Hírlevél feliratkozás
László Pál
2020. december 8. 10:01 Podcast, Támogatói tartalom

Akár 8 éves lemaradást is ledolgozhatott az egészségügy egy év alatt, és a járványnak még nem látszik a vége

Az SAP Hungary a közelmúltban szervezett egy online konferenciát, ahol azt járták körül az együttműködő partnerekkel, kormányzati és egészségügyi intézmények képviselőinek részvételével, hogy a pandémiás kihívások hogyan fogják felpörgetni az egészségügy digitalizációját, hogy nézhet ki az egészségügy a jövőben, és milyen innovatív megoldások működnek már jelenleg is Magyarországon.

A podcastot bármely podcastalkalmazáson vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

 

A G7 podcast vendégei:

Dr. Vass Péter – az SAP Hungary egészségügyi és államigazgatási szektorvezetője

Mezei Rudolf –  az Omron Healthcare Hungary ügyvezető igazgatója

Benes Edvárd – eRAd, BELUX ügyvezető igazgatója

Dr. Vass Péter szerint akár 5-8 éves fejlődést hozott a telemedicina és az egészségügy digitalizációja terén a Covid-járvány. Ezek az innovatív megoldások már rendelkezésre álltak a piacon, a pandémia azonban most ki is kényszerítette ezeknek az alkalmazását. Mint rámutatott: a járványt még nem számoltuk fel, tehát a motivációs tényező még tovább fogja ezt a folyamatot erősíteni, hogy alkalmazzunk minden olyan megoldást, ami a vírus legyőzésében és az egészségügyi stáb tehermentesítésében egyaránt segít. A digitális és telemedicina-megoldások abban segítenek, hogy minél több embert tudjon ellátni az egészségügyi rendszer, és minél jobb minőségben és hatékonyabban történjen az ellátás.

Mezei Rudolf szerint nemcsak a telemedicina-megoldások elérhetősége bővült, hanem az emberek ezek iránt tanúsított hozzáállása is nagy változáson esett át a járvány következtében. A beteggondozás, járvánnyal kapcsolatos adatgyűjtés, a kockázatelemzések terén is használhatóak ezek az új megoldások. A szakember szerint telemedicinás gyakorlatok már működnek jelenleg is egy-egy kórházban, de ennek országos szintű kiterjesztése lenne célszerű. Mint elmondta, a háziorvosokhoz kihelyezett és a betegek között kiosztott mérőeszközflottával a beteg-orvos találkozók minimalizálása érhető el, és a fekvőbetegosztály-kiürítések esetén a hazaküldött betegek monitorozása is megoldható ugyanezzel a módszerrel. A betegek otthoni monitorozásra alkalmas eszközökkel való ellátása – például pulzoximéterrel, spirométerrel – a gyógyult COVID-betegek hosszú távú szövődményeinek megelőzését teszi lehetővé. De nagy hasznát vehetnék a COVID-19 járványkórházakban az Omron izolációs körülményekre kialakított távmonitorozó platformjának is, amely valós időben továbbítja az adatokat egy nem izolált orvosi szobába az orvosok számára adatfeldolgozásra.

Benes Edvárd a teleradiológia ugrásszerű fejlődésére hívta fel a figyelmet. A mostani időszakban ők például azt tapasztalták, hogy mivel a radiológusok nincsenek közvetlen kapcsolatban a betegekkel, otthonról is el tudják látni a munkájukat. Ebben nagy segítség volt számukra a BELUX által fejlesztett beszédleíró szoftver a leletek elemzéséhez és adminisztrációjához; klinikák, megyei kórházak kérésére is telepítették szoftvereiket az orvosok otthoni gépeire.

Kövesd a G7 Beszélgetéseket Spotify-on, iTunes-on, Overcaston vagy bármelyik podcast-appon.

A podcast elkészítését az SAP Hungary támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

László Pál
2024. február 5. 12:01 Közélet, Podcast, Támogatói tartalom

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.