Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. október 31. 11:09 Pénz, Támogatói tartalom

„Meg sem fordult a fejemben, hogy lakást vegyek ahelyett, hogy befektessek az álmomba”

„Most tényleg azért gyűjtök, hogy majd egyszer azt az életet éljem, amit szeretnék? Nem most kellene azt az életet élni?” – kérdezte Szabados Ágnes a Pénz(m)érték podcastban. A Libertine könyvesbolt tulajdonosának meg sem fordult a fejében, hogy lakást vegyen ahelyett, hogy befektessen az álmába, a könyvesboltba, de azért érzi azt is, hogy a saját lakás biztonságérzetet adna.

A G7 hatrészes podcastsorozatában, a Pénz(m)értékben azt vizsgáljuk, az egyes korosztályok hogyan bánnak a pénzzel. Befolyásolja-e az élethelyzetünk, a családi mintáink, a motivációink, az értékvilágunk, a jövőbe vetett bizalmunk és kétségeink? Igaz-e, hogy a Z-sek mindenben felhasználók, az Y-osok élményhajhászok, az X-esek leszegett fejjel mennek előre, és boomerek-e a boomerek?

A podcastsorozatunk harmadik epizódjában azokkal a harmincasokkal foglalkozunk, akiknek már van karrierjük, van tőkéjük, de még családalapítás előtt állnak. Azaz van elkölthető jövedelmük, és viszonylag szabadon dönthetnek arról, hogy mire költik.

Vendégünk Szabados Ágnes műsorvezető és vállalkozó, a Libertine könyvesbolt tulajdonosa és Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési vezetője. A felvételt ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón lehet meghallgatni:

Néhány fontos gondolat a podcastból:

Egyre tudatosabbak az Y generációsok, a most 30-40 évesek pénzügyileg, amihez az is hozzájárul, hogy a közösségi médiában is egyre gyakrabban jelenik meg a tudatos megtakarítás – mondta Kiss Péter.

Érdekes módon a covid is elmozdulást jelentett ebbe az irányba azzal, hogy mindenki otthon maradt, és nem tudta elkölteni a pénzét. Ekkor sokan úgy voltak vele, hogy utánanéznek, mit lehet ezzel kezdeni – azaz nőtt a befektetések iránti érdeklődés.

Nagyon spórolós vagyok, ezt hoztam otthonról. Volt megtakarításom, és a könyvesbolt elindításához kisebb összeg kellett, mint egy lakásvásárláshoz. Úgy éreztem, most van itt a pillanat, nincs még gyerekem, családom, saját lakásom. Nagyon kockázatos volt elindítani, de olyan erős volt az ötlet, hogy úgy éreztem, siker lesz, és most van esélyem egy olyan dolgot létrehozni, ami az egész életemet megváltoztatja – és így is lett

– mondta Szabados Ágnes.

Kiss Péter kiemelte, hogy a befektetés mindig a megtakarítással kezdődik, jó, ha van az emberben egy egészséges megtakarítási hajlam. Azonban nemcsak félrerakni kell, hanem tudatosan befektetni is. Ebben segít a viselkedésgazdaságtan. Például ha „megpántlikázod” a pénzt, azaz nevet adsz a befektetési számládnak, ami kifejezi, hogy ezt a pénzt mire gyűjtöd.

A podcast elkészítését az Amundi Alapkezelő támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.