Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 7. 12:38 Pénz

A magyar mozikat is kihúzta a bajból az Avatar második része

A magyar mozik szempontjából a legjobbkor jött James Cameron újabb felnőtt meséje a Bambi-tekintetű óriási kék emberekről. A magas energiárak és az állami rezsitámogatás részleges megszüntetése tavaly ősz végére jóformán kilátástalan helyzetbe sodorta a hazai mozikat. Ahogy egy szakember mondta akkor: “nettó veszteséget termel minden nyitva tartott óra”.

A legnehezebb helyzetbe az önkormányzati fenntartású mozik, illetve a kisebb, sokszor elsősorban művészfilmeket vetítő mozik kerültek, de az öt fővárosi art mozi mellett a Corvint is fenntartó Budapest Film Zrt.-nél is attól tartottak, hogy a megugrott energiaköltség elviheti a teljes jegyárbevételt vagy annak jelentős részét.

Vészforgatókönyveken dolgoztak például a kisvárdai miniplexben is.

A bevárlóközpontban működő nagy multiplexek helyzete feltehetően kedvezőbb volt, de a Cinema City is óvatosan fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A hazai mozik 2022-es bevétele ráadásul a 2018-as és 2019-es bevétel alatt maradt az év nagy részében.

Aztán december vége felé érkezett a vásznakra az Avatar 2 – A víz útja, ami kiemelkedő bevételt és nézőszámot hozott az egész világon. A magyar mozikban pedig rekordbevételt termelt. 

A Filmforgalmazók Egyesülete adatai szerint mostanra ugyan visszacsúszott a magyar toplistán – a kismacska-arcú kék übermenscheknél többeket érdekelt már például a kedvelt luxusdrog hatása a kutyaalkatú ragadozókra (Kokainmedve) –, de az Avatar-folytatás így is termelt még bő 25 millió forint bevételt február utolsó, vagyis a film 11. hetén.

A film magyar összbevétele így már meghaladta a 2,2 milliárd forintot, egészen pontosan 2 249 097 501 forintnál jár. 

Ezzel a mindenkori összbevétel-toplistán megelőzte az első részt, ahogy a Star Wars-univerzum különböző mozis megnyilvánulásait is (Az ébredő erő, Az utolsó Jedik, Skywalker kora), valamint az olyan sokkoló című képregényfilmeket, mint a Bosszúállók: Végjáték és a Pókember: Nincs hazaút.

Természetesen az inflációs hatás is benne van ezekben a különbségekben és az új Avatar rekordjában.

Ha összelátogatószámot nézünk, azt látjuk, hogy A víz útja nem tört élre: a listát több mint 1,25 millió látogatóval az Avatar vezeti, vagyis az első rész, amit a Star Wars: Az ébredő erő követ 1,24 millió látogatóval. A mostani Avatar-film 997 ezernél tart. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz mozi mozibevétel szórakozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.