Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 16. 15:13 Pénz, Világ

Nehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásától

Még mindig az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb pénzintézete, a Silicon Valley Bank (SVB) és a kisebb Signature Bank csődje utáni további bankcsődöktől való félelem dominálta a globális pénzpiacokat a napokban.

  • Szerdán estek a jelentősebb európai részvényárfolyamok, egyes fontosabb amerikai tőzsdei indexek, és csütörtökön a magyar tőzsde is eséssel nyitott.

Miért fontos ez? Bár az SVB-nek az elmúlt időszakban szenvedő technológiai szektorban volt nagy kitettsége, és a pénzügyi rendszerben most nincsenek olyan jellegű összefonódások, amik a 2008-as összeomláshoz vezettek, a pénzügyi cégek papírjainak zuhanása alapján a piacon azért vannak ezzel kapcsolatban kétségek.

Az egyik svájci nagybank, a Credit Suisse körüli események okozták a legtöbb aggodalmat szerdán. A már tavaly év végén is gyengélkedő bank egyik nagyobb tulajdonosa, a Saudi National Bank közölte, hogy a szektorra vonatkozó szabályozás alapján nem tud pénzt adni a banknak. 

  • A piaci pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy kölcsön formájában mentőövet dob a gyengélkedő banknak.

Az OTP részvényei is megérezték a bankszektor gyengélkedését, ezek március elejéhez képest csütörtökig nagyjából 15 százalékot estek. 

Nagyjából hat százalékot gyengült a forint az euróval szemben március eleji csúcsához képest, körülbelül 396-ig. Az árfolyam szerdán rövid ideig 400 felett is járt.

  • A lengyel zloty és a cseh korona, tehát a környékbeli szabadon lebegő árfolyamú pénzek viszont erősödtek március óta, és az utóbbi napok felfordulását is jobban bírták, mint a forint.

Mi várható? A bizonytalan piaci hangulat miatt felmerült, hogy az Európai Központi Bank elhalasztja az alapkamatemelést, azonban végül 50 bázispontos emelést jelentett be csütörtök délután.

  • A következő fontos esemény az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése lesz, itt is felmerül ugyanis, hogy a Fed a további kockázatok elkerülése érdekében leállítja-e az infláció letörése érdekében elkezdett kamatemelési ciklusát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bank csőd Európa silicon valley bank usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Gergely Péter
2024. július 13. 05:39 Pénz

Pénzzel, nyereményjátékkal és utalványokkal is toboroznak a nyugdíj- és egészségkasszák

Több szolgáltató is toborzó akciókkal próbálja bővíteni ügyfélkörét, ám ezektől függetlenül is érdemes megfontolni a belépést.

Al-Hilal István
2024. július 6. 05:47 Pénz

Jó befektetési lehetőségekről maradhat le, aki a banki ökölszabályt követi

Az egyszerű magyarázat úgy szól, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor a bankok kisebb profitra tudnak szert tenni, a valóság azonban sokkal árnyaltabb.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.