Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

A nagyobb arányú, vagyis nem a 75, hanem a 100 bázispontos kamatcsökkentésről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank, átmenetileg begyorsítva ezzel a csökkentés ütemét.

Miért fontos ez? A kamatcsökkentés ütemének kismértékű növelésére a forint azonnal gyengülni kezdett, öt hónapja nem látott magasságba, 391 forint fölé emelkedett egy euró értéke, ami jól mutatja, hogy mire számíthatunk papírforma szerint a következő időszakban.

Felülnézet: az MNB leginkább az infláció mértékének csökkenésére reagál azzal, hogy az irányadó alapkamatot előre tervezetten és fokozatosan csökkenti. A korábbi sorozatos kamatemelésre azért volt szükség, hogy az inflációt leszorítsák, ez a kényszer azonban jórészt megszűnt.

  • A keddi lépésben 10-ről 9 százalékra vágták ugyan vissza a kamatot, ami a vártnál nagyobb lépés, de a cél (szintén előre tervezetten és változatlanul) az, hogy az első fél év végére, azaz valamikor nyárra a kamat 6-7 százalék közé mérséklődjön.

Igen, de: mivel a januári inflációs adatok a vártnál nagyobb mértékű mérséklődést mutattak, és a nemzetközi gazdasági környezet is megfelelő volt erre, az MNB gyorsabb ütemre kapcsolt, de azt is jelezte, hogy a következő hónapokban vissza kíván térni a lassabb tempóhoz.

Amennyiben nem jön közbe váratlan fordulat, a fokozatos kamatcsökkentés a forint fokozatos, lassú ütemű gyengülésével járhat majd együtt, ahogy azt például a Portfolio is írja az Egyensúly Intézet elemzésére hivatkozva.

  • E szerint idén az euró-forint árfolyam átlépi majd a 400 forintos határt, jövőre pedig elmozdul tőle, és valahol 403-418 forint között mozoghat majd.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz árfolyam euró forint gyengülés kamatdöntés mnb Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.