Hírlevél feliratkozás
László Pál
2020. december 8. 10:01 Podcast, Támogatói tartalom

Akár 8 éves lemaradást is ledolgozhatott az egészségügy egy év alatt, és a járványnak még nem látszik a vége

Az SAP Hungary a közelmúltban szervezett egy online konferenciát, ahol azt járták körül az együttműködő partnerekkel, kormányzati és egészségügyi intézmények képviselőinek részvételével, hogy a pandémiás kihívások hogyan fogják felpörgetni az egészségügy digitalizációját, hogy nézhet ki az egészségügy a jövőben, és milyen innovatív megoldások működnek már jelenleg is Magyarországon.

A podcastot bármely podcastalkalmazáson vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

 

A G7 podcast vendégei:

Dr. Vass Péter – az SAP Hungary egészségügyi és államigazgatási szektorvezetője

Mezei Rudolf –  az Omron Healthcare Hungary ügyvezető igazgatója

Benes Edvárd – eRAd, BELUX ügyvezető igazgatója

Dr. Vass Péter szerint akár 5-8 éves fejlődést hozott a telemedicina és az egészségügy digitalizációja terén a Covid-járvány. Ezek az innovatív megoldások már rendelkezésre álltak a piacon, a pandémia azonban most ki is kényszerítette ezeknek az alkalmazását. Mint rámutatott: a járványt még nem számoltuk fel, tehát a motivációs tényező még tovább fogja ezt a folyamatot erősíteni, hogy alkalmazzunk minden olyan megoldást, ami a vírus legyőzésében és az egészségügyi stáb tehermentesítésében egyaránt segít. A digitális és telemedicina-megoldások abban segítenek, hogy minél több embert tudjon ellátni az egészségügyi rendszer, és minél jobb minőségben és hatékonyabban történjen az ellátás.

Mezei Rudolf szerint nemcsak a telemedicina-megoldások elérhetősége bővült, hanem az emberek ezek iránt tanúsított hozzáállása is nagy változáson esett át a járvány következtében. A beteggondozás, járvánnyal kapcsolatos adatgyűjtés, a kockázatelemzések terén is használhatóak ezek az új megoldások. A szakember szerint telemedicinás gyakorlatok már működnek jelenleg is egy-egy kórházban, de ennek országos szintű kiterjesztése lenne célszerű. Mint elmondta, a háziorvosokhoz kihelyezett és a betegek között kiosztott mérőeszközflottával a beteg-orvos találkozók minimalizálása érhető el, és a fekvőbetegosztály-kiürítések esetén a hazaküldött betegek monitorozása is megoldható ugyanezzel a módszerrel. A betegek otthoni monitorozásra alkalmas eszközökkel való ellátása – például pulzoximéterrel, spirométerrel – a gyógyult COVID-betegek hosszú távú szövődményeinek megelőzését teszi lehetővé. De nagy hasznát vehetnék a COVID-19 járványkórházakban az Omron izolációs körülményekre kialakított távmonitorozó platformjának is, amely valós időben továbbítja az adatokat egy nem izolált orvosi szobába az orvosok számára adatfeldolgozásra.

Benes Edvárd a teleradiológia ugrásszerű fejlődésére hívta fel a figyelmet. A mostani időszakban ők például azt tapasztalták, hogy mivel a radiológusok nincsenek közvetlen kapcsolatban a betegekkel, otthonról is el tudják látni a munkájukat. Ebben nagy segítség volt számukra a BELUX által fejlesztett beszédleíró szoftver a leletek elemzéséhez és adminisztrációjához; klinikák, megyei kórházak kérésére is telepítették szoftvereiket az orvosok otthoni gépeire.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-on, iTunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon.

A podcast elkészítését az SAP Hungary támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.