Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. január 23. 08:33 Pénz

Mániarészvények és befektetési csordahatás – lehet okosabban csinálni?

Meta (Facebook), Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google), azaz FAANG-óriások, a korábbi évek sikerrészvényei. Aztán jött 2022, és derékba törte a növekedési papírok menetelését, ami tavaly legalább annyi keserűséget okozott a mániát követő befektetőknek, mint amennyi örömöt korábban. Pedig igen, lehet okosabban csinálni.

Az ötös fogat 2022-ben összesen 3 ezer milliárd dollárt veszített a piaci értékéből – nagyjából annyit, amennyi dollárt a nagy 2020-as amerikai pénznyomtatás során a piacra öntöttek.

Rettenetes évet zárt például a Meta (lánykori nevén Facebook): 64 százalékot gyengült 2022-ben, ami a FAANG-rangsor utolsó helyére lökte Mark Zuckerberg vállalatát. Amerika legnagyobb IT-cégei átlagosan 23 százalékot veszítettek az értékükből, a kommunikációs szolgáltatók (ilyen a Netflix is) 38 százalékot estek, miközben a legnagyobb amerikai részvények árfolyammozgását tükröző S&P 500 index csak 19 százalékot zuhant év/év alapon. 

Egy újabb részvénypiaci mánia zárult tavaly. Mikor értékelünk ilyennek egy időszakot? Nagyon leegyszerűsítve akkor, amikor először felszalad egy vállalat vagy egy szektor legtöbb társaságának a részvényárfolyama, aztán pedig jön egy komoly összeomlás. Nincs két, száz százalékig egyforma tőkepiaci esemény, de ilyen ciklikus folyamatot láthattuk 2020-2022-ben, illetve például 1999-2000-ben (dotcom-lufi) és a kétezres évek amerikai ingatlanpiacán is.

Az eszközárak akár éveken keresztül emelkednek és emelkednek, végül pedig annyira drágák lesznek, hogy értékük teljesen elszakad a fundamentumoktól. A további növekedési potenciál helyét a növekedésbe vetett hit veszi át, amit tervek helyett olyan vágyak fűtenek, mint hogy mindenki Teslát fog vezetni, a fejlődő világ minden lakosának három Netflix-előfizetése lesz. 

Vakmajom bölcsessége szerint az efféle felelőtlenségnek mindig ez – az eszközárak beszakadása – a vége:

A bennfentesek kitömik a fellelkesült lakosságot értéktelen papírokkal, ami aztán nagy lánggal ég el.

Kik azok a bennfentesek? Akik jókor vannak jó helyen. Akik időben beszállnak a befektetésbe és/vagy tudják, mikor kell kiszállni. Akik hideg fejjel, nem az érzelmeiket vagy a többséget és a könnyűnek tűnő utat követve akarnak pénzt keresni.

A témáról részletesen írtunk a HOLDBLOG-on, ahol arra a kérdésre is válaszolunk, hogy miként is lehet az ilyen helyzetekben nem professzionális piaci szereplőként jó döntéseket hozni.

További érdekes tartalmak az alábbi helyeken:

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD online vagyonkezelés 

A szerző további cikkei ezen a linken találhatók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

Pénz befektetés holdblog pénzügyek részvények Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

Nagyon sokat lehet fogni az élelmiszereken, ha a vásárlók tudatosabbak, márpedig a magas infláció miatt egyre inkább azzá válnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.