Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Több mint 395 forintot is kellett ma fizetni egy euróért, a forint hétfő reggel óta az uniós parlamenti választások eredménye és egyéb nemzetközi folyamatok miatt egyre gyengül, és cikkünk írásakor nem is látszik, hogy a korábbi szintekre vissza tudna erősödni.

Miért fontos ez? Messze vagyunk ugyan a 2022. őszi, 420 forint felett is gyengülő árfolyamtól és a valutaválság rémét felvető gazdasági környezettől, de úgy tűnik, a külső körülmények megint nem alakulnak jól.

Felülnézet: szakértők szerint a forint most elsősorban azért gyengül, mert az euró is rosszul teljesít a dollárral szemben.

  • Az uniós parlamenti választások a populista-szélsőséges pártok erősödését hozták, Franciaországban előrehozott választások lesznek, és ez bizonytalanságot okoz, miközben az Egyesült Államokból javuló munkaügyi adatok jöttek, ami erősíti a dollárt.
  • Az angol font 22 hónapos rekordszintre erősödött az euróval szemben, a dollárral szemben azonban alig mozgott, ez is arra utal, hogy a probléma az euróval függ össze.
  • A kelet-európai valuták többségének nem jó a gyengülő euró, és a forinthoz hasonlóan szenved, kivételt talán csak a cseh korona és a lengyel zloty jelent, amely a hétfőt még jól bírta, és csak kedden kezdett mérsékeltebben gyengülni.

Alulnézet: a gyengülő forint a nyár elején, az iskolai nyári szünet kezdetén pont nem jön jól azoknak a magyaroknak, akik az eurózónába épp kezdik foglalni a nyaralásukat, ráadásul tavaly óta már a legfőbb célpontok közül nemcsak Olaszország, Görögország és Ausztria, hanem Horvátország is ide tartozik.

  • Nagyon kedvezőtlen a gyenge forint a határmenti bevásárló turizmusban gondolkodók számára is, ennek terjedéséről legutóbb itt írtunk.
  • A balatoni turizmus és a határmenti magyar oldali boltok tulajdonosai viszont örülhetnek, ha kitart a trend.

Mi várható? Ahogy például az Erste gyorselemzése is írja, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed holnapi döntése megmozgathatja a piacot, ám ennél is fontosabb lehet az MNB jövő keddi kamatdöntése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerértTényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHány év magányra van kárhoztatva a forint?Már négy szomszédunkban is euróval fizetnek, Magyarország távolodik a belépéstől. Nem az eurózóna lesz gyengébb attól, hogy a kormányzat ezt nem is ambicionálja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz árfolyam Balaton bevásárlóturizmus EP-választás euró forint gyenge forint Horvátország nyaralás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 17:09 Vállalat

Milliárdokért bérel irodát Schmidt Máriától a MÁV

Valamivel több mint 5,5 milliárd forint értékben kötött szerződéseket irodaházak bérlésére a MÁV-csoport április utolsó napjaiban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.