Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 17. 13:34 Pénz

Nem csak béremelésért, az osztályok létszámkorlátozásáért és jobb tankönyvellátásért is tüntetnek a lengyel tanárok

A méltatlanul alacsony pedagógusbérek Lengyelországban is problémát jelentenek, az Európai Bizottság friss elemzése szerint a helyi árakhoz viszonyítva a lengyel tanárok fizetése nagyjából a magyar kollégáikkal volt egyenértékű – európai összehasonlításban tehát rendkívül alacsony – a 2020-21-es tanévben. A szakma helyzete emiatt nagyon hasonló a két országban: a legnagyobb lengyel pedagógus-szakszervezet is tüntetésekkel igyekszik nyomatékosítani a bérköveteléseket, egyre több tanár hagyja el a pályát, és az utánpótlás is elmarad a Notes from Poland beszámolója szerint.

A már említett szakszervezet (a ZNP – Związek Nauczycielstwa Polskiego) múlt péntek óta folyamatosan szervez vitákat és demonstrációkat az oktatási minisztérium épülete előtt kialakított helyszínen. A megmozdulások célja a szeptember elejéig visszamenőleges húsz százalékos béremelés elérése, majd a jövő év elejétől az inflációt legalább öt százalékponttal meghaladó további fizetésnövekedést követelnek a pedagógusok.

Egyelőre azonban csak a közszférát általános megillető 7,8 százalékos béremelésben reménykedhetnek a tanárok, akik közül a pályakezdők fizetése már idén is nőtt két lépcsőben, májusban 4,4, majd szeptemberben 20 százalékkal. A bérigényeken felül az osztálylétszámok húsz főre történő korlátozását és az eszköz-, illetve tankönyvellátás javítását is várják a tiltakozók a lengyel kormánytól, amit már egy hónapja is jeleztek egy olyan megmozdulás keretében, aminek során egy hétig tartózkodtak a saját számítógépeik és más eszközeik használatától a munkavégzés során.

Przemysław Czarnek, a lengyel oktatási miniszter a követeléseket mindeddig visszautasította, a ZNP tiltakozását politikai mutatványnak nevezve. Egy interjúban azonban nyitottnak mutatkozott a szakszervezet vezetőjével való találkozásra, igaz, ennek időpontjáról konkrétum nem hangzott el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Lengyelország tanár tanár bérek tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

Jandó Zoltán
2023. november 30. 04:34 Pénz, Vállalat

Magyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NER

A magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

Fontos

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Stubnya Bence
2023. december 3. 13:17 Élet, Vállalat

A kiskereskedelmi dolgozók tizede maradhat otthon karácsonykor a boltzár miatt

Kevés dolgozót és boltot érint majd idén a karácsonyi boltzár, de árbevétel alapján népszerűbb kiskereskedelmi egységek zárnak be idén december 24-én.