Hírlevél feliratkozás
Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Gergely Péter a pénzügyi szolgáltatások összehasonlításával foglalkozó BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

Érdekes jelenségnek vagyunk tanúi manapság. Az infláció csúcsán a kabinet mindent megtett a lakossági bankbetétek visszaszorításáért az állampapírok javára, például külön megadóztatta azok kamatait. Mostanában viszont egyértelműen visszavonulót fúj és alaposan letolta az állampapírok kamatszintjeit. 

Amíg az infláció emelkedési időszakában jól jött az államnak, hogy a magasabb kamatot csak a következő évtől kell kifizetnie a befektetőknek az állampapírok után, az infláció csökkenési időszakában már azzal járnak jobban, ha egyáltalán nem fizet magas kamatot az előző évi infláció után sem, hanem csak az aktuális, csökkentett inflációs szintet fizeti meg, késleltetett hatás nélkül.

Melyek most a legjobb állampapír kamatok?

A kormány úgy döntött, hogy bezárja az utolsó kiskaput is a magas hozamra hajtó kamatvadászok előtt: az infláció + 3 százalékot fizető babakötvény kamatokhoz nem nyúlt ugyan, de lekorlátozta a korábbi korlátlan befizethető összeget: 2024. február 13. óta egy naptári évben legfeljebb csak 1,2 millió forint értékben lehet babakötvényt vásárolni. 2024-ben ez a szabály csak a 2024. február 12-e utáni befizetésekre vonatkozik. A korlátot a visszaélésekkel magyarázta a kormányzat, mely a számlatulajdonosok 1 százalékát érintette.

Nyilván inkább kifelé megnyugtatásnak szánta Varga Mihály pénzügyminiszter ezt az 1 százalékot, hiszen egy 1 százalékos arány valószínűleg nem keltette volna fel a kormány figyelmét „békeidőben”. Ezért sokkal fontosabb volt ennél, hogy minden olyan kiskaput bezárjon a kabinet, amelyben extra terhet kell fizetnie a magas infláció miatt, ráadásul utólag.

A döntés következtében most már kizárólag olyan állampapírok kaphatók az elsődleges piacon, amelyek nem fizetnek többet az inflációnál. Pontosabban, mivel 2024 januárjában a fogyasztói árak átlagosan már csak 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ennél jóval többet fialnak az állampapírok, de már nem az előző évi, vágtató infláció nyomán, hanem csupán a jelenlegi infláció mértékével.

A korábbi, messze legkedveltebb Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) az első kamatperiódusban, 2025. április végéig már csak évi fix 7,90 százalékos kamatozással vásárolható meg az elsődleges piacon, a Diszkont Kincstárjegy hozamával arányosan fizető Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 3 éves futamidejű sorozata évi 9,31 százalékkal, a nemrég elindított Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) pedig évi 7 százalékkal. A Magyar Államkötvények között megtalálható, BUBOR-hoz kötött kamatozású (B jelű) sorozatai jelenleg most éppen évi 8,96 százalékon fialnak, de a BUBOR egyre csökken tavaly március óta.

Közülük jelenleg hosszabb távon egyértelműen a Fix Magyar Állampapír tűnik befutónak, hiszen a három másik állampapír kamata a következő 3 évben várhatóan csökkenni fog, miközben a FixMÁP ez idő alatt kitart az évi 7 százalékos kamat mellett.

Melyek most a legjobb bankbetét kamatok?

A bankbetétek piaca a magas kamatozású, az előző évi infláció felett teljesítő állampapírok árnyékában évekig változatlan volt. Mivel a kamatok referenciaszintjeként szolgáló jegybanki alapkamat mesterségesen alacsony szintet tükrözött, ezért az állampapírokkal egyetlen bankbetét sem tudott versenyezni.

A kormányzat törekvései nyomán úgy tűnt, hogy ez az állapot akár hosszabb távon is így maradhat, de addig biztosan, amíg az infláció vágtató fázisban van.

Ebben az időszakban, mely a csúcsát tekintve 2022 szeptemberétől 2023 októberéig tartott, alapvetően négy bank uralta a kamatcsúcsokat. A piac azóta változott bár, de a régi szereplők nagyrészt megtartották a pozícióikat. Mivel a jegybanki alapkamat jelenlegi 10 százalékos mértéke most már jóval a pillanatnyi infláció felett jár, ezért elérkezettnek látszik az idő a bankbetétek visszavágójára az állampapírokkal szemben.

Nemrég még évi 12 százalékos kamatra is köthettek le pénzt az ügyfelek, kellően nagy összegű megtakarítással, de új prémium ügyfeleknek még mindig elérhető a 10 százalékos kamatajánlat fél évre az MBH Banknál. Ugyanitt postán, készpénzes befektetéssel 6 hónapra évi 8 százalékos kamat kapható a betett pénzre, már nem csak prémium ügyfeleknek.

Meglévő ügyfelek legalább 6 hónapos számlamúlttal még mindig évi 12 százalékos kamatot kapnak 3 hónapra a K&H Banknál.

A jelenlegi inflációs szint több mint dupláját fizeti három konstrukciójánál is a Gránit Bank, mely régóta folyamatosan piacvezető pozícióban tartja a kamatait. 13 hónapra évi 8 százalékos kamat jár most a Gránit KamatMax Plusz betétre, melynek csupán egy aktivált bankkártya a feltétele, tehát még új pénzt sem kell a bankhoz hozni érte cserébe. Igaz, ez a betét 2 százalék különbséggel folyamatosan követi a jegybanki alapkamatot, mely a futamidő alatt várhatóan csökkenni fog.

Viszont évi 7,50 százalékos fix kamat jár 6 hónapra a Gránit KamatMax betétben, ahol bankkártyás vásárlási feltétel is társul a magas kamathoz. Hasonló ajánlat évi 7,75 százalékos fix kamat 3 hónapra a Gránit eBank betétben, ahol viszont csak annyi a feltétel, hogy a betétes rendelkezzen teljes körűen aktivált eBank, azaz mobilapplikációs szolgáltatással.

A bankbetét piacon ugyancsak erős versenyzőnek számító MagNet Banknál a Prizma Forint Betét új pénzre 3 hónapra évi 6,75 százalékos, 6 hónapra évi 6,3 százalékos, míg 12 hónapra évi 5,55 százalékos kamattal köthető le fixen. A magas kamatnak az új pénzen kívül nincs más feltétele.

Igazi érdekességnek számít a bank kizárólag új bankszámlás ügyfeleknek, csak az első 30 napban indítható Hello betétje, mely 6 hónapra a fix, évi 5,25 százalékos kamaton túl bónusz összeget is biztosít a betét tulajdonosának. A bónusznak az a különlegessége, hogy kamatadó és a szociális hozzájárulási adó nem terheli ezt a pénzt, mely a kamaton felül, a betétben elhelyezett összegtől függően 7 500 forinttól 150 000 forintig terjed.

Hogy áll a verseny most a kamatot terhelő adók levonása után?

Mint ismert, a bankbetétek kamatait a 15 százalékos személyi jövedelemadón (kamatadón) felül tavaly nyár óta 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli. Ennek az adónemnek a jövedelemtől függő kedvezménye a bankbetétekre nem vonatkozik, így minden betétes a kamatának 28 százalékos állami elvonásával számolhat. Az állampapírok kamatait viszont nem terheli semmilyen levonás.

Ebből következően, a 3 évre legjobban kamatozó évi 7 százalékos FixMÁP, vagy a – pillanatnyilag – legmagasabb, évi 9,31 százalékos kamatot nyújtó BMÁP áll szemben a bankbetétek kamataival.

A legmagasabb, évi 12 százalékos kamatot hirdető banki ajánlatok nettóban 8,64 százalékos kamatot, a 10 százalékos ajánlat pedig évi 7,2 százalékos kamatot biztosít az állami kamatterhek levonása után.

Látható, hogy ezek már egy szinten vannak az állampapírok hozamával, így az állampapírok legyőzhetetlennek hitt kamatelőnye rövid távon elolvadt, amivel a piac egészséges működése helyreállt.

A MagNet Bank ajánlatában szereplő bónusz pénz pedig akár egy új irányvonal kezdete is lehet a bankbetétek piacán, amely még versenyképesebbé teheti azokat az állampapírokkal szemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.