Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Vasas Norbert, a CIB Bank vagyonkezelési üzletágának vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón lehet meghallgatni.

 

Kialakult itthon a tőzsdének egy kultúrája a 90-es években, mivel Magyarországon mindig is volt államadósság, az államadósság pedig megszüli az államkötvényt, és az államkötvény hozza a tőzsdét. Sokan ott voltak a BÉT parkettjén az induláskor, és nézték, mi történik az üvegfalon túl. Bár nem a teljes társadalomról beszélünk, de ez a tudás beszivárgott a társadalom különböző rétegeibe.

Most egy átlagos magyar befektetőnél nagyjából egyenlő, egyharmados arányban van folyószámlán tartott pénz (amit a mostani inflációs környezetben érdemes lehet befektetni), állampapír és befektetési alapok. Anyabankunk, az Intesa Sanpaolo külföldi leánybankjai adatai alapján az látszik, hogy például Csehországban és Szlovákiában a számlapénz erősen ott van, de a kötvények kevésbé, és – a magyarhoz hasonló – államadósság híján állampapír sincsen nagyon, ezért befektetési alapokban is szegényebb ott a portfólió. Magyarországon sok a pénzpiaci, kötvény jellegű termék, főleg ingatlanalapok, ezek viszik el mintegy 60 százalékát a portfóliónak. De 40 százalékban megjelennek a vegyes termékek, vegyes alapok, árfolyamvédett, tőkevédett alapok, részvények.

Ha az inflációt nézzük, azt látjuk, hogy minden drágul, a vállalatok árat emelnek, hogy kigazdálkodják a költségeiket – ha nagyban gondolkodunk, ez megjelenik a tőzsdei vállalatoknál is. Így lehetnek a részvények akár az infláció ellenszerei is – a vállalatok magasabb áron árulják a termékeket, és ez a nyereség megjelenik a részvénytulajdonosok kezében, ami emelheti az árfolyamot.

Régi megfigyelés a tőzsdéken, hogy minden, amit vársz, sokkal később fog bekövetkezni, mint várod, viszont sokkal erősebben jelenik meg – ahogy ezt a mostani inflációs környezetben is látjuk a 2010-es években indult gigantikus méretű mennyiségi enyhítések után. A diverzifikáció tud segíteni abban, hogy megvédjük a megtakarításainkat az inflációval szemben.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Jelen, a tőke- és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Bank Zrt. marketingközleménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A hirdetés nem minősül ajánlattételnek, befektetési vagy adótanácsadásnak, kizárólag a figyelem felkeltése a célja. A tájékoztatás nem teljes körű. A CIB Bank Zrt. által nyújtott befektetési szolgáltatások feltételei tekintetében a bank mindenkori Befektetési Szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzata az irányadó, amely megtalálható a www.cib.hu honlapon, illetve bármely bankfiókban. A befektetési szolgáltatások díjairól a CIB Bank Zrt. Díjjegyzékében talál részletes felvilágosítást. A befektetési döntést minden esetben a befektető hozza meg. A CIB Bank Zrt.-t nem terheli semminemű felelősség a befektető által hozott befektetési döntésekért, azok eredményéért, a befektetések kiválasztásából, illetőleg a piaci fejleményekből esetlegesen bekövetkező károkért.

A CIB Bank felelős pénzintézetként javasolja, hogy döntését ne csak ezt a reklámcélú tájékoztatást olvasva hozza meg, informálódjon körültekintően, részleteiben mérlegelje tervezett befektetése tárgyát, kockázatát, a befektetése tárgyának megszerzéséhez, tartásához, értékesítéséhez kapcsolódó díjakat!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2023. június 3. 04:34 Podcast

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak.

Stubnya Bence
2023. május 27. 04:32 Podcast

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége.

László Pál
2023. május 22. 15:20 Podcast, Támogatói tartalom

Élesedik a verseny a nyílt forráskódú szoftver közösségek és a nagy techcégek között, azaz így lesz a LlaMAból Alpaca

Az elmúlt hetek bejelentései alapján az opensource közösség nagyon gyorsan zárkózik fel a nagy techvállalatok mellé – mondta Horváth Varga János, a Magyar Telekom mesterséges intelligencia központjának vezetője a G7 podcastban.

Fontos

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.