Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 7. 12:38 Pénz

A magyar mozikat is kihúzta a bajból az Avatar második része

A magyar mozik szempontjából a legjobbkor jött James Cameron újabb felnőtt meséje a Bambi-tekintetű óriási kék emberekről. A magas energiárak és az állami rezsitámogatás részleges megszüntetése tavaly ősz végére jóformán kilátástalan helyzetbe sodorta a hazai mozikat. Ahogy egy szakember mondta akkor: “nettó veszteséget termel minden nyitva tartott óra”.

A legnehezebb helyzetbe az önkormányzati fenntartású mozik, illetve a kisebb, sokszor elsősorban művészfilmeket vetítő mozik kerültek, de az öt fővárosi art mozi mellett a Corvint is fenntartó Budapest Film Zrt.-nél is attól tartottak, hogy a megugrott energiaköltség elviheti a teljes jegyárbevételt vagy annak jelentős részét.

Vészforgatókönyveken dolgoztak például a kisvárdai miniplexben is.

A bevárlóközpontban működő nagy multiplexek helyzete feltehetően kedvezőbb volt, de a Cinema City is óvatosan fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A hazai mozik 2022-es bevétele ráadásul a 2018-as és 2019-es bevétel alatt maradt az év nagy részében.

Aztán december vége felé érkezett a vásznakra az Avatar 2 – A víz útja, ami kiemelkedő bevételt és nézőszámot hozott az egész világon. A magyar mozikban pedig rekordbevételt termelt. 

A Filmforgalmazók Egyesülete adatai szerint mostanra ugyan visszacsúszott a magyar toplistán – a kismacska-arcú kék übermenscheknél többeket érdekelt már például a kedvelt luxusdrog hatása a kutyaalkatú ragadozókra (Kokainmedve) –, de az Avatar-folytatás így is termelt még bő 25 millió forint bevételt február utolsó, vagyis a film 11. hetén.

A film magyar összbevétele így már meghaladta a 2,2 milliárd forintot, egészen pontosan 2 249 097 501 forintnál jár. 

Ezzel a mindenkori összbevétel-toplistán megelőzte az első részt, ahogy a Star Wars-univerzum különböző mozis megnyilvánulásait is (Az ébredő erő, Az utolsó Jedik, Skywalker kora), valamint az olyan sokkoló című képregényfilmeket, mint a Bosszúállók: Végjáték és a Pókember: Nincs hazaút.

Természetesen az inflációs hatás is benne van ezekben a különbségekben és az új Avatar rekordjában.

Ha összelátogatószámot nézünk, azt látjuk, hogy A víz útja nem tört élre: a listát több mint 1,25 millió látogatóval az Avatar vezeti, vagyis az első rész, amit a Star Wars: Az ébredő erő követ 1,24 millió látogatóval. A mostani Avatar-film 997 ezernél tart. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz mozi mozibevétel szórakozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.