Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. július 19. 09:16 Podcast, Támogatói tartalom

Olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt

A Siemens már 135 éve van jelen Magyarországon, és mindig a villamosenergia, a villamosság és az automatizálás, az informatika fejlődésében látta a jövőt. Ma olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, és akár nagyobbak is, mint a Siemens, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt – mondta Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója a G7 podcastban.

A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

Ma már a Siemens inkább high-tech cég, mint ipari konglomerátum. A fogyasztók által leginkább ismert, Siemens márkájú háztartásigép-üzletága például már nincs meg, viszont a nagy felhasználóknál, autóipari, gyógyszeripari cégeknél, kereskedelmi épületekben, erőművekben, gyárakban megtalálhatók a Siemens rendszerei.

Az ipar 4.0 egy többlépcsős folyamat. Sok cég még az adatok begyűjtésénél tart, de még nem nagyon tud velük mit kezdeni. Ma az adatok nagyon kis részét használjuk csak, 1-2 százalékát – ezért lenne fontos big data helyett smart datáról beszélni, hogy azokat az adatokat gyűjtsük, amiket tényleg szeretnénk és tudunk használni – mondta Jeránek Tamás. Másoknál megvan már az adatvizualizáció: napra vagy akár másodpercre lebontva látható például az üzem energiafogyasztása vagy a legyártott termékek száma. A jövőben majd visszanyúlunk a rendszerbe, és elkezdjük irányítani, változtatni a termelést akár távolról is, ezután pedig már az a fokozat jön, hogy magára hagyhatjuk a gyártást, és a mesterséges intelligencia segítségével annyira elő tudjuk készíteni a gyártást, hogy rá lehet bízni a termelést a rendszerre.

A Siemens szoftverek egyik kulcsa a szimuláció: ez a megoldás jóval olcsóbb és gyorsabb a termékek tesztelésére – elég, ha egy autó töréstesztjére gondolunk. A szoftver képes arra is, hogy megmutassa a termék gyenge pontjait, amin változtatni kell, sőt, egész gyártósorokat is lehet szimulálni vele. A kulcs a digitális és valódi világ összekapcsolása- fejtette ki a vezérigazgató.

A podcast megjelenését a Siemens Zrt. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom ipar 4.0 podcast Siemens Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.