Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 12. 12:26 Adat, Pénz

Két ábra az olcsó orosz gáz mítoszáról

Még annál is drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra az ősszel, mint amit korábban becsültünk. Október végi cikkünkben úgy számoltunk, hogy abban a hónapban 900 forint körül lehetett az orosz gáz átlagos importára, miközben a hónap végén a tőzsdei jegyzések már 150 forint alatt jártak. A tényleges eltérés azonban ennél is nagyobb volt.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis októberben egy köbméterre vetítve 940 forint felett volt az orosz importgáz ára. Ez messze a legmagasabb érték, amit valaha tapasztalhattunk: az egy évvel korábbinál hatszor, a két évvel ezelőtti szintnél pedig harmincszor több.

Ami azonban ennél is fontosabb: sokkal magasabb az akkori piaci árnál. Ez persze nem meglepő, hiszen a hazai behozatal nagy részét a magyar állam vásárlásai teszik ki, amelyek nem piaci áron történnek: a fizetendő összeget egy az oroszokkal kötött hosszútávú szerződésben meghatározott képletből számolják. A képletet ugyan a felek nem hozták nyilvánosságra, de – ahogy erről korábban többször is írtunk – a külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket. Márpedig a tőzsdei jegyzések augusztusban tetőztek, így logikus, hogy a magyar félnek októberben kellett a legtöbbet fizetnie.

Az eltérés azért lett nagyon látványos, mert ebben az időszakban kezdtek a tőzsdei árak meredeken zuhanni. Ahogy a fenti ábrán látszik, havi szinten nagyjából háromszor annyiért érkezett az orosz gáz, mint amennyibe ugyanaz a mennyiség a tőzsdén került volna.

Ha azonban napi adatokat nézünk, akkor – épp a meredek áresés miatt – ennél is sokkal nagyobb különbség alakult ki. A legnagyobb eltérés október utolsó napjaiban lehetett, akkor a tőzsdei jegyzés alig több mint nyolcada volt az átlagos havi orosz árnak.

Mindez persze azt is jelenti, hogy az orosz gáz importára októberben érte el a csúcsot, azóta minden bizonnyal csökkenni kezdett. Bár ősszel teljesen felborult a piac, így ezúttal nehezebb megbecsülni, hogy ez a visszaesés milyen mértékű volt, de kalkulációink szerint novemberben 730 forint körüli lehetett az átlagár, decemberben pedig ez is feleződhetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszálhatott az elmúlt hetekben, akinek volt hova tennie a gáztNem véletlenül indult meg Magyarország irányába a nyugati gáz is október második felében. Aki tudott próbált bespájzolni az olcsó energiahordozóból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött a pillanat, amikor az orosz gázt nem ötöd, hanem ötszörös áron vesszükMost érné meg igazán Oroszország helyett máshonnan, tőzsdei áron vásárolnia a gázt a magyar állami energiacégnek. A rezsicsökkentést is befolyásolhatja, hogy megteszi-e ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz gázár gazdaság grafikon orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.