Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 17. 13:34 Pénz

Nem csak béremelésért, az osztályok létszámkorlátozásáért és jobb tankönyvellátásért is tüntetnek a lengyel tanárok

A méltatlanul alacsony pedagógusbérek Lengyelországban is problémát jelentenek, az Európai Bizottság friss elemzése szerint a helyi árakhoz viszonyítva a lengyel tanárok fizetése nagyjából a magyar kollégáikkal volt egyenértékű – európai összehasonlításban tehát rendkívül alacsony – a 2020-21-es tanévben. A szakma helyzete emiatt nagyon hasonló a két országban: a legnagyobb lengyel pedagógus-szakszervezet is tüntetésekkel igyekszik nyomatékosítani a bérköveteléseket, egyre több tanár hagyja el a pályát, és az utánpótlás is elmarad a Notes from Poland beszámolója szerint.

A már említett szakszervezet (a ZNP – Związek Nauczycielstwa Polskiego) múlt péntek óta folyamatosan szervez vitákat és demonstrációkat az oktatási minisztérium épülete előtt kialakított helyszínen. A megmozdulások célja a szeptember elejéig visszamenőleges húsz százalékos béremelés elérése, majd a jövő év elejétől az inflációt legalább öt százalékponttal meghaladó további fizetésnövekedést követelnek a pedagógusok.

Egyelőre azonban csak a közszférát általános megillető 7,8 százalékos béremelésben reménykedhetnek a tanárok, akik közül a pályakezdők fizetése már idén is nőtt két lépcsőben, májusban 4,4, majd szeptemberben 20 százalékkal. A bérigényeken felül az osztálylétszámok húsz főre történő korlátozását és az eszköz-, illetve tankönyvellátás javítását is várják a tiltakozók a lengyel kormánytól, amit már egy hónapja is jeleztek egy olyan megmozdulás keretében, aminek során egy hétig tartózkodtak a saját számítógépeik és más eszközeik használatától a munkavégzés során.

Przemysław Czarnek, a lengyel oktatási miniszter a követeléseket mindeddig visszautasította, a ZNP tiltakozását politikai mutatványnak nevezve. Egy interjúban azonban nyitottnak mutatkozott a szakszervezet vezetőjével való találkozásra, igaz, ennek időpontjáról konkrétum nem hangzott el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Lengyelország tanár tanár bérek tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.