Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 12. 12:26 Adat, Pénz

Két ábra az olcsó orosz gáz mítoszáról

Még annál is drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra az ősszel, mint amit korábban becsültünk. Október végi cikkünkben úgy számoltunk, hogy abban a hónapban 900 forint körül lehetett az orosz gáz átlagos importára, miközben a hónap végén a tőzsdei jegyzések már 150 forint alatt jártak. A tényleges eltérés azonban ennél is nagyobb volt.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis októberben egy köbméterre vetítve 940 forint felett volt az orosz importgáz ára. Ez messze a legmagasabb érték, amit valaha tapasztalhattunk: az egy évvel korábbinál hatszor, a két évvel ezelőtti szintnél pedig harmincszor több.

Ami azonban ennél is fontosabb: sokkal magasabb az akkori piaci árnál. Ez persze nem meglepő, hiszen a hazai behozatal nagy részét a magyar állam vásárlásai teszik ki, amelyek nem piaci áron történnek: a fizetendő összeget egy az oroszokkal kötött hosszútávú szerződésben meghatározott képletből számolják. A képletet ugyan a felek nem hozták nyilvánosságra, de – ahogy erről korábban többször is írtunk – a külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket. Márpedig a tőzsdei jegyzések augusztusban tetőztek, így logikus, hogy a magyar félnek októberben kellett a legtöbbet fizetnie.

Az eltérés azért lett nagyon látványos, mert ebben az időszakban kezdtek a tőzsdei árak meredeken zuhanni. Ahogy a fenti ábrán látszik, havi szinten nagyjából háromszor annyiért érkezett az orosz gáz, mint amennyibe ugyanaz a mennyiség a tőzsdén került volna.

Ha azonban napi adatokat nézünk, akkor – épp a meredek áresés miatt – ennél is sokkal nagyobb különbség alakult ki. A legnagyobb eltérés október utolsó napjaiban lehetett, akkor a tőzsdei jegyzés alig több mint nyolcada volt az átlagos havi orosz árnak.

Mindez persze azt is jelenti, hogy az orosz gáz importára októberben érte el a csúcsot, azóta minden bizonnyal csökkenni kezdett. Bár ősszel teljesen felborult a piac, így ezúttal nehezebb megbecsülni, hogy ez a visszaesés milyen mértékű volt, de kalkulációink szerint novemberben 730 forint körüli lehetett az átlagár, decemberben pedig ez is feleződhetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszálhatott az elmúlt hetekben, akinek volt hova tennie a gáztNem véletlenül indult meg Magyarország irányába a nyugati gáz is október második felében. Aki tudott próbált bespájzolni az olcsó energiahordozóból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött a pillanat, amikor az orosz gázt nem ötöd, hanem ötszörös áron vesszükMost érné meg igazán Oroszország helyett máshonnan, tőzsdei áron vásárolnia a gázt a magyar állami energiacégnek. A rezsicsökkentést is befolyásolhatja, hogy megteszi-e ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz gázár gazdaság grafikon orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.