Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. január 12. 12:26 Adat, Pénz

Két ábra az olcsó orosz gáz mítoszáról

Még annál is drágábban érkezett az orosz gáz Magyarországra az ősszel, mint amit korábban becsültünk. Október végi cikkünkben úgy számoltunk, hogy abban a hónapban 900 forint körül lehetett az orosz gáz átlagos importára, miközben a hónap végén a tőzsdei jegyzések már 150 forint alatt jártak. A tényleges eltérés azonban ennél is nagyobb volt.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis októberben egy köbméterre vetítve 940 forint felett volt az orosz importgáz ára. Ez messze a legmagasabb érték, amit valaha tapasztalhattunk: az egy évvel korábbinál hatszor, a két évvel ezelőtti szintnél pedig harmincszor több.

Ami azonban ennél is fontosabb: sokkal magasabb az akkori piaci árnál. Ez persze nem meglepő, hiszen a hazai behozatal nagy részét a magyar állam vásárlásai teszik ki, amelyek nem piaci áron történnek: a fizetendő összeget egy az oroszokkal kötött hosszútávú szerződésben meghatározott képletből számolják. A képletet ugyan a felek nem hozták nyilvánosságra, de – ahogy erről korábban többször is írtunk – a külkereskedelmi adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az orosz gázszállítások ára két hónapos csúszással szinte pontosan leköveti a holland tőzsdei jegyzéseket. Márpedig a tőzsdei jegyzések augusztusban tetőztek, így logikus, hogy a magyar félnek októberben kellett a legtöbbet fizetnie.

Az eltérés azért lett nagyon látványos, mert ebben az időszakban kezdtek a tőzsdei árak meredeken zuhanni. Ahogy a fenti ábrán látszik, havi szinten nagyjából háromszor annyiért érkezett az orosz gáz, mint amennyibe ugyanaz a mennyiség a tőzsdén került volna.

Ha azonban napi adatokat nézünk, akkor – épp a meredek áresés miatt – ennél is sokkal nagyobb különbség alakult ki. A legnagyobb eltérés október utolsó napjaiban lehetett, akkor a tőzsdei jegyzés alig több mint nyolcada volt az átlagos havi orosz árnak.

Mindez persze azt is jelenti, hogy az orosz gáz importára októberben érte el a csúcsot, azóta minden bizonnyal csökkenni kezdett. Bár ősszel teljesen felborult a piac, így ezúttal nehezebb megbecsülni, hogy ez a visszaesés milyen mértékű volt, de kalkulációink szerint novemberben 730 forint körüli lehetett az átlagár, decemberben pedig ez is feleződhetett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHatalmasat kaszálhatott az elmúlt hetekben, akinek volt hova tennie a gáztNem véletlenül indult meg Magyarország irányába a nyugati gáz is október második felében. Aki tudott próbált bespájzolni az olcsó energiahordozóból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEljött a pillanat, amikor az orosz gázt nem ötöd, hanem ötszörös áron vesszükMost érné meg igazán Oroszország helyett máshonnan, tőzsdei áron vásárolnia a gázt a magyar állami energiacégnek. A rezsicsökkentést is befolyásolhatja, hogy megteszi-e ezt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz gázár gazdaság grafikon orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2023. december 5. 04:34 Adat, Vállalat

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek

Olyan ágazatra fekszik rá az ország hatalmas erővel, amelynek nagyon alacsony a hozzáadott értéke. Ennél a korábbi mumus abroncsgyárak is többet tesznek hozzá a magyar gazdasághoz.

Jandó Zoltán
2023. december 2. 15:41 Adat, Vállalat

Lefeleződött a diósgyőri stadion megtérülési ideje, már csak 262 év

Újabb öt évig a diósgyőri futballcsapatot fenntartó cég üzemeltetheti a 2018-ban átadott, 13 milliárd forintból felújított miskolci stadiont.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.