Hírlevél feliratkozás
László Pál
2020. december 8. 10:01 Podcast, Támogatói tartalom

Akár 8 éves lemaradást is ledolgozhatott az egészségügy egy év alatt, és a járványnak még nem látszik a vége

Az SAP Hungary a közelmúltban szervezett egy online konferenciát, ahol azt járták körül az együttműködő partnerekkel, kormányzati és egészségügyi intézmények képviselőinek részvételével, hogy a pandémiás kihívások hogyan fogják felpörgetni az egészségügy digitalizációját, hogy nézhet ki az egészségügy a jövőben, és milyen innovatív megoldások működnek már jelenleg is Magyarországon.

A podcastot bármely podcastalkalmazáson vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

 

A G7 podcast vendégei:

Dr. Vass Péter – az SAP Hungary egészségügyi és államigazgatási szektorvezetője

Mezei Rudolf –  az Omron Healthcare Hungary ügyvezető igazgatója

Benes Edvárd – eRAd, BELUX ügyvezető igazgatója

Dr. Vass Péter szerint akár 5-8 éves fejlődést hozott a telemedicina és az egészségügy digitalizációja terén a Covid-járvány. Ezek az innovatív megoldások már rendelkezésre álltak a piacon, a pandémia azonban most ki is kényszerítette ezeknek az alkalmazását. Mint rámutatott: a járványt még nem számoltuk fel, tehát a motivációs tényező még tovább fogja ezt a folyamatot erősíteni, hogy alkalmazzunk minden olyan megoldást, ami a vírus legyőzésében és az egészségügyi stáb tehermentesítésében egyaránt segít. A digitális és telemedicina-megoldások abban segítenek, hogy minél több embert tudjon ellátni az egészségügyi rendszer, és minél jobb minőségben és hatékonyabban történjen az ellátás.

Mezei Rudolf szerint nemcsak a telemedicina-megoldások elérhetősége bővült, hanem az emberek ezek iránt tanúsított hozzáállása is nagy változáson esett át a járvány következtében. A beteggondozás, járvánnyal kapcsolatos adatgyűjtés, a kockázatelemzések terén is használhatóak ezek az új megoldások. A szakember szerint telemedicinás gyakorlatok már működnek jelenleg is egy-egy kórházban, de ennek országos szintű kiterjesztése lenne célszerű. Mint elmondta, a háziorvosokhoz kihelyezett és a betegek között kiosztott mérőeszközflottával a beteg-orvos találkozók minimalizálása érhető el, és a fekvőbetegosztály-kiürítések esetén a hazaküldött betegek monitorozása is megoldható ugyanezzel a módszerrel. A betegek otthoni monitorozásra alkalmas eszközökkel való ellátása – például pulzoximéterrel, spirométerrel – a gyógyult COVID-betegek hosszú távú szövődményeinek megelőzését teszi lehetővé. De nagy hasznát vehetnék a COVID-19 járványkórházakban az Omron izolációs körülményekre kialakított távmonitorozó platformjának is, amely valós időben továbbítja az adatokat egy nem izolált orvosi szobába az orvosok számára adatfeldolgozásra.

Benes Edvárd a teleradiológia ugrásszerű fejlődésére hívta fel a figyelmet. A mostani időszakban ők például azt tapasztalták, hogy mivel a radiológusok nincsenek közvetlen kapcsolatban a betegekkel, otthonról is el tudják látni a munkájukat. Ebben nagy segítség volt számukra a BELUX által fejlesztett beszédleíró szoftver a leletek elemzéséhez és adminisztrációjához; klinikák, megyei kórházak kérésére is telepítették szoftvereiket az orvosok otthoni gépeire.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-on, iTunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon.

A podcast elkészítését az SAP Hungary támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. június 22. 17:06 Podcast, Támogatói tartalom

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és - a kártyás vásárlás után - a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből.

Stubnya Bence
2021. június 19. 07:00 Podcast

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2021. június 12. 07:11 Podcast

Nem kell messzire menni, ha a közkiadások minőségén javító országra keresünk példát

Szlovákia az elmúlt 10 évben pont abban javított sokat, ami miatt a magyar közkiadások minősége gyengébb. Fazekas Mihály a G7 Podcast e heti vendége.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.