Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 12. 12:26 Adat, Pénz

Két ábra az olcsó orosz gáz mítoszáról

Még annál is drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra az ősszel, mint amit korábban becsültünk. Október végi cikkünkben úgy számoltunk, hogy abban a hónapban 900 forint körül lehetett az orosz gáz átlagos importára, miközben a hónap végén a tőzsdei jegyzések már 150 forint alatt jártak. A tényleges eltérés azonban ennél is nagyobb volt.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis októberben egy köbméterre vetítve 940 forint felett volt az orosz importgáz ára. Ez messze a legmagasabb érték, amit valaha tapasztalhattunk: az egy évvel korábbinál hatszor, a két évvel ezelőtti szintnél pedig harmincszor több.

Ami azonban ennél is fontosabb: sokkal magasabb az akkori piaci árnál. Ez persze nem meglepő, hiszen a hazai behozatal nagy részét a magyar állam vásárlásai teszik ki, amelyek nem piaci áron történnek: a fizetendő összeget egy az oroszokkal kötött hosszútávú szerződésben meghatározott képletből számolják. A képletet ugyan a felek nem hozták nyilvánosságra, de – ahogy erről korábban többször is írtunk – a külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket. Márpedig a tőzsdei jegyzések augusztusban tetőztek, így logikus, hogy a magyar félnek októberben kellett a legtöbbet fizetnie.

Az eltérés azért lett nagyon látványos, mert ebben az időszakban kezdtek a tőzsdei árak meredeken zuhanni. Ahogy a fenti ábrán látszik, havi szinten nagyjából háromszor annyiért érkezett az orosz gáz, mint amennyibe ugyanaz a mennyiség a tőzsdén került volna.

Ha azonban napi adatokat nézünk, akkor – épp a meredek áresés miatt – ennél is sokkal nagyobb különbség alakult ki. A legnagyobb eltérés október utolsó napjaiban lehetett, akkor a tőzsdei jegyzés alig több mint nyolcada volt az átlagos havi orosz árnak.

Mindez persze azt is jelenti, hogy az orosz gáz importára októberben érte el a csúcsot, azóta minden bizonnyal csökkenni kezdett. Bár ősszel teljesen felborult a piac, így ezúttal nehezebb megbecsülni, hogy ez a visszaesés milyen mértékű volt, de kalkulációink szerint novemberben 730 forint körüli lehetett az átlagár, decemberben pedig ez is feleződhetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszálhatott az elmúlt hetekben, akinek volt hova tennie a gáztNem véletlenül indult meg Magyarország irányába a nyugati gáz is október második felében. Aki tudott próbált bespájzolni az olcsó energiahordozóból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött a pillanat, amikor az orosz gázt nem ötöd, hanem ötszörös áron vesszükMost érné meg igazán Oroszország helyett máshonnan, tőzsdei áron vásárolnia a gázt a magyar állami energiacégnek. A rezsicsökkentést is befolyásolhatja, hogy megteszi-e ezt.

Adat Pénz gázár gazdaság grafikon orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.