Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 7. 09:28 Pénz, Támogatói tartalom

Értékelik a jó ajánlatokat a fiatalok, de a bankolás alapjaival nincsenek tisztában

Az általános iskolásokat is elérte a pénzügyi digitalizáció és a készpénzmentesség évek óta tartó trendje. Bár már a banki mobilappokat is készségszinten használják a gyerekek, pénzügyi, bankolási ismereteik elég hiányosak.

A tudatos pénzhasználat elsajátításában és a megtakarítás elkezdésében rengeteget segíthetnek a bankok kifejezetten fiatalokat célzó, számos díjmentes elemet – például az újonnan bevezetett ingyenes átutalást 100 ezer forintig – és innovatív funkciót tartalmazó számlacsomagjai.

Mérföldkő

Bár bankkártyát már 7 éves kortól kaphatnának, jellemzően 14-15 éves fiataloknak nyitják meg az első számlát a szülők gyermekükkel az OTP Bank adatai szerint, jó eséllyel ugyanabban a bankban, ahol ők is bankolnak.

A számlanyitás szinte mindig személyesen, a szülővel együtt a bankfiókban történik, és sokaknak egy fontos felnőtté válási mérföldkövet jelent. Ezt követően azonban gyorsan az online megoldások felé fordulnak a fiatalok, és a bankkártya és a mobilapplikáció válik a bankkal való elsődleges érintkezési felületté.

Kártya számla nélkül?

A kezdeti szülői befolyást egyre inkább a kortársak választásai és a bankok ajánlatai közti válogatás váltják fel. Ilyenkor a fiatalok elsősorban az ár-érték arányt és az adott banknál elérhető digitális bankolási lehetőségeket figyelik, de fontos számukra a bank megbízhatósága, az ATM-ek elérhetősége is.*Kutatás: MC kutatás – Youth banking strategy Hungary

Bár sokan tekintik a most nagyjából 14-28 éves Z-generációsokat, már csak korukból adódóan is impulzusvásárlóknak, az adatok mást mutatnak. Az derült ki az OTP Bank megrendeléséből készült felméréséből, hogy a fiatalok megfontolják, mire költenek, vannak céljaik és van bennük hajlandóság a megtakarításra is.

Emellett komoly ismeretbeli hiányosságaik vannak a bankolással kapcsolatban. A kutatás szerint nem feltétlen ismerik a zsebükben lévő bankkártya és a mögötte meghúzódó bankszámla összefüggését. A válaszadók 89 százalékának van bankkártyája, azonban csak 58 százalékuk válaszolta, hogy rendelkezett bankszámlával.

Edukáció, edukáció, edukáció

A pénzhez való viszony kialakulása általában családi közegben kezdődik. Sok múlik azon, milyen példát látnak otthon a gyerekek, beszélgetnek-e velük a pénzügyekről. A kutatások szerint annak ellenére, hogy a szülők fontosnak tartják a pénzügyi edukációt, nem érzik elég kompetensnek magukat arra, hogy ők lássák el ezt a feladatot. Úgy vélik, a család mellett az iskolának is nagy a felelőssége ebben és kis százalékban a bankoktól is várnak útmutatást.

Neobankok vs. hagyományos bankok

Bár népszerűek a számos ingyenes szolgáltatást kínáló, teljesen digitális neobankok is a fiatalok körében, a hagyományos bankok fiataloknak kínált csomagjai egyre inkább felveszik velük a versenyt amellett, hogy egy stabil nagybank hátterét nyújtják.

A hagyományos bankok egyik fő előnye a legnépszerűbb neobankkal szemben, hogy magyar számlaszám áll rendelkezésre a belföldi utalások fogadásához, amelyen a bankok között is másodperceken belül teljesülő azonnali átutalás és a fizetési kérelem szolgáltatás is igénybe vehető. Nem elhanyagolhatóak a hazai szolgáltatások, mint a csekkbefizetés, a Simple alkalmazással a közlekedési mobijegy vásárlása, parkolás fizetése és az autópálya-matrica vásárlás sem. Ráadásul az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig – kb. 38 millió forint – biztosítja a számlán lévő pénzt.

Többezres megtakarítás

Az idén 30 éves OTP Junior egy 0 és 24 év között elérhető számlacsomag, számos díjmentes elemmel. Díjmentes a számlavezetés, nincs kártyakibocsátási díj, éves díj, amellett, hogy díjmentes az internet- és mobilbank használata is. A különböző kedvezményekkel, mint az E-utalás és a pénzvisszatérítés havi szinten használattól függően többezer forintot tudnak spórolni a Junior ügyfelek – amit akár megtakarításnak is eltehetnek.

Díjmentes utalás, pénzvisszafizetés

Októbertől már 100 ezer forintig 0 Ft-os az E-utalás – az online eseti és rendszeres utalás – korlátlan számban a 14 éven felüli Junior ügyfeleknek. Ugyanígy díjmentes havi 30 ezer forintig a csoportos beszedés is korlátlan számbanFontos, hogy az E-utalást külön aktiválniuk kell az ügyfeleknek, de ezt online is könnyen meg tudják tenni.  

Másik újdonság, hogy ősztől az IOS-esek mellett az Andoidosok is fizethetnek okos eszközeikkel a bankkártya digitalizációját követően.

A fiatalok tudatos pénzhasználatát jó pár díjmentes digitális funkció támogatja.

A költések kézben tartását segíti a Kiadásfigyelő, aminek segítségével kategóriákba rendezve láthatják a kiadásaikat, és azt is, ha túl sokat költenek valamire. Az OTP Bank adatai szerint a Junior ügyfelek legtöbbet vegyesboltokban használják a kártyát, amit a kiskereskedelmi üzletek, szupermarketek, áruházak követnek. A harmadik helyen az utazás, utána a közüzemi díjbefizetés következik. Az ötödik helyen van az öltözködés, amit a szórakozásra és az üzemanyagra fordított kiadások követnek.

Hasznos funkció és a banki csalások ellen is jó fegyver a napi költési limit és készpénzfelvételi limit beállítása is.

A megtakarítást kicsiben és minél korábban érdemes elkezdeni. Ehhez nyújt segítséget a Persely funkció: több persely is nyitható, amelyekhez megtakarítási cél, célösszeg és céldátum is beállítható.

A vásárlásokkal még keresni is lehet a pénzvisszatérítés segítségével. A Kedvezményprogram mobilbankban való aktiválása után a Junior ügyfelek bankkártyás és online vásárlásaik után 5-30 százalékos pénzvisszatérítést kaphatnak az OTP fiatalok által kedvelt partnereinél, amit a bank a következő hónap elején automatikusan jóváír a számlán.

Sokoldalú fizetési kérelem

A jó barátság alapja a pontos elszámolás. Egy mozi, vacsora vagy akár albérleti díj kifizetése után a számlabontás funkcióban fizetési kérelmet lehet küldeni az összes érintettnek. Az összeget egyénileg be lehet állítani. A kérelmet elfogadva díjmentesen adhatják meg a társaság tagjai a tartozásukat. Ehhez feltétel, hogy a címzett bankjánál elérhető legyen a fizetési kérelem szolgáltatás, ami egyébként 2024-től kötelező lesz minden banknál.

Ha pénzre van szükségük a Juniorosoknak, szüleinek is küldhetnek fizetési kérelmet. A választranzakció pedig akkor is díjmentes, ha máshol bankolnak a szülők azzal a feltétellel, ha  ott is elérhető a fizetési kérelem szolgáltatás.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Bank a kondíciók módosításának jogát fenntartja. További részletekről tájékozódjon az OTP Bank bankfiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.