Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Vasas Norbert, a CIB Bank vagyonkezelési üzletágának vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón lehet meghallgatni.

 

Kialakult itthon a tőzsdének egy kultúrája a 90-es években, mivel Magyarországon mindig is volt államadósság, az államadósság pedig megszüli az államkötvényt, és az államkötvény hozza a tőzsdét. Sokan ott voltak a BÉT parkettjén az induláskor, és nézték, mi történik az üvegfalon túl. Bár nem a teljes társadalomról beszélünk, de ez a tudás beszivárgott a társadalom különböző rétegeibe.

Most egy átlagos magyar befektetőnél nagyjából egyenlő, egyharmados arányban van folyószámlán tartott pénz (amit a mostani inflációs környezetben érdemes lehet befektetni), állampapír és befektetési alapok. Anyabankunk, az Intesa Sanpaolo külföldi leánybankjai adatai alapján az látszik, hogy például Csehországban és Szlovákiában a számlapénz erősen ott van, de a kötvények kevésbé, és – a magyarhoz hasonló – államadósság híján állampapír sincsen nagyon, ezért befektetési alapokban is szegényebb ott a portfólió. Magyarországon sok a pénzpiaci, kötvény jellegű termék, főleg ingatlanalapok, ezek viszik el mintegy 60 százalékát a portfóliónak. De 40 százalékban megjelennek a vegyes termékek, vegyes alapok, árfolyamvédett, tőkevédett alapok, részvények.

Ha az inflációt nézzük, azt látjuk, hogy minden drágul, a vállalatok árat emelnek, hogy kigazdálkodják a költségeiket – ha nagyban gondolkodunk, ez megjelenik a tőzsdei vállalatoknál is. Így lehetnek a részvények akár az infláció ellenszerei is – a vállalatok magasabb áron árulják a termékeket, és ez a nyereség megjelenik a részvénytulajdonosok kezében, ami emelheti az árfolyamot.

Régi megfigyelés a tőzsdéken, hogy minden, amit vársz, sokkal később fog bekövetkezni, mint várod, viszont sokkal erősebben jelenik meg – ahogy ezt a mostani inflációs környezetben is látjuk a 2010-es években indult gigantikus méretű mennyiségi enyhítések után. A diverzifikáció tud segíteni abban, hogy megvédjük a megtakarításainkat az inflációval szemben.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Jelen, a tőke- és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Bank Zrt. marketingközleménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás.

A hirdetés nem minősül ajánlattételnek, befektetési vagy adótanácsadásnak, kizárólag a figyelem felkeltése a célja. A tájékoztatás nem teljes körű. A CIB Bank Zrt. által nyújtott befektetési szolgáltatások feltételei tekintetében a bank mindenkori Befektetési Szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzata az irányadó, amely megtalálható a www.cib.hu honlapon, illetve bármely bankfiókban. A befektetési szolgáltatások díjairól a CIB Bank Zrt. Díjjegyzékében talál részletes felvilágosítást. A befektetési döntést minden esetben a befektető hozza meg. A CIB Bank Zrt.-t nem terheli semminemű felelősség a befektető által hozott befektetési döntésekért, azok eredményéért, a befektetések kiválasztásából, illetőleg a piaci fejleményekből esetlegesen bekövetkező károkért.

A CIB Bank felelős pénzintézetként javasolja, hogy döntését ne csak ezt a reklámcélú tájékoztatást olvasva hozza meg, informálódjon körültekintően, részleteiben mérlegelje tervezett befektetése tárgyát, kockázatát, a befektetése tárgyának megszerzéséhez, tartásához, értékesítéséhez kapcsolódó díjakat!

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Török Zoltán
2024. május 25. 05:07 Adat

Nagyot ugrott a pannon puma, de mire mentünk vele?

A régión belül különösen Magyarország és Szlovákia vált külföldi multik alacsony hozzáadott értékű termelőegységeinek lerakatává az uniós tagság 20 éve alatt.

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.