Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. június 13. 17:16 Podcast, Támogatói tartalom

Nemsokára alig látjuk majd az égen a repülőgépek kondenzcsíkját, és ez jó hír a bolygónak

Hatalmas adatvagyont kezelnek a légitársaságok, amit nem félnek a bolygó érdekében használni: a mesterséges intelligencia minden vívmánya, algoritmusok és gépi tanulás is segíti egy-egy repülőút optimalizálását, hogy nagyságrendekkel kevesebb szén-dioxid-kerüljön a levegőbe. A papírmentes utazás már évek óta napi realitás az utasok és a személyzet számára is, és van már megoldás a globális felmelegedéshez hozzájáruló kondenzcsíkok minimalizálására is.

A kutatások szerint vissza fog jönni a járvány előtti növekedés a légi közlekedésben, ahol a fenntarthatóságon sokkal nagyobb fókusz lesz – a légitársaságok informatikai szolgáltatói felé is az az elvárás, hogy minél hatékonyabb megoldásokat tudjanak nyújtani erre – mondta Csiszár Zoltán, a Lufthansa Systems Hungária cégvezetője a G7 podcastban.

Az adást bármely podcast lejátszóban vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

A repülési terv esetében – amely egy járat pontos útvonalát adja meg a célállomásig – jelentős optimalizálási lehetőségek vannak, 5 százalékkal is csökkenteni lehet az üzemanyag-felhasználást. Ez komoly spórolási lehetőség, mivel egyre drágább az üzemanyag, ráadásul egy átlagos európai légitársaság esetében évi 270 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás előzhető meg.

A hatékonyságra való törekvés a szervezeti működésben az agilis modellre való fokozatos átállásban, az úgynevezett skálázott agilitással valósul meg a vállalatnál. „Mivel termékeink mérete és komplexitása magasabb az átlagosnál, szervezetünk sem tud IT startup jelleggel működni, inkább a fokozatos, de folyamatos megújulás mellett döntöttünk” – mondta Csiszár Zoltán. Budapesten és Szegeden 72 agilis csapat működik, és folyamatosan nő a számuk. Próbálnak minél több autonómiát adni a csapatoknak, és nagyon fontos az egyes teamek összehangolása is, mert van, hogy egy terméken 9-12 vagy akár 23 csapat dolgozik. „Négy éve kezdődött az átállás, és soha nem lesz vége, mert ha azt mondjuk, befejeződött, már nem vagyunk agilisek” – mondta.

„Fontos, hogy az átállás lépésről lépésre, termékről termékre, csapatról csapatra történjen, ne menjen a vállalati értékek és az együttműködés rovására” – mondta Turcsikné Gáspár Georgina, a Lufthansa Systems Hungária HR igazgatója. „Nagyon emberközpontú szervezeti kultúra van a vállalatnál, fontos a kölcsönös bizalom és tisztelet” – emelte ki. Mindenki kap elég időt és lehetőséget az agilis működés hozta változásokkal, újfajta meetingekkel való együttélésre, és a kollégák egymásnak is sokat tudnak segíteni ebben. 2017 óta van a cégnél duális vezetésű megközelítés; minden szervezeti egységnek két vezetője van: az egyik az üzleti sikerességért felel, a másik pedig az emberekért.

A podcast elkészítését a Lufthansa Systems Hungária támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2022. november 26. 04:34 Podcast

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről.

László Pál
2022. november 21. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között.

Holtzer Péter
2022. november 19. 04:34 Podcast

Nem lát olyan potenciált a kormány az oktatási reformban, mint amit Horthy vagy a kommunisták láttak

Az elmúlt 100 évben a magyar politikai elitek számára az oktatás mindig komoly dilemmát jelentett Orbán Krisztián közgazdász szerint.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.