Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 16. 15:13 Pénz, Világ

Nehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásától

Még mindig az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb pénzintézete, a Silicon Valley Bank (SVB) és a kisebb Signature Bank csődje utáni további bankcsődöktől való félelem dominálta a globális pénzpiacokat a napokban.

  • Szerdán estek a jelentősebb európai részvényárfolyamok, egyes fontosabb amerikai tőzsdei indexek, és csütörtökön a magyar tőzsde is eséssel nyitott.

Miért fontos ez? Bár az SVB-nek az elmúlt időszakban szenvedő technológiai szektorban volt nagy kitettsége, és a pénzügyi rendszerben most nincsenek olyan jellegű összefonódások, amik a 2008-as összeomláshoz vezettek, a pénzügyi cégek papírjainak zuhanása alapján a piacon azért vannak ezzel kapcsolatban kétségek.

Az egyik svájci nagybank, a Credit Suisse körüli események okozták a legtöbb aggodalmat szerdán. A már tavaly év végén is gyengélkedő bank egyik nagyobb tulajdonosa, a Saudi National Bank közölte, hogy a szektorra vonatkozó szabályozás alapján nem tud pénzt adni a banknak. 

  • A piaci pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy kölcsön formájában mentőövet dob a gyengélkedő banknak.

Az OTP részvényei is megérezték a bankszektor gyengélkedését, ezek március elejéhez képest csütörtökig nagyjából 15 százalékot estek. 

Nagyjából hat százalékot gyengült a forint az euróval szemben március eleji csúcsához képest, körülbelül 396-ig. Az árfolyam szerdán rövid ideig 400 felett is járt.

  • A lengyel zloty és a cseh korona, tehát a környékbeli szabadon lebegő árfolyamú pénzek viszont erősödtek március óta, és az utóbbi napok felfordulását is jobban bírták, mint a forint.

Mi várható? A bizonytalan piaci hangulat miatt felmerült, hogy az Európai Központi Bank elhalasztja az alapkamatemelést, azonban végül 50 bázispontos emelést jelentett be csütörtök délután.

  • A következő fontos esemény az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése lesz, itt is felmerül ugyanis, hogy a Fed a további kockázatok elkerülése érdekében leállítja-e az infláció letörése érdekében elkezdett kamatemelési ciklusát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy új pénzügyi világválságot próbálnak éppen megelőzni AmerikábanAz összes betétre vonatkozó garanciával állítanák meg a Silicon Valley Bank bedőlése által elindított bankpánikot a tengerentúlon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bank csőd Európa silicon valley bank usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.