Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 10. 14:17 Pénz

A világ egyik leggazdagabb embere volt, egy nap alatt a töredékére olvadt a 30 éves kriptobefektető vagyona

Sam Bankman-Fried hétfőn 16 milliárd dolláros vagyonával még a világ egyik leggazdagabb emberének számított, keddre viszont a Bloomberg milliárdos indexének számításai szerint elveszítette a pénzének nagyjából 94 százalékát, miután a legnagyobb cégei összeomlottak.

Bankman-Fried részesedései azután értékelődtek le, miután a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance bejelentette, hogy megveszi a tulajdonában lévő, likviditási problémákkal küzdő FTX-et, ami a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje volt. A szövevényes történet újabb fordulataként szerdán a Binance bejelentette, hogy miután belekezdett a cég átvilágításába, inkább eláll a vásárlástól. A Bloomberg azt írja, hogy soha nem dokumentáltak még egy nap alatt ekkora veszteséget, mióta napi szinten követik a milliárdos vagyonok alakulását.

A problémák azzal kezdődtek, amikor a múlt héten megjelent egy cikk, ami azt állította, hogy Bankman-Fried másik jelentősebb cége, az Alameda Research nevű befektetési vállalkozás eszközállományában jelentős mennyiségben rendelkezik az FTX saját tőzsdei tokenjével, az FTT-vel. A tőzsdei tokenek a kriptopénz-tőzsdéken bizonyos előnyökre jogosítják fel a tulajdonosokat, például kereskedési díjkedvezményekre, árengedményekre, vagy korai hozzáférést adnak a platformon zajló tokenértékesítésekhez.

Az Alameda és az FTX közötti ilyen erős összefonódás megrendítette az FTX-szel szembeni bizalmat. Azzal önmagában nem lett volna baj, ha az Alamedának ilyen sok FTT-je lett volna. A probléma az volt, hogy a gyanú szerint a cég FTT-vel fedezte az FTX-től kapott kölcsöneit. Amikor ez a pletyka terjedni kezdett, sokan vették ki a pénzüket a tokenből, és az FTT árfolyama is esni kezdett. 

Erre tett rá még egy lapáttal a versenytárs Binance, ami nagy mennyiségben kezdte eladni a tulajdonában lévő FTT-ket. Ezzel tovább gyengítette az árfolyamot, és az FTT potenciális fizetésképtelensége mentén kialakuló pánik miatt pedig a felhasználók még nagyobb léptékben kezdték kivonni a pénzüket a platformról. Az árfolyam teljes összeomlása után a Binance kedden aztán bejelentette, hogy megveszi az FTX-et, amitől végül mégis elállt.

A Financial Times szerint szerda délután Bankman-Fried a cég befektetőinek azt mondta, 8 milliárd dollárra lenne szükségük a csőd elkerüléséhez. A cég befektetői között olyan komoly befektetési cégek vannak, mint a Sequoia Capital, a BlackRock, vagy a SoftBank Group. Közben az amerikai tőzsdefelügyelet a FTX-nél zajló korábban kezdett vizsgálatát kiterjesztette a cég kriptovalután alapuló hitelezési gyakorlatára is.

A történtek az egész kriptopiacot megrengették, és félő, hogy az FTX.com esetleges csődje egyes kriptovalutákat is magával ránthat. Számos jelentősebb kriptoeszköz árfolyama kezdett zuhanásba az elmúlt napokban, a Bitcoin például 16 000 dolláros szint alá gyengült, ami az elmúlt kév év viszonylatában a legalacsonyabb árfolyamot jelenti.

Bankman-Fried vagyonában a Bloomberg becslése szerint az FTX-részesedése 6,2, az Alameda Research-részesedése pedig 7,4 milliárd dollárt tett ki. Miután ezeket egyenlént 1 dollárra értékelték le, a vagyona jelenleg 1 milliárd dollár körül alakul (többek között tulajdonos maradt a Voyager Digital nevű kripto alkalmazást fejlesztő cégben, a jutalékmentes tőzsdei kereskedést lehetővé tevő mobilappot fejlesztő Robinhoodban, és az FTX-től független FTX.US-ben).

A 30 éves befektetőre pár hete még a kriptovilág egyik nagy ígéreteként tekintettek: ő volt az egyik legnagyobb vagyonnal rendelkező szereplő az iparágban, aki gyakran az új pénzügyi innovációkon alapuló üzleti szféra arcaként és megmentőjeként pozicionálta magát. Tavaly azt nyilatkozta, hogy ha az FTX elég nagyra nő, bekebelezheti a Goldman Sachs-t, vagy a CEM Groupot is. Dollármilliókat adományozott az amerikai Demokrata Pártnak, és azt is megígérte, hogy egyszer majd politikai célokra és jótékonyságra ajánlja fel a teljes vagyonát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMostanra végleg eldőlt, a Bitcoin és társai velünk maradnakAttól függetlenül, hogy buborék-e, vagy sem. A kriptopénz árfolyamánál csak az elfogadottsága nő meredekebben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz kriptopénz pénz pénzügy Sam Bankman-Fried vagyon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.