Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. június 2. 11:05 Podcast, Támogatói tartalom

Az irodanosztalgia csak a minőségi irodákba csábít vissza

Az elmúlt két évben alapjaiban változott meg az irodapiac, bérlői és fejlesztői oldalról is. A járvány előtt olyan irodákat kellett fejleszteni, amelyek az otthoni kényelmet biztosítják a dolgozóknak – most már ennél jobbat, többet kell adni ahhoz, hogy a munkavállalók visszajöjjenek az irodába – mondta Würsching Péter, a JLL Hungary bérbeadási igazgatója a G7 podcastban.

Az adást ide kattintva vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

Nemcsak a piaci igények, az irodai bérbeadás folyamata is megváltozott a szakértő szerint. Korábban megkerestük az ügyfél számára legjobb ingatlant, segítettünk letárgyalni a szerződést – idézte fel. Ez a történet most úgy kezdődik, hogy azt segítünk meghatározni, hány négyzetméterre lesz szüksége, kikérdezzük, hol tart a hibrid munkavégzésre való átállásban, hogyan néznek ki a munkafolyamatok és hogy mit lát a jövőből. Egy új szakmát tanultunk meg, a munkakörnyezeti tanácsadást. Globális cégként tisztában vagyunk a nemzetközi trendekkel, és igyekszünk felismerni a szektorok, munkavégzési stílusok törvényszerűségeit, így tanácsot tudunk adni a jövőre vonatkozóan, és meghatározni egy igényt a méretet, funkciót és lokációt illetően – mondta.

Az utóbbi időszakban a munkavállalók részéről megjelent az irodanosztalgiának nevezett jelenség, az otthoni munkavégzés sokakat elmagányosít, hiányzik a közösség, és technikai jellegű problémák is felmerülhetnek, amik akadályozzák  a munkavégzést. A JLL felmérése szerint tízből hét munkavállaló szívesen visszatérne az irodába azok közül, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy jó minőségű az irodájuk – míg ahol elégedetlenek voltak vele, ott mindössze öt százalékos ez az arány.

Agócs Balázs, a JLL munkakörnyezeti stratégiai tanácsadója szerint alapvetően három dolgot lehet adni a munkavállalóknak, amitől igazán jól érzik magukat: jól működő technológiát, amivel bárhonnan hozzáférhetnek mindenhez, jó munkaterepet, ami a kényelmes munkaállomást, nagy közösségi tereket jelenti, és a rugalmas munkakultúrát, amikor én dönthetem el, mikor megyek be dolgozni – bizonyos feltételek mellett.

A jövő irodái Würsching Péter szerint egyszerre reagálnak a dolgozók igényeire, és működnek fenntarthatóan. Kiemelte a Well minősítési rendszert, ami a dolgozói jóllétre határoz meg elvárásokat, ilyenek a friss levegő biztosítása, megfelelő fényviszonyok, hőmérséklet és a design kérdése. De ide tartoznak a kiegészítő szolgáltatások, mint az egészséges ételek biztosítása és a kondilehetőség, ami az új fejlesztéseknél már alapkövetelmény. Emellett a fenntarthatóságra törekvés, alacsony karbonlábnyom is elvárás a bérlők részéről, amikor új irodát keresnek.

És hogy mindez mennyire drágítja meg az irodabérlést? A költségstruktúra alapja a négyzetméter továbbra is – ebből kiindulva egy négyzetméter irodaterület üzemeltetése 5 euró; 15 euró a bérleti díja, és 150 euró a négyzetméterenkénti munkavállalói költség. Az összes vállalati költség 80-90 százaléka tehát a munkabér – és nincs drágább, mint az elveszített munkavállaló, mert az új is hasonló vagy magasabb bérigényekkel érkezik, ha ugyanazt a tudást hozza a céghez, és mindig be kell tanítani – fejtette ki Würsching Péter. A másik oldalon pedig a 10-15-20 százalékos bérletidíj-emelkedés egy jobb minőségű épületért az összköltség tekintetében 1-2 százalékot jelent. Ezt a törvényszerűséget már a munkáltatók is egyre inkább felismerik – mondta a JLL Hungary bérbeadási igazgatója.

A podcast elkészítését a JLL Hungary támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom iroda irodapiac irodapiaci trendek JLL trendek workspace Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.