Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Érvényben marad idén a lakossági kamatstop, ami a Portfolio számolása szerint a bankszektornak tízmilliárd forintos nagyságrendű bevételkiesést jelenthet, míg az adósokat körülbelül 5 százalékpontos kamatemelkedéstől óvja meg.

Miért fontos ez? A magyar háztartások fogyasztása nagyon alacsony szinten van, épp a napokban derült ki, hogy tavaly az uniós lista legaljára kerültünk, vásárlóerő paritáson most már  Bulgáriában is többet tudnak költeni az emberek, mint nálunk.

  • Az egy főre jutó magyar fogyasztás elmarad attól a szinttől, amit az ország gazdasági fejlettsége indokolna, márpedig Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter épp ebben látja a gazdasági kilábalás legfontosabb eszközét. A fogyasztás elmaradása a belső kereslet gyengüléséhez vezet, ami visszahat a gazdaság növekedésére.

Háttér: a lakosság fogyasztói kedvetlenségét az általános bizalom alacsony szintjével és a jelentős lakáspiaci áremelkedéssel magyarázza a jegybank. Eközben azonban a magyar háztartások körében magas a megtakarítási ráta, ami lehetővé teszi a gazdaság belső megtakarításokon alapuló finanszírozását, de a beruházások szempontjából nem feltétlenül előnyös.

  • A hiteltörlesztés terheinek enyhítésével – nevezetesen a kamatstoppal – valamelyest ösztönözheti a kormány a lakossági fogyasztást, leegyszerűsítve a mesterségesen alacsonyan tartott havi törlesztők következtében megmaradó pénzt a lakosságnak el kellene költenie.

Számokban: a kamatstop hatása mostanra némileg mérséklődött a tavalyi és a tavaly előtti szintekhez képest, ugyanis a változó kamatozású jelzáloghitelek jellemző referenciamutatója, a három hónapos BUBOR már messze elmarad az egy-másfél éve beállított csúcsoktól.

Mi várható? A kormány által kívánatosnak tartott fogyasztási szint elérése kérdéses, mindenesetre tavaly december óta rendre tíz százalék közelében alakul a nettó reálkereset bővülése, a jövedelmek növekedése révén tehát többet költhet a lakosság. 2024-re viszonylag optimistává is váltak már a háztartások az anyagi kilátásaikkal kapcsolatban, így várhatóan bátrabban költekezhetnek majd.

A befektetések hozamával kapcsolatos adatok azonban eddig nem támasztják alá ezt a reményt, az állampapírok hozamát az emberek jellemzően nem akarják elkölteni, hanem újra befektetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kamatstop most segít azoknak, akik nem terveztek alaposan, de emiatt később az előrelátókon is csattan az ostorA rosszabbul gazdálkodó kkv-k kaptak érdemi segítséget a kamatplafonnal, viszont a bankok szorult helyzete miatt apadó hitelforrások a gazdaság egészére nézve lesznek károsak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarokIdén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz fogyasztás háztartások fogyasztása hitelezés kamatstop Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 27. 10:55 Adat

Jön a hideg, de már szeptember közepén fűteni kezdtünk

Már az előző lehűlés hatására látványosan megugrott a kisebb fogyasztók gázfelhasználása Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.