Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Lengyelországban terjeszkedhet az OTP – írja egy lengyel gazdasági lapra hivatkozva a Portfolio. A lengyel VeloBankért az Erste is érdeklődik az OTP mellett. 

Miért fontos ez? A Richter és a Mol mellett az OTP tartozik a régióban is jelentős magyar vállalatcsoportok közé, Lengyelország pedig a 12. ország lehet, ahol az OTP megjelenhet. 

  • A Mol első töltőállomása idén februárban nyílt meg Lengyelországban, miután történelme egyik legnagyobb tranzakciójával több mint négyszáz benzinkutat vett. Jelenleg Lengyelországban van a legtöbb töltőállomása.

Reakció: megkeresésünkre az OTP érdemben nem reagált a konkrét hírre, annyit közölt, hogy “organikus növekedéssel vagy akvizíciók által megerősítse pozícióját minden olyan országban, ahol jelen vannak. Emellett prudenciális és üzleti okokból előzetesen nem közölnek információkat a médiával az akvizíciós vagy terjeszkedési terveikről.

Számokban: a VeloBank a 10. legnagyobb lengyel bank mérlegfőösszeg alapján. A Portfolio szerint ha a könyv szerinti érték közelében venné meg az OTP a bankot, százmilliárd forint körüli összeget fizethet érte. A Portfolio szerint a lengyel operáció a bolgár és a szlovén mögött a harmadik legnagyobb leánybankja lehetne az OTP-nek. 

  • A lengyelországi terjeszkedés a második legnagyobb piacot jelentené az OTP-nek Oroszország után.

Tágabb kontextus: Az OTP februárban hajtotta vére történetének legnagyobb tranzakcióját, amikor a szlovén Nova KBM megvásárlásával az ötödik országban lett piacvezető. Az OTP 2014 óta 13 bankot vett meg, legutóbb Üzbegisztánban vásárolt bankot (az ottani bankfiókszám nem szerepel a grafikonon).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Lengyelország Mol OTP terjeszkedés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.