Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. július 19. 09:16 Podcast, Támogatói tartalom

Olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt

A Siemens már 135 éve van jelen Magyarországon, és mindig a villamosenergia, a villamosság és az automatizálás, az informatika fejlődésében látta a jövőt. Ma olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, és akár nagyobbak is, mint a Siemens, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt – mondta Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója a G7 podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

Ma már a Siemens inkább high-tech cég, mint ipari konglomerátum. A fogyasztók által leginkább ismert, Siemens márkájú háztartásigép-üzletága például már nincs meg, viszont a nagy felhasználóknál, autóipari, gyógyszeripari cégeknél, kereskedelmi épületekben, erőművekben, gyárakban megtalálhatók a Siemens rendszerei.

Az ipar 4.0 egy többlépcsős folyamat. Sok cég még az adatok begyűjtésénél tart, de még nem nagyon tud velük mit kezdeni. Ma az adatok nagyon kis részét használjuk csak, 1-2 százalékát – ezért lenne fontos big data helyett smart datáról beszélni, hogy azokat az adatokat gyűjtsük, amiket tényleg szeretnénk és tudunk használni – mondta Jeránek Tamás. Másoknál megvan már az adatvizualizáció: napra vagy akár másodpercre lebontva látható például az üzem energiafogyasztása vagy a legyártott termékek száma. A jövőben majd visszanyúlunk a rendszerbe, és elkezdjük irányítani, változtatni a termelést akár távolról is, ezután pedig már az a fokozat jön, hogy magára hagyhatjuk a gyártást, és a mesterséges intelligencia segítségével annyira elő tudjuk készíteni a gyártást, hogy rá lehet bízni a termelést a rendszerre.

A Siemens szoftverek egyik kulcsa a szimuláció: ez a megoldás jóval olcsóbb és gyorsabb a termékek tesztelésére – elég, ha egy autó töréstesztjére gondolunk. A szoftver képes arra is, hogy megmutassa a termék gyenge pontjait, amin változtatni kell, sőt, egész gyártósorokat is lehet szimulálni vele. A kulcs a digitális és valódi világ összekapcsolása- fejtette ki a vezérigazgató.

A podcast megjelenését a Siemens Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom ipar 4.0 podcast Siemens Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.