Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Lengyelországban terjeszkedhet az OTP – írja egy lengyel gazdasági lapra hivatkozva a Portfolio. A lengyel VeloBankért az Erste is érdeklődik az OTP mellett. 

Miért fontos ez? A Richter és a Mol mellett az OTP tartozik a régióban is jelentős magyar vállalatcsoportok közé, Lengyelország pedig a 12. ország lehet, ahol az OTP megjelenhet. 

  • A Mol első töltőállomása idén februárban nyílt meg Lengyelországban, miután történelme egyik legnagyobb tranzakciójával több mint négyszáz benzinkutat vett. Jelenleg Lengyelországban van a legtöbb töltőállomása.

Reakció: megkeresésünkre az OTP érdemben nem reagált a konkrét hírre, annyit közölt, hogy “organikus növekedéssel vagy akvizíciók által megerősítse pozícióját minden olyan országban, ahol jelen vannak. Emellett prudenciális és üzleti okokból előzetesen nem közölnek információkat a médiával az akvizíciós vagy terjeszkedési terveikről.

Számokban: a VeloBank a 10. legnagyobb lengyel bank mérlegfőösszeg alapján. A Portfolio szerint ha a könyv szerinti érték közelében venné meg az OTP a bankot, százmilliárd forint körüli összeget fizethet érte. A Portfolio szerint a lengyel operáció a bolgár és a szlovén mögött a harmadik legnagyobb leánybankja lehetne az OTP-nek. 

  • A lengyelországi terjeszkedés a második legnagyobb piacot jelentené az OTP-nek Oroszország után.

Tágabb kontextus: Az OTP februárban hajtotta vére történetének legnagyobb tranzakcióját, amikor a szlovén Nova KBM megvásárlásával az ötödik országban lett piacvezető. Az OTP 2014 óta 13 bankot vett meg, legutóbb Üzbegisztánban vásárolt bankot (az ottani bankfiókszám nem szerepel a grafikonon).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Lengyelország Mol OTP terjeszkedés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.