Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 7. 12:38 Pénz

A magyar mozikat is kihúzta a bajból az Avatar második része

A magyar mozik szempontjából a legjobbkor jött James Cameron újabb felnőtt meséje a Bambi-tekintetű óriási kék emberekről. A magas energiárak és az állami rezsitámogatás részleges megszüntetése tavaly ősz végére jóformán kilátástalan helyzetbe sodorta a hazai mozikat. Ahogy egy szakember mondta akkor: “nettó veszteséget termel minden nyitva tartott óra”.

A legnehezebb helyzetbe az önkormányzati fenntartású mozik, illetve a kisebb, sokszor elsősorban művészfilmeket vetítő mozik kerültek, de az öt fővárosi art mozi mellett a Corvint is fenntartó Budapest Film Zrt.-nél is attól tartottak, hogy a megugrott energiaköltség elviheti a teljes jegyárbevételt vagy annak jelentős részét.

Vészforgatókönyveken dolgoztak például a kisvárdai miniplexben is.

A bevárlóközpontban működő nagy multiplexek helyzete feltehetően kedvezőbb volt, de a Cinema City is óvatosan fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A hazai mozik 2022-es bevétele ráadásul a 2018-as és 2019-es bevétel alatt maradt az év nagy részében.

Aztán december vége felé érkezett a vásznakra az Avatar 2 – A víz útja, ami kiemelkedő bevételt és nézőszámot hozott az egész világon. A magyar mozikban pedig rekordbevételt termelt. 

A Filmforgalmazók Egyesülete adatai szerint mostanra ugyan visszacsúszott a magyar toplistán – a kismacska-arcú kék übermenscheknél többeket érdekelt már például a kedvelt luxusdrog hatása a kutyaalkatú ragadozókra (Kokainmedve) –, de az Avatar-folytatás így is termelt még bő 25 millió forint bevételt február utolsó, vagyis a film 11. hetén.

A film magyar összbevétele így már meghaladta a 2,2 milliárd forintot, egészen pontosan 2 249 097 501 forintnál jár. 

Ezzel a mindenkori összbevétel-toplistán megelőzte az első részt, ahogy a Star Wars-univerzum különböző mozis megnyilvánulásait is (Az ébredő erő, Az utolsó Jedik, Skywalker kora), valamint az olyan sokkoló című képregényfilmeket, mint a Bosszúállók: Végjáték és a Pókember: Nincs hazaút.

Természetesen az inflációs hatás is benne van ezekben a különbségekben és az új Avatar rekordjában.

Ha összelátogatószámot nézünk, azt látjuk, hogy A víz útja nem tört élre: a listát több mint 1,25 millió látogatóval az Avatar vezeti, vagyis az első rész, amit a Star Wars: Az ébredő erő követ 1,24 millió látogatóval. A mostani Avatar-film 997 ezernél tart. 

Pénz mozi mozibevétel szórakozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.