döntésekért, azok eredményéért, a befektetések kiválasztásából, illetőleg a piaci fejleményekből esetlegesen bekövetkező károkért.

A CIB Bank felelős pénzintézetként javasolja, hogy döntését ne csak ezt a reklámcélú tájékoztatást olvasva hozza meg, informálódjon körültekintően, részleteiben mérlegelje tervezett befektetése tárgyát, kockázatát, a befektetése tárgyának megszerzéséhez, tartásához, értékesítéséhez kapcsolódó díjakat!

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. december 6. 08:23 Podcast, Támogatói tartalom

Bár nincs nagy kereslet a piaci hitelek iránt, soha nem látott eszköztár segíti most a kkv-kat

A megnövekedett hitelköltségek, az energia- és a munkaerőhelyzet a legfontosabb kérdések most a kis és közepes vállalkozások számára.

Stubnya Bence
2022. december 3. 07:18 Podcast

A globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanak

Az európai cégek többsége ott gyártana inkább, ahol a termékeit eladja: a G7 Podcastban az erről szóló felmérés kapcsán beszélgettünk a globalizáció átalakulásáról.

László Pál
2022. november 29. 16:12 Podcast, Támogatói tartalom

A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon

Sok kisvállalkozás örülhet majd az azonnali fizetési rendszer kiterjesztésének, hiszen nem kell adott esetben napokat várnia, mint a kártyaalapú fizetéseknél, hanem pár másodpercen belül megkapja a termék vagy szolgáltatás ellenértékét.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.