Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

A lakosság pénzügyi helyzetértékeléséről szóló negyedéves felmérésének friss eredményeit is bemutatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a csütörtökön közzétett friss Inflációs jelentésében.

  • A válaszadók majdnem fele (45 százalék) már úgy ítéli meg, hogy nagyjából hasonló anyagi helyzetben van, mint egy éve, csaknem ötödük (17 százalék) pedig jobbnak értékeli a helyzetét.
  • Ehhez hasonló arányban látják úgy a megkérdezettek, hogy egy év múlva jobb vagy hasonló lesz a pénzügyi helyzetük mint most, bár az optimisták aránya itt kicsit már magasabb (21 százalék).
 

Előzmények: 2022 második felében a megkérdezettek*Az online felmérés alapegysége egy háztartás, a minta a háztartásfő nemére, korára, iskolai végzettségére és a háztartás régiójára reprezentatív. Az eredetileg
1000 munkaképes korú főkeresővel rendelkező háztartásból álló minta a felmérés negyedik alkalmától, 2022 harmadik negyedévétől, 300 nyugdíjaskorú háztartással egészült ki.
közel 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rosszabb helyzetben van, mint egy éve, 2024 elejére ez az arány 38 százalékra esett.

  • 2024 elején volt az egyik legmagasabb a jövőt pozitívan megítélők aránya (és a legalacsonyabb a pesszimistáké) a felmérés kezdete óta. Csak 2022 januárjában, a családi adóvisszatérítések bejelentése után mért ennél jobb arányokat az MNB.

Felülnézet: a javulást nagyrészt az okozza, hogy jelentősen nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol a reálbérek növekedésére számítanak.

  • 2022 júliusához képest főleg a legjobban kereső háztartások optimizmusa nőtt, de minden jövedelmi szinten nagyobb most az optimizmus a felmérés szerint.
 

Igen, de: azok a háztartások, ahol a főkereső nyugdíjas, pesszimistábbak a munkaképes korúaknál, bár a tendenciák náluk is alapvetően pozitívan alakulnak.

Tágabb kontextus: a felmérésben a lakossági megtakarítási tervekre is rákérdeztek. Ebből az derült ki, hogy a többség nem tervez a jelenleginél jelentősen többet (vagy kevesebbet) megtakarítani.

  • Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után. A felmérés szerint ezeket a kamatjövedelmeket a megkérdezettek körülbelül kétharmada újra be akarja fektetni.

Miért fontos ez? A kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását idén. A felmérésből kiderül, hogy ehhez a kamatjövedelmek nem fognak nagyon hozzájárulni, viszont a lakosság növekvő optimizmusa már azt vetíti előre, hogy bátrabban fognak költeni.

Mi várható? Bár az elmúlt időszakban voltak arra utaló jelek, hogy a várakozásoknál gyorsabban javul itthon a fogyasztói hangulat, és a jegybank felmérése is erre utal, a trend még nem teljesen egyértelmű, áprilisban például visszaesett a boltok forgalma márciushoz képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogjaA gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képestEgyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet fogyasztás megtakarítás mnb Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.