Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. október 17. 13:34 Pénz

Nem csak béremelésért, az osztályok létszámkorlátozásáért és jobb tankönyvellátásért is tüntetnek a lengyel tanárok

A méltatlanul alacsony pedagógusbérek Lengyelországban is problémát jelentenek, az Európai Bizottság friss elemzése szerint a helyi árakhoz viszonyítva a lengyel tanárok fizetése nagyjából a magyar kollégáikkal volt egyenértékű – európai összehasonlításban tehát rendkívül alacsony – a 2020-21-es tanévben. A szakma helyzete emiatt nagyon hasonló a két országban: a legnagyobb lengyel pedagógus-szakszervezet is tüntetésekkel igyekszik nyomatékosítani a bérköveteléseket, egyre több tanár hagyja el a pályát, és az utánpótlás is elmarad a Notes from Poland beszámolója szerint.

A már említett szakszervezet (a ZNP – Związek Nauczycielstwa Polskiego) múlt péntek óta folyamatosan szervez vitákat és demonstrációkat az oktatási minisztérium épülete előtt kialakított helyszínen. A megmozdulások célja a szeptember elejéig visszamenőleges húsz százalékos béremelés elérése, majd a jövő év elejétől az inflációt legalább öt százalékponttal meghaladó további fizetésnövekedést követelnek a pedagógusok.

Egyelőre azonban csak a közszférát általános megillető 7,8 százalékos béremelésben reménykedhetnek a tanárok, akik közül a pályakezdők fizetése már idén is nőtt két lépcsőben, májusban 4,4, majd szeptemberben 20 százalékkal. A bérigényeken felül az osztálylétszámok húsz főre történő korlátozását és az eszköz-, illetve tankönyvellátás javítását is várják a tiltakozók a lengyel kormánytól, amit már egy hónapja is jeleztek egy olyan megmozdulás keretében, aminek során egy hétig tartózkodtak a saját számítógépeik és más eszközeik használatától a munkavégzés során.

Przemysław Czarnek, a lengyel oktatási miniszter a követeléseket mindeddig visszautasította, a ZNP tiltakozását politikai mutatványnak nevezve. Egy interjúban azonban nyitottnak mutatkozott a szakszervezet vezetőjével való találkozásra, igaz, ennek időpontjáról konkrétum nem hangzott el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Lengyelország tanár tanár bérek tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 14:49 Élet, Pénz

A felújításra szoruló házak töredéke fér csak bele az új otthonfelújítási programba

A családok költségeit a program valószínűleg inkább növeli, mert hitelt kell felvenni, de nagy segítség lehet ahhoz, hogy az elengedhetetlen felújításokba végre bele tudjanak vágni.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.