Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. július 5. 15:18 Podcast, Támogatói tartalom

Fontolva haladnak a magyar cégek a felhőbe, de vissza már nem jönnek onnan

Most még a nagyságrendileg 800 milliárd forintos magyar IT piac közel ötödét adják a felhőszolgáltatások – ez az arány 2025-re várhatóan 30-35 százalékra fog nőni. Még úgy is, hogy idén a háború 7-8 százalékra nyomta le az év eleji 20 százalékos növekedési várakozásokat a felhőszolgáltatási piacon.

A felhő nem a jelenről, hanem a jövőről szól. Ha átállok felhőre, egy olyan jövőálló dolgot akarok létrehozni, ahol egy rugalmas keretrendszerben át akarok állni saját magamnál telepített üzleti környezetből egy szolgáltatás alapú üzleti környezetre, és bízom abban, hogy az mindig a legfejlettebb digitális technológiát szállítja majd nekem

– mondta Bódi Gábor, a T-Systems stratégiai igazgatója a G7 podcastban. 

Az adást ide kattintva, vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

Nagyot lendített a koronavírus-járvány és az otthoni munkavégzés tömegessé válása a nagyon jól skálázható, bárhonnan használható felhőszolgáltatások piacán, mégis sok vállalat óvatos ezen a téren. Ők rendszeresen a hibrid felhős megoldásokat keresik, egy köztes megoldást, amikor megtarthatják a saját infrastruktúrájuk egyes elemeit, de kezdenek felhő típusú szolgáltatásokat is igénybe venni. Minden felhős sztori az adatról szól, ezért egy nagy bizalmi deficitről indul a dolog, hiszen vállalkozásként az adat a legnagyobb érték

– mondta Bódi Gábor. Óriási kérdés, hogy meg mer-e valaki bízni olyan infrastruktúrában, amiben nem kellően tudatos, nincsenek még meg a szükséges ismeretei, mert ezek nélkül nehéz elindulni ezen az úton.

Itthon még az analóg szemléletmód az uralkodó a kis- és középvállalkozásoknál, ha a vállalati informatikai rendszerekről van szó: az a biztos, ha nálam van a szerver, azt nem tudja elvinni senki

– magyarázta Nagy Zoltán, a Magyar Telekom csoportbiztonsági igazgatója a podcastban. Ennek a fokozatosságnak is megfelel a hibrid felhő, mint fontos átmeneti lépés, sok ügyfél keresi ezeket a megoldásokat.

Nagyon alaposan meg kell tervezni egy átállást. Ha azt mondjuk: gyere, mi átköltöztetünk a felhőbe, mindegy, hogy mi van, mi megoldjuk, az nem hiteles dolog

– hangsúlyozta Bódi Gábor. Egy nagy IT rendszerben vannak olyan pontok, amelyek könnyen elrendezhetők, és vannak olyan felületek, tudások, adatbázisok, amelyek migrálása és a tudásátadás sokkal komplexebb és nem lehet az elején belevágni, mert megakasztja az egész projektet.

Sokan tartanak attól, hogy a nagy publikus felhőszolgáltatóknál nincsenek biztonságban az adataik. Az Európai Unió és Magyarország is olyan adatvédelmi szabályokat hozott, amelyben megpróbálják nem kiszolgáltatni az itteni cégeket az egész technológiai piacot domináló amerikai vállalatoknak. Magyarországon is volt rá példa, de Nyugat-Európában gyakoribb, hogy hatósági bírságot is kapnak a cégek, ha kiderül, hogy adatszivárgás történt náluk – ahogy a társadalom tudatosabbá válik ebben a kérdésben, úgy várható nagyobb hatósági kontroll és lesz egyre hangsúlyosabb a terület.

A podcast elkészítését a T-Systems Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom bizalom cloud felhő felhőszolgáltatás kiberbiztonság kibertámadás T-Systems Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.