Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. június 13. 17:16 Podcast, Támogatói tartalom

Nemsokára alig látjuk majd az égen a repülőgépek kondenzcsíkját, és ez jó hír a bolygónak

Hatalmas adatvagyont kezelnek a légitársaságok, amit nem félnek a bolygó érdekében használni: a mesterséges intelligencia minden vívmánya, algoritmusok és gépi tanulás is segíti egy-egy repülőút optimalizálását, hogy nagyságrendekkel kevesebb szén-dioxid-kerüljön a levegőbe. A papírmentes utazás már évek óta napi realitás az utasok és a személyzet számára is, és van már megoldás a globális felmelegedéshez hozzájáruló kondenzcsíkok minimalizálására is.

A kutatások szerint vissza fog jönni a járvány előtti növekedés a légi közlekedésben, ahol a fenntarthatóságon sokkal nagyobb fókusz lesz – a légitársaságok informatikai szolgáltatói felé is az az elvárás, hogy minél hatékonyabb megoldásokat tudjanak nyújtani erre – mondta Csiszár Zoltán, a Lufthansa Systems Hungária cégvezetője a G7 podcastban.

Az adást bármely podcast lejátszóban vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

A repülési terv esetében – amely egy járat pontos útvonalát adja meg a célállomásig – jelentős optimalizálási lehetőségek vannak, 5 százalékkal is csökkenteni lehet az üzemanyag-felhasználást. Ez komoly spórolási lehetőség, mivel egyre drágább az üzemanyag, ráadásul egy átlagos európai légitársaság esetében évi 270 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás előzhető meg.

A hatékonyságra való törekvés a szervezeti működésben az agilis modellre való fokozatos átállásban, az úgynevezett skálázott agilitással valósul meg a vállalatnál. „Mivel termékeink mérete és komplexitása magasabb az átlagosnál, szervezetünk sem tud IT startup jelleggel működni, inkább a fokozatos, de folyamatos megújulás mellett döntöttünk” – mondta Csiszár Zoltán. Budapesten és Szegeden 72 agilis csapat működik, és folyamatosan nő a számuk. Próbálnak minél több autonómiát adni a csapatoknak, és nagyon fontos az egyes teamek összehangolása is, mert van, hogy egy terméken 9-12 vagy akár 23 csapat dolgozik. „Négy éve kezdődött az átállás, és soha nem lesz vége, mert ha azt mondjuk, befejeződött, már nem vagyunk agilisek” – mondta.

„Fontos, hogy az átállás lépésről lépésre, termékről termékre, csapatról csapatra történjen, ne menjen a vállalati értékek és az együttműködés rovására” – mondta Turcsikné Gáspár Georgina, a Lufthansa Systems Hungária HR igazgatója. „Nagyon emberközpontú szervezeti kultúra van a vállalatnál, fontos a kölcsönös bizalom és tisztelet” – emelte ki. Mindenki kap elég időt és lehetőséget az agilis működés hozta változásokkal, újfajta meetingekkel való együttélésre, és a kollégák egymásnak is sokat tudnak segíteni ebben. 2017 óta van a cégnél duális vezetésű megközelítés; minden szervezeti egységnek két vezetője van: az egyik az üzleti sikerességért felel, a másik pedig az emberekért.

A podcast elkészítését a Lufthansa Systems Hungária támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. június 28. 11:02 Podcast, Támogatói tartalom

Olyan sok pénz van a világgazdaságban, amit már lehetetlen hatékonyan elkölteni

Amikor elárasztják a világot likviditással, nem lehet elvárni, hogy hatékonyan tudják elkölteni, nincs annyi értelmes projekt, amibe be lehetne azt rakni.

Hobot Péter
2022. június 25. 04:33 Élet, Podcast

Kerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak – egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éve

A G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról hogy ezek hogyan érintik az esküvői szolgáltatókat

Bucsky Péter
2022. június 18. 04:34 Podcast

Elképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbe

Pogátsa Zoltán frissen megjelent könyve kapcsán a gazdagok reputációépítéséről és a globális elit hazai relevanciájáról is volt szó az e heti G7 Podcastban.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.