Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. szeptember 6. 09:52 Podcast, Támogatói tartalom

Olyan lett a befektetői világ, mint a drogos, aki hozzá van szokva a szerhez

Nagyon nehéz lejönni a likviditásbőségről a pénzpiacokon, de ennek valahol ki kell fizetni az árát. Csapdahelyzet formálódik, mert ha a jegybankok elkezdenék kivezetni az eszközvásárlási programjaikat, akkor olyan mértékű eszközárcsökkenés jöhet, ami rossz lesz a gazdaságnak, rossz az embereknek, és valakinek megint meg kell majd mentenie őket. Erre pedig leginkább a jegybankok képesek.

A G7 podcast vendége Ötvös Mihály, a CIB Bank szenior devizakereskedője volt. A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

A 2008-as pénzügyi válság mindent átírt, egy újfajta pénzügyi világ jött létre az eszközvásárlási programokkal, amikor a jegybankok elkezdték brutális módon nyomni a pénzt a rendszerbe. Az amerikai Fed, az Európai Központi Bank, a japán és az angol jegybank, valamint a Magyar Nemzeti Bank is eszközvásárlási programot hirdetett. Az évek során mindenki hozzászokott a pénzbőséghez, ez nyomja fel az eszközosztályok értékét úgy, hogy az ingatlanok ára az egekbe került, a részvényeket két éve túlértékeltnek tartják – és akkor még a hatalmas karriert befutó kriptodevizákról nem is beszéltünk.

Ilyenkor az önálló monetáris politikával járó mozgástér előnyt jelent az országnak. Sok ország be is csatlakozott a devizaháborúba, ahol a saját deviza leértékelése volt a cél, mert ezzel lehet az exportáló cégek nemzetközi versenyképességét javítani. Magyarországon is kamatpolitikával és eszközvásárlással tartották gyengén a forintot, így támogatva a válság miatt megrendülő gazdaságot. A másik oldalon ugyan nagy kockázatot venne le a gazdasági szereplők válláról az euró bevezetése, de ahogy a jelenlegi folyamatok mutatják, a következő 5-8-10 évben nem lesz veszélyben a forint léte.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom CIB Bank devizapiac podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.