Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. augusztus 5. 12:46 Adat, Pénz

Mi ez a tőzsdepánik, és mi lesz a forinttal?

Évtizedek óta nem látott zuhanást hozott a japán tőzsdén a hétfő, de a nyugat-európai börzék is durva mínuszban vannak. A pánikközeli hangulatot egy japán kamatemelés és néhány gyenge amerikai adat okozta.

Mi történt? A hétfő zsinórban a harmadik kereskedési nap volt, amikor esett a japán Nikkei 225 tőzsdeindex, ráadásul ezúttal rekordközeli mértékben. A mutató összességében már 20 százalék feletti zuhanást hozott össze: ez az úgynevezett medvepiac határa.

  • A medvepiac arra a tőzsdei ciklusra használt kifejezés, amikor kockázatkerülőbbé válnak a befektetők. Ilyen időszakok során az árfolyamok gyakran hosszabb ideig, jelentősen esnek.
  • Az ázsiai tőzsdék megroppanása után Európában is rosszul indult a hét a piacokon. A nyugati tőzsdék szintén mínuszban kezdtek, és a budapesti értéktőzsdén is jelentős átfolyamesést láthatunk.

Számokban: a Nikkei 4451 ponttal zárt alacsonyabban, mint pénteken, ami a valaha mért legnagyobb csökkenés egy napon belül. Arányaiban ugyan volt már a mostani 12 százalékosnál nagyobb visszaesés is, de csak az 1987-es fekete hétfőn.

  • A fontosabb európai börzék mind 2 százalék feletti esésessel nyitottak, ahonnan jellemzően tovább csökkentek cikkünk megjelenéséig.
  • A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX 2,5 százalékos eséssel indította a napot. A fontosabb részvények mind veszítettek értékükből: az OTP közel 6, a Magyar Telekom árfolyama 3-4, a Molé 2 százalékkal járt a pénteki záróérték alatt hétfőn fél egy környékén.
  • Némileg gyengült a kockázatosabb devizák közé tartozó forint is, ám nem feltétlenül olyan mértékben, ahogy az egy ilyen piaci hangulatban várható lett volna. Az euró jegyzése 399 közelébe emelkedett, de onnan visszafordult.

Felülnézet: a tőzsdei pánikhangulatot alapvetően két dolog okozta. Az amerikai gazdaságról múlt hét végén megjelenő, vártnál jóval gyengébb adatok és a japán jegybank meglepő kamatemelése.

  • Az Egyesült Államokban júliusban nőtt a munkanélküliségi ráta, a bérek növekedése pedig lassult, ami miatt felerősödtek a félelmek, hogy a gazdaság recesszióba süllyed. Az ilyen várakozások növelik a bizonytalanságot, ami a kockázatosabb eszközök, így például a részvények árfolyamának csökkenéséhez vezet.
  • A japán jegybank kamatemelése azért okozott ekkora bajt a tőzsdéken, mert az elmúlt időszakban a befektetők olcsó jenhiteleket vettek fel, amiből más eszközöket, kötvényeket és részvényeket vásároltak, kihasználva a hozamkülönbségeket.
  • A kamatemelés után viszont ezek a befektetők elkezdték zárni pozícióikat, azaz megindult a hitelből vásárolt eszközök eladása és a hitelek visszafizetése. A tőzsdéken ez az eladási hullám vezetett a zuhanáshoz – magyarázta kérdésünkre Elek Péter független pénzügyi szakértő, aki szerint több ezermilliárd dollárnyi ilyen nyitott pozíció van*Azaz ennyi olcsó japán hitelből vásároltak egyéb eszközöket befektetők..

Mi várható? Elek Péter szerint a mostani pánikhangulat csak átmeneti, a kedélyek lecsillapodnak majd, és a fontosabb indexek szép lassan elindulnak felfelé. Különösen, ha néhány kedvező hír is érkezik.

  • A forint esetében ugyanakkor jóval több tényező hat a gyengülés irányába, mivel a magyar gazdaságban a külkereskedelmi adatokon kívül sok pozitív jelet nem látni. Ezek alapján ugyanakkor, ilyen piaci hangulatban a magyar fizetőeszköznek eddig is látványosan gyengülnie kellett volna, ami nem történt meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyamHa nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet ma is 286 forint vagy akár még kevesebb egy euróSzolgáltatások és áruk értékesítésekor nincs akadálya annak, hogy tetszőleges euróárfolyammal számoljon az eladó, csak az a kérdés, hogy a vevő hajlandó-e azt megfizetni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBukik a kormány növekedési reménye, Európa sem húz fel bennünketSokkolóan rossz lett a második negyedév, sem a külső, sem a belső tényezők nem alakulnak jól.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz forint Nikkei tőzsde tőzsdepánik Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.