Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. május 9. 11:48 Pénz

Az egyetemi felvételi előtti információhiány rosszabbul fizető munkahelyekhez vezethet

A magasabb jövedelem érdekében egyre többen mennek középiskola után egyetemre és szereznek diplomát. Sokan arra nem is gondolnak, hogy az sem mindegy, hogy milyen szakra járnak, ezért sok diák a képességeihez képest könnyebb szakot választ, amik viszont alacsonyabb jövedelmű munkákhoz elegendőek csak.  

Stuart Campbell és szerzőtársai ennek a jelenségnek jártak utána angliai diákok adatait elemezve . Több mint 140 ezer diák teljesítményét tudták végigkövetni a középiskolában, majd megfigyelték, hogy melyik egyetemen és melyik szakon folytatták a tanulmányaikat. Képességeiket a középiskola végén tett vizsgák eredményével mérték. 

Ugyanígy kiszámolták a szakok akadémiai és fizetési potenciálját is. Az előbbit a felvett diákok felvételin elért pontszámainak mediánjával mérték, az utóbbit pedig a korábban odajáró diákok medián keresetével. Így meg tudták állapítani, hogy ideális esetben a középiskolai diákok melyik hozzájuk illő szakok közül választhatnának.  

Azokat a diákokat tekintették úgy, hogy képességeikhez képest alul választottak, akiknek a pontszáma jelentősen kisebb, mint a választott szakon a medián pontszám, illetve a potenciális kereset alapján számított pontszám.  

Az eredmények azt mutatják, hogy az alacsonyabb gazdasági státuszú családokból származó diákok azok, akik jellemzően nem a képességeiknek megfelelő szakokat választják, sem akadémiai, sem jövedelmi szempontból. Ezen kívül

a nőknél is megfigyelhető, hogy olyan szakokat választanak, amivel kevesebb lesz a várható fizetésük,

mint az ugyanolyan képességű férfiak. 

Ez utóbbi magyarázható lehetne a különböző preferenciákkal, hogy a nők inkább olyan szakokat részesítenek előnyben, amikkel együtt jár, hogy kisebb a későbbi lehetséges kereset, de ezt már korábbi kutatások megmutatták, hogy nem a diákok valódi preferenciáin alapulnak, hanem az információ hiányán. Például, ha több információt kapnak a nők a STEM (a tudományos területek angol neveiből képzett rövidítés, Science, Technology, Engineering, Math) szakokról, akkor nagyobb eséllyel tanulnak tovább ilyen területen. 

Ebből kiindulva a szerzők feltételezése, hogy

az alacsonyabb jövedelmű családok gyerekei sem a belső preferenciáik miatt választanak képességeiknek nem megfelelő szakokat,

hanem mert nem elérhető elegendő információ számukra a lehetőségeikről.  

Ezt támasztja alá az is, hogy azok a diákok, aki hátrányosabb családi háttérrel rendelkeznek, de olyan középiskolába járnak, ahonnan sokan mennek egyetemre, kevésbé választanak alacsonyabb képességűeknek való szakot, bár még náluk is megmarad a rés a potenciáljuk és a választott szak potenciálja között. A szerzők szerint ez a csökkenés azért megfigyelhető, mert ezekben az iskolákban jellemzően több információval rendelkeznek a tanárok az egyetemi lehetőségekről és ez segíti a diákokat, hogy jobban válasszanak.  

Összességében, ha nem csak az a cél, hogy minél többen járjanak egyetemre, hanem hogy a diákok a képességeiknek megfelelő szakot válasszák, ahol jobban is érzik emiatt magukat, akkor nagyon fontos, hogy megfelelő információkat kapjanak a diákok, függetlenül attól, hogy milyen középiskolába járnak és milyen családi háttérrel rendelkeznek.  

Pénz diák egyetem Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2022. május 20. 11:03 Adat, Pénz

A magyar lakásárak közel 20 százalékos csökkenés után lennének reális szinten a jegybank szerint

Rekordszintet ért el a magyar ingatlanpiac túlárazottsága a jegybank új Lakáspiaci jelentése szerint, de attól mégsem tartanak, hogy túlfut a hitelezés, mint 2008 előtt.

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Fontos

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.