Hírlevél feliratkozás
Cser Tamás
2020. február 4. 18:11 Pénz

Hány vállalat kapja el a koronavírust?

(A cikk eredetileg az Alapblogon jelent meg.)

A cikk írásakor teljes bizonytalanság övezi a koronavírus lefutását. Sokan a 2003-as SARS vírushoz hasonlítják. Ahhoz képest úgy tűnik jóval fertőzőbb, de valószínűleg kevésbé halálos kimenetelű járvánnyal van dolgunk. Mindenesetre a kínai gyárbezárásokat látva legalább rövid távon komoly gazdasági kihatásai lesznek. Hogyan vannak erre felkészülve a vállalatok?

A SARS vírus 2003 második negyedévében hirtelen jelentősen lefékezte a kínai gazdaságot, de azt követően gyors visszapattanást láthattunk. A teljes éves GDP növekedés 11 százalék helyett lett 10 százalék lett a járvány miatt. Ázsia többi részében a gazdasági fékeződés feleekkora volt, a világ maradék részén pedig elhanyagolható.

A SARS óta eltelt 17 évben jelentősen megváltozott a világ. Egyrészt Kína gazdasági súlya nagyon megemelkedett (részesedése a világ GDP-jéből 4 százalékról 17 százalékra nőtt), másrészt az egész világgazdaság sokkal jobban el eladósodott, ami nagyobb sérülékenységet jelent. A betegeknél is általában akkor nő meg a vírus okozta halál valószínűsége, ha egyéb betegségek miatt egy már legyengült szervezet találkozik a vírussal. Ugyanezt jelenti a vállalatoknál a magas eladósodottság.

A járvány hatására legalább rövid időre jelentősen vissza fog esni a nagy értékű és a mindennapokhoz nem szükséges javak (luxusjavak, autó), illetve a tömeghez kapcsolódó szolgáltatások (például repülés, rendezvények) kereslete. Mindez túltermeléshez, készletnövekedéshez és ezáltal cash-flow égetéshez vezet. A vállalatok erre gyárleállásokkal tudnak reagálni (ez történik most Kínában), ami tompítja a túlkészletezést, de ekkor is kell fizetni a fix költségeket, amit már sokszor nem tud fedezni a lecsökkent üzleti volumen profittartama. Egy erős mérlegű vállalat ezt a megtorpanást könnyen átvészeli, azonban egy jelentősen eladósodott társaság jobban rászorulhat a bankok kegyeire e nehéz helyzetben.

A vállalatok helyzetének vizsgálatát kezdjük Kínában, hisz itt már most is komoly következményei vannak a járványnak. Az eladósodottságát tekintve sajnos nem jó a helyzet, az elmúlt tíz évben a világ fő gazdaságai közül épp Kínában volt a legnagyobb az adósság növekedése. Az alábbi ábra mutatja a kínai gazdaság egyes szektorainak és összesített adósságának alakulását a GDP-hez viszonyítva. Itt az egyik legnagyobb a világon a vállalati adósság (szürke + sötétkék) aránya, amely szektorban a legkorábban okozhat nagy bajt a vírus. Ami enyhíti a problémát az az, hogy a két rész közül a nagyobb – a sötétkék – az állami vállalatok adósságát jelenti, ők könnyebben fognak likviditási segélyt kapni a zömében állami bankoktól, ez a rész viselkedésében valószínűleg közelebb áll az államadóssághoz, mint a vállalati adóssághoz.

Forrás: Deutsche Bank, Seeking Alpha

Kína után nézzünk az Egyesült Államokra. Itt kisebb mértékű volt az adósság felépülése a gazdaságban az elmúlt években, de az jelentős részben koncentrálódik a vállalati szektorra (a lakosság inkább hitel leépítő volt mostanában). Mivel a legnagyobb amerikai vállalatok erős mérleggel (sok készpénz, kevés hitel) rendelkeznek, ezért csalóka az átlagos vállalati mutatókra koncentrálni, egy tipikus vállalatról jobb képet ad a medián. A következő ábra mutatja az S&P 500 vállalatainak medián nettó adósság mutatóját az EBITDA-hoz képest. Látható, hogy ez a mutató a közelmúltban új csúcsra emelkedett, ami veszélyforrás lehet egy világjárvány esetén. Az emelkedést részben az magyarázza, hogy az amerikai vállalatok nagyon aktívak a részvény-visszavásárlásokban, kihasználva az alacsony kamatokat, amiket sokan adósságfelvételéből finanszíroznak.

Forrás: Compustat, Goldman Sachs

Ma még nem tartunk ott, hogy a befektetők elkezdtek volna félni a járvány potenciális következményeitől az eladósodott vállalatok esetében. A következő ábra mutatja az amerikai BBB besorolású (közepes minőségű) vállalati kötvények hitelfelárát. Egyelőre történelmi mélypont közelében van az árazott csődvalószínűség (utolsó adatpont: január 30.).

Forrás: St. Louis FED

Európára volt a legkevésbé jellemző a vállalatok jelentős eladósodása az elmúlt években. Itt inkább a régóta tartó nulla-negatív kamatszint hordoz magában veszélyeket. Ez lélegeztető gépen tart sok olyan gyenge vállalatot, amely egyébként már csődbe ment volna. Közöttük is pusztító lehet egy esetleges világjárvány.

Természetesen a gazdasági döntéshozók nem fogják tétlenül végig nézni, ha a koronavírus elszabadul. Költségvetési és monetáris élénkítő lépésekkel próbálják majd enyhíteni a problémát, ami azonban nehezen fog gyorsan eljutni minden bajba jutott vállalathoz. A jegybank könnyen nyújthat likviditási segélyt a bankrendszernek, azonban az nem biztos, hogy hitel formájában széleskörűen ki is kerül a gazdaságba. Főleg, ha bankok is megijednek és elkezdik félteni a tőkéjüket a potenciális hitelezési veszteségektől. A befektetéseknél érdemes lehet a következő hetekben a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyezni a vállalati mérlegek egészségi helyzetére.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz globális gazdaság járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.