Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2023. január 23. 08:33 Pénz

Mániarészvények és befektetési csordahatás – lehet okosabban csinálni?

Meta (Facebook), Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google), azaz FAANG-óriások, a korábbi évek sikerrészvényei. Aztán jött 2022, és derékba törte a növekedési papírok menetelését, ami tavaly legalább annyi keserűséget okozott a mániát követő befektetőknek, mint amennyi örömöt korábban. Pedig igen, lehet okosabban csinálni.

Az ötös fogat 2022-ben összesen 3 ezer milliárd dollárt veszített a piaci értékéből – nagyjából annyit, amennyi dollárt a nagy 2020-as amerikai pénznyomtatás során a piacra öntöttek.

Rettenetes évet zárt például a Meta (lánykori nevén Facebook): 64 százalékot gyengült 2022-ben, ami a FAANG-rangsor utolsó helyére lökte Mark Zuckerberg vállalatát. Amerika legnagyobb IT-cégei átlagosan 23 százalékot veszítettek az értékükből, a kommunikációs szolgáltatók (ilyen a Netflix is) 38 százalékot estek, miközben a legnagyobb amerikai részvények árfolyammozgását tükröző S&P 500 index csak 19 százalékot zuhant év/év alapon. 

Egy újabb részvénypiaci mánia zárult tavaly. Mikor értékelünk ilyennek egy időszakot? Nagyon leegyszerűsítve akkor, amikor először felszalad egy vállalat vagy egy szektor legtöbb társaságának a részvényárfolyama, aztán pedig jön egy komoly összeomlás. Nincs két, száz százalékig egyforma tőkepiaci esemény, de ilyen ciklikus folyamatot láthattuk 2020-2022-ben, illetve például 1999-2000-ben (dotcom-lufi) és a kétezres évek amerikai ingatlanpiacán is.

Az eszközárak akár éveken keresztül emelkednek és emelkednek, végül pedig annyira drágák lesznek, hogy értékük teljesen elszakad a fundamentumoktól. A további növekedési potenciál helyét a növekedésbe vetett hit veszi át, amit tervek helyett olyan vágyak fűtenek, mint hogy mindenki Teslát fog vezetni, a fejlődő világ minden lakosának három Netflix-előfizetése lesz. 

Vakmajom bölcsessége szerint az efféle felelőtlenségnek mindig ez – az eszközárak beszakadása – a vége:

A bennfentesek kitömik a fellelkesült lakosságot értéktelen papírokkal, ami aztán nagy lánggal ég el.

Kik azok a bennfentesek? Akik jókor vannak jó helyen. Akik időben beszállnak a befektetésbe és/vagy tudják, mikor kell kiszállni. Akik hideg fejjel, nem az érzelmeiket vagy a többséget és a könnyűnek tűnő utat követve akarnak pénzt keresni.

A témáról részletesen írtunk a HOLDBLOG-on, ahol arra a kérdésre is válaszolunk, hogy miként is lehet az ilyen helyzetekben nem professzionális piaci szereplőként jó döntéseket hozni.

További érdekes tartalmak az alábbi helyeken:

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD online vagyonkezelés 

A szerző további cikkei ezen a linken találhatók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés holdblog pénzügyek részvények Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.

Pletser Tamás
2024. április 9. 04:34 Közélet

Zsákutcába fut az elektromos autózás, ha nem lesznek jóval hatékonyabbak az akkumulátorok

Olyan lett az akkumulátor, mint a napelem, a gyártás mennyiségének növelésével már nem lehet érdemi költségcsökkentést elérni, az alapanyagok ára pedig emelkedni fog.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.