Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. október 25. 12:56 Podcast, Támogatói tartalom

Sosem gondoltad volna, de egy autóipari cég épp most szeretné, hogy a részvényese legyél

2017 óta nem volt a lakosság számára is hozzáférhető, nyilvános részvénykibocsátás a magyar értékpapírpiacon. Október 25-én indul az AutoWallis Nyrt. részvényeinek lakossági jegyzése, november 2-án pedig az intézményi jegyzés, így a teljes tranzakció során 6-8 milliárd forint friss forrást tervez a tőzsde autós vállalata bevonni. Ennek előzménye, hogy a nyáron hasonló értékben zöld kötvényt is kibocsátott a vállalat – de érdemes-e az egyszeri befektetőnek az autóiparba tenni a pénzt a mostani piaci turbulencia közepette?

Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója volt a G7 podcast vendége. A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva hallgatható meg:

 

„Ha a nyilvános piacra lép a cég, transzparenssé válik, megnyílnak a lehetőségek, de bizonyítani is kell” – mondta. A közép-kelet-európai régió 14 országában működő AutoWallis megcsinálta a házi feladatot: az elmúlt két évben 6 milliárd forint tőkét emelt részben zártkörű intézményi kibocsátással, részben részvénycserével, ugyanis részben ilyen módon hajtották végre a növekedéshez szükséges felvásárlások egy részét is.

A vezérigazgató szerint fontos lépés volt a külső hitelminősítő általi átvilágítást követően az idén nyáron 6,6 milliárd forint értékű zöldkötvény-kibocsátás is. A minősítés lényege, hogy aki vállalja, hogy a hozam mellett a környezeti hatást is figyelembe vevő, fenntartható fejlesztési célpontokba fektet, az tud ilyen forrásokat is nyerni a kötvénybefektetőktől vagy banki forrásokból.
Ráadásul idő előtt sikerült túlteljesíteni a 2019-ben meghatározott stratégiában lefektetett célokat. „Gyorsabban megyünk folyamatosan előre, mint terveztük, de ez jó hír” – mondta Ormosy Gábor. 2019-ben a 65 milliárd forint árbevételt 2024-re eredetileg legalább duplázni szerették volna, ezt azonban már 2021-ben túlteljesítik, az idei évre ugyanis 191-212 milliárd forint közötti árbevételt várnak.

Ez azért is látványos eredmény, mert az iparág láthatóan nem mentes a kihívásoktól, elég aktuálisan a chiphiányra vagy a koronavírus miatti mobilitási korlátozásokra gondolni. „A pandémia alatt az autóbérlés kiesése kedvezőtlenül érintette a vállalatot is, de ezt hosszú távú bérlettel és más ügyfélkörre való átállással sikerült kezelni, és ezen a területen is az idei első félévben, a korábbi hasonló időszakkal összevetve 100 százalékos növekedést tudunk felmutatni” – mondta a vezérigazgató.

Bár a Balatonra vezetve még nem feltűnő a zöld rendszámos autók aránya itthon, figyelembe kell venni, hogy időbe telik az egész, átlagosan 15 éves autóállomány cseréje Magyarországon. Egyes márkáknál már az 50 százalékot közelíti a hibridek aránya az újautó-értékesítésben, és a teljesen elektromos modellek kínálata is lassan két számjegyűvé fejlődik.

Figyelemfelhívás

A részvényjegyzéshez kapcsolódóan befektetési tájékoztató készült, amely az autowallis.hu/reszvenyjegyzes oldalon érhető el. A tájékoztató felügyeleti jóváhagyása nem jelenti a felajánlott részvények jóváhagyását. A befektetőknek a befektetési döntés előtt célszerű elolvasniuk a tájékoztatót, hogy megértsék a döntés kockázatait és előnyeit. Nyilvános részvényjegyzéssel kapcsolatos reklám hangzott el.

A podcast elkészítését az AutoWallis Nyrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.