Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. december 6. 17:23 Pénz

Találtak egy gazdasági mutatót, amelyben Kelet-Európa Skandináviához hasonlít

Nagyon sokféleképpen lehet mérni, hogy egy országban mennyire egyenlően élnek az emberek. Általában a jövedelmek összehasonlításával szokták ezt megnézni, de Marco Ranaldi és Branko Milanovic egy új mutatók talált ki, és ennek segítségével más nézőpontból vizsgálhatjuk meg, hogy mennyire igazságos egy ország vagyoni eloszlása.

Az egyenlőtlenség legáltalánosabb mérőszáma a Gini-index, amely azt mutatja meg, hogy a társadalomban mennyire arányosan oszlik meg a jövedelem (tehát például az ország legszegényebb 30 százaléka a jövedelem 30 százalékát kapja-e meg, vagy a legfelső 10 százalék csak a jövedelem 10 százalékát). Minél jobban eltér ez az arány az egyenes arányosságtól, annál nagyobb az egyenlőtlenség.

Ranaldiék most azonban egy másik mutatót vizsgálnak, amely azt méri, hogy mennyivel vagyonosabbak azok, akik tőkejövedelemből élnek, és mennyire azok, akik munkabérből. Arra építették a modelljüket, hogy a klasszikus  kapitalizmussal az a legnagyobb probléma, hogy tipikusan a tőkejövedelemből élők kevesebben vannak, de vagyonosak, míg a jellemzően bérből élő munkások alkotják a nagyobb társadalmi réteget, ám ők szegényebbek maradnak.

A liberális kapitalizmusban ezzel szemben (és ez az európai országok nagy részére jellemző) már sokan vannak, akik részben tőkebefektetésekből, részben munkából szerzik a jövedelmüket, bár továbbra is igaz, hogy minél jómódúbb valaki, annál nagyobb arányban támaszkodik inkább a tőkejövedelmére.

A kutatók azt nézték meg 47 ország adatain, hogy hogyan oszlik meg a vagyon a tőkések és a munkások között, illetve mennyire mozog együtt ennek az egyenlőtlen megoszlása a hagyományos jövedelem egyenlőtlenség méréssel.

Az egyik, amit megfigyeltek, hogy jól elkülönülnek egymástól azok az országok, ahol klasszikus kapitalizmus van (jellemzően a dél-amerikai országok). Ezekben alapvetően magas a jövedelem-egyenlőtlenség, és azzal társul, hogy a tőkések és a munkások között is egyenlőtlenül oszlik meg a vagyon.

A másik jól elkülönülő csoport a már korábban említett liberális-kapitalista országoké, főként nyugat-európai országok, ahol mindkét értelemben alacsony az egyenlőtlenség, tehát a jövedelem az egyének között és a forrás szerint is egyenlőbben oszlik meg.

Végül van még egy érdekes csoport, az észak-európai országoké, amelyeknél egyenlőtlen ugyan a tőkések és a munkások között megoszló vagyon, de összességében a jövedelemegyenlőtlenség mégis alacsony. Ez azért van a kutatók szerint, mert bár a jövedelmeket érintő szabályok és az adórendszer egyaránt arra törekszik, hogy egyenlőséget érjen el, a tőkével kapcsolatban nincs ilyen szabályozás, sőt a 90-es években még csökkentették is a tőke adójának progresszivitását.

Érdekes, hogy néhány kelet-európai ország is az északiakhoz áll közel, köztük Magyarország is. Tehát nálunk és néhány szomszédunknál is magas a tőkések és a munkások közötti egyenlőtlenség, de csak a jövedelmeket figyelembe véve, máskülönben nemzetközi szinten is alacsony az egyenlőtlenség mértéke.

A két legjobban teljesítő ország Tajvan és Szlovákia, ahol mindkét mutató nagyon alacsony, tehát minden szempontból kiemelkedően egyenlő az ország vagyoni helyzete.

A szerzők szerint külön fontos kiemelni, hogy nincs olyan ország, ahol alacsony a tőkések és a munkások közötti egyenlőtlenség és magas lenne a jövedelmi egyenlőtlenség, és ez szerintük azt jelenti, hogy az egyik fontos tényező, amire törekedni kell, hogy egyenlő legyen a vagyon eloszlása a két réteg között, így biztosítva, hogy jövedelmi szinten is egyenlőség legyen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz egyenlőtlenség kapitalizmus munka tőke tőkejövedelem Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.